Lifestyle

5 Biertjes om te proberen deze lente

David1243 views

Ja! Het is dan eindelijk zo ver: de lente breekt aan en het ziet er naar uit dat we voorlopig geen serieuze terugval meer gaan krijgen. Afgelopen donderdag was het zelfs de eerste officiële warme dag van 2017. Zoiets mogen we natuurlijk niet zo maar voorbij laten gaan: dat moet gevierd worden.

Hoe kun je de lente beter vieren dan met een biertje op een terras? Juist, dat kan niet. Nu het eindelijk warm begint te worden is het ook een goed moment om eens wat nieuwe biertjes te proberen. De Jupilers, Grolsch- en Heineken-biertjes kennen we inmiddels wel: het is tijd voor iets bijzonders.

Mannennieuws.nl zet daarom vijf biertjes op een rij die je deze lente eens moet proberen. Wij zijn fan in elk geval!

1. Maximus Pandora bier – 6% blond pale ale

We beginnen met een echt Nederlands biertje. Pandora van brouwerij Maximus wordt gebrouwen in Utrecht en begint steeds meer aan populariteit te winnen. Wat ons betreft wordt het tijd dat de biertjes van Maximus landelijk doorbreken en is Pandora daarvoor een geschikte vlaggendrager.

Deze fruitige pale ale met 6% alcohol is fris, maar ook smaakvol en licht bitter. Dat maakt het biertje ideaal voor de lente wanneer je nog niet aan een witbiertje wilt. Pandora is verkrijgbaar bij een aardig aantal cafés in Utrecht en enkele speciaalzaken door het land heen.

2. Delirium Tremens – 8,5 blond bier

Delirium Tremens bestaat al een flinke tijd, maar is bij het grote publiek nog niet erg bekend. Zonde, want het is een heerlijk biertje. Je herkent het bier direct aan de nogal opvallende fles: het glas is mat wit, het lichtblauwe etiket draagt roze olifanten en ook het glas is versierd met roze olifanten. Anders dan je op basis hiervan misschien zou denken, is het natuurlijk wel ‘gewoon’ bier en hoef je niet bang te zijn voor een trip.

Het zware bier met hoge gisting werd in 1998 gekroond tot beste bier ter wereld en is ook nu nog één van de beste bieren op de markt. De meeste kroegen met speciaalbier hebben ook Delirium.

 

3. La Trappe Dubbel – 7% bruin bier

La Trappe Dubbel is bruin, zoetfruitig bier dat meerdere keren tot beste bier van Europa werd verkozen. Het Belgische speelbier oogt als een zwaar bier, maar drinkt lekker weg en is ook voor de lente een prima biertje. Idealiter drink je het biertje op een temperatuur tussen de 8 en 12 graden Celcius, oftewel warmer dan de temperatuur van een gemiddelde koelkast.

Probeer La Trappe Dubbel ook eens samen met een stukje kaas of vlees te eten: een optimale aanvulling op het smaakvolle bier.

4. Chimay Blauw – 9% donker bier

Alweer het derde Belgische biertje in deze lijst, maar onze Zuiderburen weten nou eenmaal ook bijzonder goed hoe ze een smaakvol biertje moeten maken. Chimay Blauw is een donker, krachtig bier waar je idealiter niet mee start. Het redelijk bittere bier is voor de echte liefhebber van speciaal bier, maar dan ook wel gelijk één van de absolute toppers.

Drink Chimay Blauw samen met een brokje pure chocolade of een karamel om de smaakervaring nog intenser te maken. Chimay Blauw is bij de meeste cafés die speciaalbier op de kaart hebben verkrijgbaar. Ook voor Chimay Blauw geldt dat de temperatuur van het bier idealiter hoger ligt dan die van de koelkast: tussen de 10 en 12 graden.

5. Anchor Steam Beer – 5% amber ale

Het enige niet-Europese biertje uit deze lijst: Anchor Steam Beer uit San Francisco, Verenigde Staten. Ondergetekende had een aantal jaar geleden het genoegen om het biertje te proberen in de stad zelf en gelukkig is het bier inmiddels ook in Nederland verkrijgbaar. De smaak van Anchor Steam Beer is namelijk anders dan wat we gewend zijn van bier uit Nederland en België: er wordt gebruik gemaakt van een ander type hop en de zoetheid van Belgische ales ontbreekt vrijwel volledig.

Het is misschien even wennen aan Anchor Steam Ale, maar de kans is groot dat je na je eerste biertje er nog één paakt. Anchor Steam Beer is verkrijgbaar bij alcoholzaken als Gall & Gall en de betere speciaalbiercafés.

Leave a Response