Lifestyle

4 kleine dingen die je kunt om duurzamer te leven

Redactie MannenNieuws588 views
4 kleine dingen die je kunt om duurzamer te leven

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Het is een oude slogan die nu misschien wel meer dan ooit actueel is. Met alle alarmerende berichten over klimaatverandering is er duidelijk dat er iets moet gebeuren en dat we daar collectief een steentje aan moeten bijdragen. Niet iedereen kan meteen een elektrische auto kopen of zonnepanelen laten installeren, maar er zijn wel kleine dingen die je kunt doen in het dagelijks leven om bewust te leven en je bijdrage te leveren. We bespreken er vier.

Eigen tas voor groente en fruit

Ga je boodschappen doen met behulp van een zelfscanner, zodat je niet meer langs een gewone kassa hoeft? Dan moet je ook zelf je groente en fruit afwegen. Een normale reflex is om voor elke soort groente of fruit zo’n plastic zakje te pakken. Maar als je duurzamer wilt leven, moet je je gebruik van wegwerpplastic verminderen. Neem zelf bijvoorbeeld een stoffen tas van thuis mee voor je groente en fruit zodat je de plastic zakjes links kunt laten liggen.

Korte bon

Bij het afrekenen van je boodschappen met zelfscanner kun je dan nog de vraag krijgen of je een korte of een lange bon wilt hebben om door het poortje eruit te mogen. Kies voor de korte bon. Dat scheelt papier en inkt. Het is een kleine bijdrage, maar als veel mensen het zouden doen, maakt het wel een verschil.

Winkelen met eigen rugzak of tas

Tenzij je weet dat je alleen naar een winkel gaat waar ze ecologisch verpakkingsmateriaal hebben om je aankoop in te verpakken, zoals papieren zakken, is het verstandig om zelf een eigen tas van thuis mee te nemen. Dat kan een linnen tas zijn, een plastic zak die je toch al had of een handige rugzak. Zo hoeft je plastic tas te kopen bij je aankoop om het op een handige manier te kunnen meenemen. Zo bespaar je ook nog eens een klein beetje geld, want plastic tassen mogen (terecht) niet meer gratis weggeven worden.

Minder vlees eten

Minder vlees eten

Veeteelt zorgt voor veel CO2-uitstoot en er is veel water bij nodig. Als veel mensen minder vlees zouden gaan eten, dan kan dat al een hoop schelen. Het is geen grote moeite om wat vaker te kiezen voor een vleesvervanger of andere ingrediënten. Misschien ontdek je op die manier wel allemaal lekkere gerechten die je nog niet kende.

Het zijn maar kleine gebaren. Maar het zijn wel zaken die je bewuster maken van je eigen ecologische voetafdruk, en alleen dat bewustzijn is al pure winst!

Leave a Response