Sport

5 Sporten waarin Nederland wereldkampioen is zonder dat je het wist

David3628 views

Nederland is een sportland. We zijn (of waren) goed in voetbal, hebben Max Verstappen in de Formule 1, Michael van Gerwen in darts, onze hockeyers (m/v), handbalsters en natuurlijk fietstoppers als Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk.

Maar: weet je wie de wereldkampioen robotvoetbal is? Nee? Nou, dat is Nederland dus! De TU Eindhoven wist, anders dan Arjen Robben en consorten, met succes de WK-finale te winnen in 2016. Het stopt niet bij robotvoetbal, want Nederland is in nog meer sporten wereldkampioen, zonder dat je dat waarschijnlijk wist.

Robotvoetbal – dammen – bridge – freerunnen – stratego

Robotvoetbal

Vergeet echt voetbal, daar verliezen we toch altijd de finale. Robotvoetballen, dat is waar we als klein landje pas écht goed in zijn. Sinds 3 juli 2016 is Nederland de regerend wereldkampioen in deze ‘sport’. Ingenieurs van de Technische Universiteit Eindhoven bouwden de beste robots, die overigens volledig automatisch spelen, zonder besturing.

In de spannende finale werd China na penalties verslagen, dat in eerste instantie nog met 2-1 voorkwam. Dat Nederland hier won is geen incident: in de afgelopen vijf jaar kroonde hetzelfde team zich tot drie maal toe wereldkampioen. Misschien moeten de jongens van het Nederlands Elftal even langsgaan om tips in te winnen bij het robotteam, wie weet winnen we dan in Rusland volgend jaar.

Dammen

Dacht je dat dammen alleen een gezelschapsspelletje was? Fout! Er is een flinke wereldwijde competitie waarin ervaren spelers het tegen elkaar opnemen. Die competitie wordt met name gedomineerd door de Russen, maar sinds 2016 is niet Rusland, maar Nederland de wereldkampioen. De 24-jarige Roel Boomstra won in de WK-finale van de eveneens Nederlandse pas 18-jarige Jan Groenendijk.

Dat de finale volledig Nederlands was is bijzonder, want tussen 1984 en 2016 is het maar één keer (!) voorgekomen dat Rusland of de voormalige Sovjet-Unie niet de winnaar was van deze finale. Daarvoor was Nederland overigens ook al een traditioneel sterk damland, met 9 winnaars tussen 1972 en 1984.

Bridge

Nog een bordspel waar Nederland een echte ster in is: bridge. Sterker nog, we zijn met twee verschillende teams heersend wereldkampioen bridge. Zowel het open als het gemengde team van Nederland wist met vrij veel overmacht de wereldtitel te grijpen in 2016. In de finale versloegen ze respectievelijk Monaco en Rusland.

Binnen de denksport is Nederland één van de betere landen. In 2011 hadden we ook al een wereldkampioen. Daarvoor moesten we toen overigens 18 jaar wachten, met hiervoor vooral Italië en de Verenigde Staten als sterke bridgelanden.

Freerunning

Misschien wel één van de tofste sporten waar we wereldkampioen in zijn: freerunning. Je kent het denk ik wel, de sport waarbij je in en stedelijke setting stunts uithaalt, van dak naar dak springt en salto’s van de trap maakt in plaats van er rustig vanaf te lopen.

Bart van der Linden uit Eersel kroonde zich in 2016 tot wereldkampioen, waarmee hij onder meer een paar goede Amerikanen aftroefde. Zoals wel vaker het geval is bij goede Nederlandse sporters, is de bijnaam van Van der Linder ‘The Flying Dutchman’. Freerunning als professionele sport is sterk in opkomst, mede dankzij de sponsoring van energiedrankgigant Red Bull. Bekijk hieronder een filmpje van onze eigen wereldkampioen Bart van der Linden.

Stratego

Ken je het nog? Dat bordspel waarbij je een eigen leger hebt en moet proberen in te schatten waar de vlag van je tegenstander zich bevindt. Deze moet je vervolgens met je leger zien te bemachtigen, voordat je tegenstander jouw vlag te pakken heeft. Jep, ook hier is Nederland wereldkampioen in.

In 2008 hadden we Roseline de Boer al die met de eerste titel voor vrouwen op de loop ging. De prijs was echter niet echt spectaculair: een kleine beker en een doosje chocola. Bij de mannen zijn we al wat vaker wereldkampioen geworden. In 2016 kroonde Pim Niemeijer zich alweer voor de vierde keer tot de allerbeste Stratego-speler ter wereld. Ook de vijfde plaats was voor Nederland: deze werd opgeëist door voormalig wereldkampioen Tim Slagboom.

Mis je nog een Nederlandse wereldkampioen in dit lijstje? Laat het ons weten!

Hoofdfoto: fstockfoto / Shutterstock.com

Leave a Response