WonenLifestyle

6 manieren om zonder airco een koel huis te hebben

Dion1034 views
Jaloezieën

We hebben er al een voorproefje van gehad: een serie warme dagen die het binnen in huis ondraaglijk warm kunnen maken. En dan is de zomer pas net begonnen. Tegen de tijd dat de warmte weer uit je huis is, kan de volgende hittegolf zich alweer aandienen. Wat kun je doen om je huis koel te houden als dit gebeurt en je geen airco hebt of wilt aanschaffen?

Houten jaloezieën

Niet iedereen weet het, maar houten jaloezieën hebben een isolerende functie, mits ze correct op maat gemaakt zijn. Door ze te sluiten komt er veel minder licht binnen, wat ervoor zorgt dat het in huis niet zo warm wordt. Je kunt zelf de lichtinval bepalen. Dus als de zon erg sterk is, kun je horizontale jaloezieën dichtdraaien of kantelen om de zon maar beperkt naar binnen te laten schijnen. Zo hoeft het ook niet meteen helemaal donker te worden binnen. Let er wel op dat jaloezieën met een donkere kleur wel veel warmte vasthouden, en dat lichtgekleurde jaloezieën daarom een betere keuze zijn. Als ze niet te donker worden uitgevoerd houden ze goed de zon tegen. Te donkere jaloezieën worden zelf heet waardoor de warmte ook de kamer in stroomt.

Zonneschermen plaatsen

Een alternatieve manier om de zon van je ramen te houden, is door zonneschermen te plaatsen aan de buitenzijde van je woning. Hiermee voorkom je dat je ramen heet worden en die warmte doorstraalt het huis in. Natuurlijk moet je wel even kijken hoeveel licht er dan binnenkomt. Het is immers ook zo dat lampen die je ter compensatie van het geblokkeerde licht aanzet óók warmte produceren en dus contraproductief werken. En dat zou zonde zijn.

6 manieren om zonder airco een koel huis te hebben

Rolluiken als isolatiemaatregel

Noem het een paardenmiddel, maar als er één manier die voorkomt dat zonnestralen op je ramen schijnen en daarmee hitte in je woning brengen, dan zijn het wel rolluiken. Je kunt ze daarmee zien als een aanvullende isolatiemaatregel. Dichte rolluiken zorgen ook nog eens voor totale verduistering, waardoor je bijvoorbeeld in je slaapkamer geen last hebt van het feit dat het in de zomer vroeg licht wordt. In de winter helpen ze om de kou buiten te houden. Ook hebben inbrekers een hekel aan rolluiken. Het kost wat, maar dan heb je ook iets.

Vermijd het gebruik van apparatuur

Hoewel het verleidelijk is om jezelf binnen te proberen te vermaken wanneer het buiten warm is, is het wel verstandig om te beseffen dat apparaten die je daar eventueel bij zou gebruiken ook voor warmte zorgen. Je televisie, PC of laptop produceren warmte wanneer ze gebruikt worden. Het helpt dus niet met het koel houden van je woning als de hele dag apparaten laat loeien die je ook níet had kunnen gebruiken. Ook de magnetron en stofzuiger horen hierbij. Lees een boek, maak een puzzel of snijd een koele fruitsalade bij elkaar.

Huis koel houden zonder airco

Het juiste ramen- en deurenbeleid

Wat moet nu exact je ramen- en deurenbeleid zijn als het buiten heet is en je het binnen graag koel wilt houden? Velen vinden dit verwarrend en houden de boel of de hele dag dicht, of zetten de ramen de hele dag door open. Beide bieden onvoldoende verkoeling. Wat je moet doen is ’s ochtends vroeg als het buiten nog niet zo heet is alle ramen en deuren gedurende maximaal een uur tegenover elkaar open zetten. Er gaat dan een koele tocht door je huis. Daarna sluit je alle ramen en deuren zoveel mogelijk de hele dag. Ook doe je je gordijnen of luxaflex dicht aan de zijde van het huis waar de zon op staat op dat moment. Dit is het meest effectieve ramen- en deurenbeleid bij hitte.

Je eigen airco maken

Loopt de warmte in huis toch zo op dat je niet meer van kunt slapen of werken, dan kun je nog zelf een geïmproviseerde vorm van airconditioning maken. Hiervoor moet je ijsklontjes maken van water met zout. Deze ijsklontjes leg je dan in een koele metalen kom, zodat ze niet te snel ontdooien. Deze kom zet je voor een ventilator. Wanneer je de ventilator dan een beetje richting de ijsklontjes richt en aanzet, blaast er koele lucht door je kamer. Zo kun je toch nog koel slapen of werken.

Leave a Response