Met onze moderne leefstijl gebruiken we eigenlijk steeds meer energie. Zelfs nu de meeste apparaten en lampen energiezuiniger worden, betalen we nog steeds een fikse stroomrekening. Dat komt ander andere omdat we gewoon méér apparaten en lampen hebben gekocht. Verder zijn de meeste mensen ook vrij slordig als het gaat om stroomgebruik. Wist je bijvoorbeeld dat je je
stroomgebruik met meer dan 30% kan terugdringen met deze 15 eenvoudige tips?
1. Zet apparaten uit
Veel apparaten staan op stand-by terwijl dat niet nodig is. Je tv, geluidsinstallatie en computer kunnen prima worden uitgezet en je bespaart tot wel 40 euro per jaar!
2. Hang je was op
Per was die door de wasdroger wordt gedroogd gebruik je zo’n 2 kilowatt. Dus die drie wasjes die jij wekelijks draait, besparen je zo’n 300 kilowatt per jaar als je ze gewoon even ophangt.
3. Kook alleen het water dat je nodig hebt
Veel mensen doen de hele waterkoker vol als ze een kopje thee willen zetten. Maar als je de hoeveelheid water erin doet die je nodig hebt, bespaar je op jaarbasis enorm veel stroom!
4. Gebruik deksels als je kookt
Er gaat ontzettend veel warmte en energie verloren als je kookt zonder deksel. Bovendien moet dan ook de wasemkap harder werken. Het gebruik van deksels kan je heel wat stroom besparen.
5. Het filter van de afzuigkap
Het filter van de afzuigkap moet regelmatig vervangen worden. Vet en vuil zorgen dat de kap minder efficiënt werkt en meer stroom gebruikt.
6. Vul je vriezer
Je zou denken dat een volle vriezer meer moet koelen, maar dat is juist niet zo! Er is minder lucht aanwezig in de vriezer en die wordt sneller gekoeld. In feite is een volle vriezer dus zuiniger.
7. Hou koelkast en vriezer dicht
Er is een groot temperatuurverschil tussen de binnenkant van de koelkast en de vriezer en de lucht in huis. Verlies zo min mogelijk energie door meteen ze zoveel mogelijk dicht te houden.
8. Ontdooi regelmatig de koelkast en vriezer
Zowel in de koelkast als in de vriezer vormt zich ijs. Hierdoor werken de apparaten minder efficiënt. Ontdooi ze dus regelmatig (minstens 3x per jaar) zodat ze weer beter kunnen werken.
9. Efficiënte douchekop
De efficiënte douchekop van tegenwoordig zorgt ervoor dat je niet merkt dat je minder water gebruikt. Dat zie je wél terug op je energierekening omdat er minder water verwarmd wordt.
10. LED lampen
Het is een oude tip, maar wel een beproefde. LED lampen besparen je op jaarbasis enorm veel energie. Ga je over van spaarlampen naar LED lampen, dan bespaar je wel 80%!
11. Dimmers
Dimmers besparen je heel wat energie, terwijl ze ook nog eens zorgen voor een gezelligere sfeer. Er zijn ook speciale dimmers die LED lampen kunnen dimmen.
12. Verwarming 1 graad lager
Als je de verwarming 1 graad lager zet, bespaart dat per jaar gemiddeld zo’n 85 euro aan stookkosten. Nogal een verschil, terwijl je het zelf nauwelijks merkt.
13. Gebruik een klokthermostaat
Een klokthermostaat stelt de temperatuur voor jou bij op vaste momenten. Ideaal, want zelf vergeet je het weleens. Vooral ’s nachts kun je zo veel stroom besparen als je het anders vergeet.
14. Haal laders uit het stopcontact
Vrijwel alle laders en stekkers gebruiken nog steeds stroom als ze in het stopcontact zitten – ook als er niks geladen wordt. Vermijd lekstroom en haal de laders na gebruik uit het stopcontact.
15. Gebruik een laptop ipv computer
Een computer is een groot apparaat dat relatief veel koeling nodig heeft. Omdat een laptop een veel efficiëntere opbouw heeft, gebruikt deze vele malen minder energie.
Het besparen van energie lijkt soms alleen maar extra werk en gedoe op te leveren. Merk je het nou echt in je portemonnee als je dit allemaal doet? Jazeker: je kunt vele honderden euro’s per jaar besparen door minder stroom te gebruiken! Behalve door je stroomgebruik te verminderen kun je ook geld besparen door het vergelijken van verschillende energieleveranciers. Vergelijk energie om te kijken waar je het goedkoopst je stroom vandaan kunt krijgen. Maak je gebruik van een goede energievergelijker, dan kun je tot wel 400 euro per jaar besparen!