Lifestyle

Help! Ik ga scheiden, wat nu? 

Jaro783 views
scheiden

Trouwen is voor het leven… Tenminste dat is in de meeste gevallen de intentie. Soms lopen dingen anders en is een huwelijk toch niet zo prachtig als jullie dachten. Een echtscheiding kan in deze situatie oplossing bieden. Scheiden is natuurlijk nooit leuk, maar soms zit er niets anders op. Wat komt er allemaal kijken bij een echtscheiding? Wat moet je allemaal voor een scheiding regelen

Samen afspraken maken

De kogel is door de kerk: jullie gaan scheiden. De eerste stap is het maken van afspraken. Het is natuurlijk fijn als de scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Doe je onderzoek en ga samen (als dit mogelijk is) rond de tafel zitten. Scheiden in overleg is altijd de goedkoopste optie. Zet samen afspraken op papier over van alles en nog wat. Denk bijvoorbeeld aan onderstaande zaken:

  • Het huis
  • Het pensioen
  • De kinderen
  • Kinderalimentatie
  • Partneralimentatie
  • Verdeling van spullen
  • Schulden (eventueel)

scheiden 2

Lees ook: Wat doe je als je partner vreemdgaat? 4 tips!

Hulp inschakelen van een mediator

In sommige gevallen – wanneer bijvoorbeeld één van de twee is vreemdgegaan – zijn er teveel spanningen. In deze situatie kan het lastig zijn om er met zijn tweeën uit te komen. Jullie kunnen dan een mediator inschakelen. Een mediator is iemand die jullie helpt om er samen uit de komen. Een mediator helpt bij onderlinge communicatie en treed op in het geval van een conflict. Zij zijn hier speciaal voor opgeleid en weten precies hoe ze moeten handelen.

Definitief scheiden

Wanner jullie alle afspraken op papier hebben gezet is het tijd om de echtscheiding definitief te maken. Het aanvragen van een scheiding doe je bij de rechtbank. Je vraagt een ‘verzoek om echtscheiding’ aan. Er zijn twee manieren om een scheiding aan te vragen bij de rechtbank:

Samen met je (ex)partner

Een gemeenschappelijk verzoek vraag je samen aan. Jullie schakelen één advocaat in die voor jullie die verzoek aanvraagt.

Zelfstandig

Als jij en je ex-partner echt totaal niet meer door één deur kunnen en er samen niet uitkomen dan kun je een ‘eenzijdig verzoekschrift’ aanvragen. Je zult een advocaat moeten inschakelen die dit verzoek indient bij de rechtbank. Vervolgens wordt dit verzoekschrift aan je ex-partner gegeven door een deurwaarder. Nu heeft je echtgenoot 6 weken de tijd om een weerschrift in te dienen. Uiteindelijk vindt er een zitting plaats waar door de rechter een besluit wordt genomen.

Ben jij gescheiden? Zo ja, hoe verliep dat bij jou? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response