Klussen

Zonnepanelen: de kosten én baten

Redactie MannenNieuws1450 views
zonnepanelen

Het is uitgegroeid tot een nieuwe trend: energie opwekken met behulp van zonnepanelen. En het heeft natuurlijk vele voordelen. Naast het milieuvriendelijke karakter van zonnepanelen, is het opwekken van elektriciteit met behulp van zonnepanelen dé manier om duidelijkheid en controle te krijgen over je eigen energie. Daarnaast worden de zonnepanelen ook steeds stijlvoller ontworpen, waardoor deze tevens bijdragen aan een fraai aanzicht van je huis.

Kosten zonnepanelen

Wanneer je overweegt om een zonnepaneel aan te schaffen, dien je met een hoop factoren rekening te houden. Zo kun je kiezen uit drie verschillende typen zonnepanelen en is het tevens mogelijk om in plaats van de oude vertrouwde blauwe panelen, nu te kiezen voor stijlvolle zwarte panelen. Deze zonnepanelen worden gezien als dé zuinige gadget voor op je huis. Potentiële aanschaffers hebben vaak een brandende vraag: wat kosten zonnepanelen?

Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt rekening gehouden met jouw specifieke situatie. Op basis van jouw jaarlijkse energieverbruik wordt een samenstelling voorgesteld die zorgt voor het genereren van groene energie in de hoeveelheid die jij nodig hebt.

Stel, je hebt een huishouden met 3 personen en je jaarlijks verbruik is 4.100 kWh. Wanneer je 50% van deze energie wil opwekken middels zonnepanelen, heb je 9 à 10 panelen nodig, wat uitkomt op ongeveer € 4.300. Wil je 100% van je jaarlijks verbruikte energie opwekken? Dan heb je 19 à 20 panelen nodig en kost je investering je €8.500.

Thuisbatterij

Om optimaal gebruik te maken van de energie die door je zonnepanelen wordt opgewekt, kun je een thuisbatterij in je huis installeren. Deze batterij zorgt ervoor dat de energie die wordt opgewerkt gedurende de dag, wordt opgeslagen voor later gebruik. Wanneer de zon ondergaat en het buiten donker begint te worden, wordt de elektriciteit die is opgeslagen in de batterij gebruikt om ’s avonds de lampen te laten branden of de tv van stroom te voorzien. Hiermee wordt het elektriciteitsnet helemaal buiten spel gezet en heb jij de volledige controle over je eigen energie. Een variant van zo’n thuisbatterij is de Powerwall van Tesla Motors. Naast de effectiviteit van de batterij, valt van Tesla Motors natuurlijk te verwachten dat deze batterij optimaal gestyled is en als decorstuk aan de muur pronkt.

Met een thuisbatterij haal je maximaal rendement uit de investering in je zonnepanelen.

Zonnepanelen huren

Wanneer de kosten van zonnepanelen als drempel worden beschouwd voor de aanschaf van deze zuinige ‘gadgets’, is het mogelijk om eerst te ervaren hoe het is om gebruik te maken van zonnepanelen. De mogelijkheid bestaat om zonnepanelen te huren of leasen. Daarbij betaal je een bepaald bedrag per maand (afhankelijk van het type en aantal zonnepanelen) en wek je op een zuinige manier energie op. Aan het einde van de leaseperiode heb je vervolgens de mogelijkheid om de zonnepanelen over te nemen voor een schappelijke prijs. Op die manier kun je nu al profiteren van de voordelen van zonnepanelen en spreid je de investering.

Zonne-energie is de toekomst

Naast de uiteindelijke financiële voordelen die de zonnepanelen op lange termijn bieden, hangt er natuurlijk nog een voordeel aan het opwekken van zonne-energie: milieuvriendelijkheid. Piccard en Borschberg zijn al tijden bezig om meer aandacht te vragen voor het toekomstige energieprobleem door maatschappelijke en milieuvriendelijke voordelen van zonne-energie te belichten. Momenteel zijn zij bezig met het plannen van een reis rond de wereld waarbij deze energie als enige brandstof wordt gebruikt. Ze willen daarmee bewijzen dat het investeren in zonnepanelen niet alleen geldbesparend is op de lange termijn, maar daarnaast ook erg effectief.

Door te investeren in zonnepanelen om op die manier in de toekomst in je energiebehoefte te voorzien, haal je niet alleen een zuinige en stijlvolle gadget in huis, maar draag jij tevens je steentje bij voor een groenere wereld. Wanneer gaan ze bij jou beginnen?

Leave a Response