Reizen

10 Dingen die buitenlanders over Nederlanders zeggen

David7396 views

Over alle landen bestaan wel wat vooroordelen. Amerikanen zijn dik, Duitsers hebben geen humor en Belgen zijn dom. Maar wat wordt er eigenlijk allemaal gezegd over Nederlanders? We weten dat de Belgen altijd zeggen dat we arrogant en gierig zijn, maar er zijn nog wel meer dingen die buitenlanders vaak noemen wanneer ze aan Nederlanders denken.

De onderstaande tien dingen komen het meeste langs wanneer je in het buitenland iemand ontmoet die niet uit Nederland komt.

1. We roken de hele dag wiet

Tja, hij moet toch even genoemd worden. Het is de cliché die veel Nederlanders op vakantie maar een beetje irritant vinden, want er zijn genoeg landen waar een stuk meer gerookt wordt dan in Nederland. Zeker bij buitenlanders die niet goed Engels spreken komt er bij het horen van “Netherlands” vaak een veelbetekenende grijns op gezicht met daarbij de handbeweging van roken.

2. Iedereen spreekt goed Engels

Een positief puntje dat door veel buitenlanders genoemd wordt: al die Nederlanders spreken zo goed Engels! Met name de mensen die Engels als eerste taal hebben beginnen hier vaak over. Klopt het eigenlijk ook dat we allemaal zo goed Engels spreken? Volgens een onderzoek uit 2014 staat Nederland in Europa op nummer 1 als het gaat om meer dan één taal spreken.

Wereldwijd staat Nederland steevast in de top 3 van percentage Engels-sprekers (waarbij landen waar het de eerste taal is natuurlijk niet worden meegenomen). Hierbij is het meestal stuivertje wisselen voor de eerste plek met Noorwegen en Zweden. Well done, Netherlands!

3. We zijn relaxt

Of het door de wiet uit punt één komt of niet: er wordt vaak gezegd dat we relaxt zijn en ons niet snel druk maken. Op zich zou dat ook passen bij de typisch Nederlandse cultuur van “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” en het over het algemeen nuchtere karakter van de gemiddelde Nederlander.

4. Iedereen draagt klompen

Dit is met name een vooroordeel dat onze Amerikaanse vrienden vaak hebben. Soms als grap, maar toch net iets te vaak met een serieuze ondertoon. Je vraagt je af wat voor beeld de gemiddelde Amerikaan van Nederland heeft. Zijn we allemaal boeren en totaal niet geïndustrialiseerd volgens hen?

 

5. We spreken Duits

Voor veel Nederlanders de grootste belediging die je kunt krijgen van een buitenlander. Helaas denken iets te veel mensen dat Duits en Nederlands praktisch hetzelfde zijn. Dat Duitsers ons niet kunnen verstaan en veel Nederlanders alleen maar na veel blootstelling (op school of televisie) een woordje Duits kunnen, vergeten ze dan even.

Natuurlijk, de talen liggen relatief dicht bij elkaar, maar helaas wordt er nog wel eens gedacht dat het verschil vergelijkbaar is met dat tussen Brits Engels en Amerikaans Engels.

6. We zijn gierig

Ik noemde hem al even in de inleiding, maar hij komt zo vaak langs dankzij onze Zuiderburen, dat hij toch nog even apart genoemd moet worden. Zelf overkwam het mij een keer dat ik met een Belg wat ging eten en zei “het is in elk geval waar voor je geld”. Hij keek me enigszins verveeld aan en zei “Dat is het meeste Nederlandse dat ik ooit gehoord heb.”.

De rest van het weekend heb ik niks meer gezegd dat hierop lijkt. Zit er dan toch een kern van waarheid in dit stereotype?

7. We zijn grof

De Nederlandse cultuur is ontzettend direct. Waar men in veel landen nog wel eens om de kern heen praat, zeggen wij wat we denken. Ben je thuis in de Nederlandse cultuur, dan neem je dat niet persoonlijk en waardeer je het waarschijnlijk juist. Voor buitenlanders ligt dat nog wel eens wat anders. Zij zijn onze directheid niet gewend en leggen het soms uit als grof- of onbeschoftheid.

Dat kan je goed zien in dit interview van Peter van der Vorst met Martin Garrix. Geen enkele Nederlander zal denken dat Van der Vorst onbeschoft was, maar de reacties staan vol met verwensingen voor die ‘enorm brutale interviewer’.

8. Iedereen is een reus

Ook iets dat altijd langskomt: Nederlanders zijn altijd zo lang. Zeker in Azië steek je er als Nederlander met gemak bovenuit. De vraag is wederom: klopt het wel dat we zo lang zijn, of is het vooral een stereotype?

Uit dit onderzoek uit 2016 blijkt dat de Nederlander inderdaad met enige afstand het langste is ter wereld. Nederlandse mannen zijn gemiddeld 182,5 centimeter lang. Opvallend: de Belgische man staat op nummer 2. Gezien we met de Belgen een lange geschiedenis hebben en etnisch vrijwel identiek zijn, lijkt dat geen toeval.

9. Kaas, overal kaas!

Noem je Nederland, dan denken veel buitenlanders niet alleen aan wiet, maar ook aan kaas. En dat is natuurlijk wel terecht, want bijna iedereen kent Goudse of Edam kaas. Bovendien staat Nederland op de negende plaats ter wereld op basis van jaarlijkse kaasconsumptie.

Waar in veel landen een groot blok kaas een dure delicatesse is, is het in Nederland meer de regel. Ja, wij Nederlanders houden inderdaad wel van kaas.

10. Fietsen, fietsen en nog eens fietsen

Nog zo’n stereotype dat eigenlijk helemaal klopt: er zijn overal fietsen. Buitenlanders die voor het eerst in Nederland komen zijn meestal zwaar onder de indruk van het aantal fietsen hier. Ze zijn vaak zelfs zo erg onder de indruk, dat ze niet goed opletten en soms ongelukken veroorzaken met fietsers.

Om aan te geven hoeveel we in Nederland fietsen: jaarlijks rijden we samen ongeveer 15 miljard kilometer op de fiets, wat neerkomt op ongeveer 880 kilometer per persoon per jaar. Hierbij worden baby’s, ouderen en andere mensen die niet kunnen fietsen ook nog eens meegenomen. Zou je alleen mensen meenemen die daadwerkelijk fietsen, dan ligt dat gemiddelde nog een stuk hoger. Bovendien hebben we 17 miljoen inwoners en ongeveer 18 miljoen fietsen. Wow!

 

Alle foto’s afkomstig van Shutterstock

 

Leave a Response