Sport

Calcio Storico, de hardste sport ter wereld

Tom van Pinxteren1289 views
Calcio Storico in Florence

Calcio Storico is een sport voor echt bikkels. Als je dacht dat rugby hard was heb je nog nooit op Wikipedia naar deze sport gezocht. De stad Florence staat bekend om zijn rijke cultuur en schoonheid. Toch vind je hier de hardste balsport in de wereld.

De geschiedenis van Calcio Storico

Calcio Storico betekent historisch voetbal. Het is de voorloper op de sport geweest. De sport is een soort mix van rugby, straat vechten en voetbal. Het wordt ook wel Calcio Fiorentino genoemd, naar de stad waar het vandaan komt. De regels van het spel werden gepubliceerd in 1580 door Giovanni Bardi. Het spel zelf is waarschijnlijk al veel ouder. In de tijd van de romeinen werden vergelijkbare balspelen gebruikt als training voor de soldaten. In de tweede helft van de vijftiende eeuw werd het vrijwel op alle pleinen in Florence gespeeld. Uiteindelijk in 1739 stopte de sport omdat de training niet meer relevant was voor soldaten.

Tegenwoordig de sport

Later werd op 4 mei 1930 het beleg van Florence herdacht. Hierbij organiseerde de stad een Calcio Storico-toernooi tussen de vier wijken. Tegenwoordig spelen ze er drie wedstrijden per jaar in de derde week van juni. Een grote parade door het centrum van Florence wordt voorafgaand aan het toernooi gehouden. De mensen dragen 16de -eeuwse militaire kleding en elk district zijn eigen embleem. De stoet eindigt op Piazza Santa Croce, waar het toernooi begint.

Piazza Santa Croce

De regels van Calcio Storico

Om te beginnen zijn er Calcio Strorico vier teams. Elk team heeft zijn eigen naam en kleur. De verdeling van de teams is gemaakt op basis van de 16de-eeuwse districten. 

Santa Maria Novella, Noordwestelijke district: Team Rood

San Giovanni, Noordoostelijke district: Team Groen

Santa Croce, Zuidoostelijke district: Team Blauw

Santo Spirito, Zuidwesterlijke district: Team Wit

De spelers van de teams komen uit het district en je kan nooit veranderen. Ook is het een amateursport. Geen enkele speler krijgt betaald. Tussen de districten vinden twee openingswedstrijden plaats. Een wedstrijd duurt 50 minuten. Op een veld van zand proberen de twee teams zoveel mogelijk te scoren. Dit kan door de bal in het net over de volledige korte zijde van het veld te gooien. Beide ploegen tellen 27 spelers.  Een aantal spelers zijn er om te scoren en de rest om ruimte voor de scorende spelers te maken. Ruimte maken wil zeggen: met een tegenstander op de vuist gaan tot de ander op de grond ligt. Als je op de grond ligt mag je pas opstaan als er gescoord is. De winnaars van de eerste twee ronden spelen tegen elkaar de finale. De winnaar van de finale mag zichzelf een jaar lang kampioen van Florence noemen.

Calcio Storico documentaire

Er zijn genoeg mooie beelden over de sport terug te vinden. Op Netflix is de serie Home Game te zien. De eerste aflevering gaat volledig over Calcio Storico. Ook staat er een mooie documentaire over Calcio Storico op youtube.

Als je van harde sporten houdt is Calcio Storico zeker een aanrader. In de derde week van juni gaan de hedendaagse. gladiatoren met elkaar de strijd aan in Florence. Meer extreme sporten vind je in het volgende artikel.

Leave a Response