Gadgets

Zuiniger printen: zo doe je dat!

Redactie MannenNieuws881 views
Zuiniger printen

Eén voorbeeld van uitgaven waar je een klein beetje chagrijnig van wordt, zijn die voor je printer nadat je het apparaat al aangeschaft hebt. Je wilt dat het apparaat je blijft dienen, maar met lege cartridges en geen papier in de invoerlade valt er weinig te printen. Vooral de inktcartridges kunnen pijn doen in de portemonnee, maar daarnaast wil je natuurlijk ook graag de periode dat je niets hoeft te vervangen of aan te vullen zo veel mogelijk verlengen. Daarom geven wij je een aantal tips voor hoe je zuiniger kunt printen.

Goedkopere cartridges

Stap één naar minder kwijt zijn aan je printjes begint bij de cartridges in je printer. Deze inktpatronen zijn een voornaam onderdeel van het verdienmodel van de fabrikant die jouw printer gemaakt heeft. Het apparaat wordt voor relatief weinig geld op de markt gebracht, maar de cartridges zijn vaak prijzig. De fabrikant doet zijn best om een ander type cartridge voor de printer te ontwerpen dan de concurrenten, zodat je wel aangewezen bent op zijn product wil je kunnen printen. Maar inmiddels zijn andere partijen cartridges gaan maken die ook passen, maar minder kosten. Wil je dus goedkoper printen, dan kun je cartridges van PrintAbout bestellen om te besparen.

Printen op de conceptstand

We printen niet altijd plaatjes die er per se op hoge kwaliteit uit moeten komen. Vaak zijn het tekstdocumenten die uit de printer komen rollen, en die hoeven natuurlijk niet op fotokwaliteit afgedrukt te worden. Vraag jezelf af met welk doeleinde je een printje maakt. Is het enkel voor jezelf, dan is een lagere afdrukkwaliteit vaak ook wel voldoende. Ook dan is tekst namelijk nog gewoon leesbaar, het valt alleen niet zo diepzwart uit. Wil je dus zuiniger zijn met je inkt, klik dan in het scherm waarin je het definitieve afdrukcommando geeft eens op Printerinstellingen of Printereigenschappen. Daar kun je de afdrukkwaliteit aanpassen naar ‘Concept’. Dat scheelt je een hoop inkt.

Vervang je cartridge niet te vroeg

Cartridgess

Zoals we al zeiden is de verkoop van inktcartridges een belangrijk onderdeel van het verdienmodel van printers. De bij de printer geleverde software waarschuwt je dan ook keurig wanneer je cartridges op beginnen te raken. De realiteit is echter dat je na de eerste waarschuwing nog best een tijdje door kunt printen. Het is zonde om enkel omdat je een waarschuwing krijgt bij het printen een cartridge weg te doen waar eigenlijk nog redelijk wat inkt in zit. Wacht met het vervangen van de cartridge totdat je zelf merkt aan de kwaliteit van je printje dat de inkt op is. Je kunt beter één printje moeten weggooien dan verschillende euro’s aan inkt.

Is een kleurenprint noodzakelijk?

Een printer gebruikt zwarte inkt en gekleurde inkt. De laatste is het duurst, al was het al omdat die vaak uit een menging van inkt uit drie verschillende kleurenpatronen een printje produceert. Wanneer je dus veel in kleur print kost dat relatief veel geld. Vraag je af voordat je iets afdrukt of kleur wel noodzakelijk is, of dat zwart-wit voldoende is. Dit zal regelmatig het geval zijn wanneer de hoofdmoot uit tekst bestaat met een paar afbeeldingen (zoals bijvoorbeeld logo’s) erbij. Klik hiervoor wederom op Printerinstellingen of Printereigenschappen en zoek waar je kunt kiezen voor grijswaarden in plaats van kleur. Je printje komt er nu in zwart-wit uit.

Minder papier verbruiken

Zuiniger printen heeft veel met inkt te maken, maar ook met papier. Ook een pak A4’tjes kost immers geld. Een goede manier om minder papier te verbruiken, is door vaker dubbelzijdig af te drukken. Vooral bij tekstdocumenten is dit vaak goed mogelijk. Druk je een groot document af, van bijvoorbeeld 100 pagina’s, dan scheelt dit je 50 velletjes papier. Sommige printers kunnen zelfstandig dubbelzijdig printen. Wanneer je op Bestand > Afdrukken hebt gedrukt, kun je op het scherm voor waar je het definitieve afdrukcommando geeft aangeven dat je dubbelzijdig wilt afdrukken in plaats van enkelzijdig. Meer tips om zuiniger te printen vind je hier.

Leave a Response