Wonen

4 Tips voor het bouwen van een veranda

Redactie MannenNieuws2942 views
Veranda met schuur

Ondanks dat het nu herfst is kun je natuurlijk je tuin al weer klaar gaan maken voor het nieuwe voorjaar. Los van dat heel je tuin vol met bladeren ligt kun je ook aan de slag gaan met jullie veranda. Of wellicht laat je een veranda bouwen? Maar waar moet je op letten en welk soort hout kun je hier het beste voor gebruiken?

1. Type materiaal

Je kan een houten of een kunststof veranda bouwen, maar wil je echt karakter en een warme uitstraling realiseren dan moet je echt voor hout kiezen. Als je verder goed hout kiest zoals bijvoorbeeld Douglas hout, is je veranda ook wat meer bestand tegen klimaatveranderingen. Wel vergt een houten veranda wat meer onderhoud. Douglas hout verkleurd bijvoorbeeld na 10 tot 15 jaar en krijgt wat grijze tinten. Wil je dit voorkomen dan zou je de Douglas balken even goed moeten behandelen. Andere vinden de grijze tint juist mooi en laten het Douglas hout gewoon verkleuren.

2. Het dak

Een veranda heeft vaak een platdak, maar waar kun je dat nu het beste mee bedekken? Je kan een kunststof dak nemen of afdekken met platen, maar je kan je dak ook gewoon goed dicht maken met hout en vervolgens afdekken met EPDM. EPDM is een soort rubber wat een levensduur heeft van minimaal 50 jaar, dus daar hoef je dan ook niet meer naar om te kijken. Dat scheelt weer. Je kan verder EPDM ook heel goed zelf leggen.

Veranda

3. Een vergunning

Misschien denk je, ik bouw gewoon een veranda en daar hoef ik geen vergunning voor aan te vragen, dan heb je het wel even mis. Mocht je namelijk niet aan de voorwaarden van de gemeente voldoen, dan kunnen zij de veranda gewoon netjes laten verwijderen en dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt. Je kan dit bij de gemeente checken, maar dit kun je bijvoorbeeld ook doen via omgevingsloket.nl. Na het beantwoorden van een paar vragen weet je direct of je een vergunning nodig hebt of niet.

4. Inrichting en aankleding

Als je alleen een veranda bouwt dan heb je alsnog best een kale aangelegenheid. De aankleding is ook zeer belangrijk. Je kan de veranda natuurlijk voorzien van Stoere tuinmeubels, zoals bijvoorbeeld een extra grote loungeset waar je lekker kan vertoeven in de na zomerse avonden. Echter koelt het wel snel af in de avond, dus is een vuurtafel of een terrasverwarmer geen overbodige luxe. Zo kun je dan toch nog wat langer zitten en bijvoorbeeld vrijdagavond goed het weekend beginnen.

Veranda met loungeset

Veranda met schuur

 

Succes met het realiseren van jullie veranda en geniet er van!

Leave a Response