Lifestyle

Waarom we af moeten van het woord ‘millennial’

David1059 views

Ben je ergens tussen 1980 en 2000 geboren, dan ben je volgens de meeste definities een ‘millennial’. Het is een woord dat we steeds vaker langs zien komen. Lang niet alleen vanuit marketingmensen, maar ook in de media en het dagelijks leven. Hele onderzoeken worden gewijd aan wat ‘de millennial’ zou doen, willen en drijven.

Dat is natuurlijk niet zo erg, ware het niet dat het woord ook vaak gepaard gaat met negatieve eigenschappen die deze hele groep zogenaamd zou dragen. Zo zouden millennials lui zijn, zou alles ze toe komen waaien, zouden ze overgevoelig zijn, egoïstisch zijn en nog veel meer.

Wij bij Mannennieuws.nl vinden het maar een stom woord. Nee niet stom, een belachelijk woord! Daarom hebben wij tien redenen opgesteld waarom dit buzzwoord per direct niet meer gebruikt zou mogen worden. Krijg je ooit te maken met een vervelende baas, familielid of docent die het heeft over “jullie millennials..”, stuur ze dan vooral dit artikel door!

1. De groep waarover het woord ‘millennial’ gaat is belachelijk groot

Kijk, voor diverse generaties zijn er woorden die worden gebruikt om aan ze te refereren. Zo heb je de babyboomers, die ongeveer tussen 1945 en 1955 zijn geboren, generatie X (pakweg 1960 tot 1970) en generatie Y (1980 tot 1994).

Het valt misschien al op dat de meeste termen slaan op mensen die in een periode van ongeveer tien jaar geboren zijn. Dat is, hoewel ook dit bijzonder breed is, dus nog vrij specifiek. En dan is er ‘de millennial’: 1980 tot minimaal 2000 en volgens sommigen zelfs tot 2010 of vanaf 1978. Dat is een periode van twintig á dertig jaar, een wereld van verschil. En toch wordt deze hele groep regelmatig over één kam geschoren, zowel postief als negatief.

2. ‘Millennials werken nauwelijks en zijn lui’

Nog zo’n vooroordeel dat iedereen uit deze leeftijdscategorie vaak wordt verweten op een moment dat het uitkomt. Vaak door een vervelende baas of docent, soms op een neerbuigende manier. Buiten het feit dat het een flauwe manier is van een hele groep wegzetten, is het ook nog eens een kromme bewering. Een aantal van de meest succesvolle personen van deze tijd zijn namelijk van die luie millennials:

  • Mark Zuckerberg (1984, Facebook CEO)
  • Evan Spiegel (1990, Snapchat CEO)
  • Malala Yousafzai (1997, Nobelprijswinnares voor de Vrede)
  • Alexander Klöpping (1987, Blendle CEO)
  • Julian Nagelsmann (1987, coach voetbalclub Hoffenheim)
  • Jesse Klaver (1986, lijsttrekker GroenLinks)
  • Jessica Alba (1981, actrice en CEO The Honest Company)

Niet slecht toch?

3. ‘Alles komt ze aanwaaien’

Verbonden met het ‘jullie-zijn-lui-en-werken-niet’ stereotype: alles komt de millennial aanwaaien. Tenminste, dat willen de oudere generaties graag volhouden. In werkelijkheid begonnen de meeste millennials net met werken toen de zwaarste economische crisis sinds de jaren ’30 plaatsvond.

4. ‘Ze maken alleen maar selfies’

Volgens Snapchat worden er gemiddeld drie miljard snaps verstuurd per dag, dus misschien klopt dit punt wel. Maar mocht je het te horen krijgen met een vuile blik, vraag die persoon dan eens waarom dat zo slecht is. Waarschijnlijk kom je dan uit bij één van de andere punten uit deze lijst, wat vervolgens weer ontkracht kan worden.

5. ‘Millennials willen altijd maar meer’

Volgens de critici vinden millennials zichzelf te belangrijk om ‘gemiddeld’ werk te doen en gaan ze daarom alleen maar voor het hoogst haalbare, wat dan weer zou resulteren in veel millennials die niet aan werken toekomen.

Toch is het die drang die velen onder ons zouden hebben die ertoe heeft geleid dat millennials opvallend goed vertegenwoordigd zijn bij de meest succesvolle bedrijven.

6. ‘Ze hebben geen discipline’

Een punt dat vaak voorkomt uit het feit dat de aandachtsboog van veel jongeren vrij klein is en steeds minder mensen van 9-tot-5 willen werken. Toch is uit onderzoek gebleken dat dit meer te maken heeft met de wil om niet te leven om te werken, maar te werken om te leven. Oftewel: meer genieten. Mede hierdoor is bijvoorbeeld ook de digital nomad-beweging ontstaan.

Overigens wil deze instelling niet zeggen dat millennials minder werken dan de andere generaties. Sterker nog, omdat de vaste uren vervagen is ook uit onderzoek gebleken dat de millennial-generaties gemiddeld juist meer uren per week aan het werken of studeren zijn.

7. ‘Ze hebben zoveel geld dat ze arrogant en – wederom – lui worden’

Het laatste punt uit deze lijst is wat serieuzer helaas. Ondanks de vooroordelen over de rijke, lui generatie van nu, is gebleken dat het vrijwel vast staat dat de millennials juist minder geld zullen hebben dan de eerdere generaties, onder meer door vergrijzing, maar ook verhoogde kosten.

Dus oudere dames en heren: kappen met dat onzinnige woord!

 

Hoofdfoto: Shutterstock

Leave a Response