AutomotiveLifestyle

Auto duur? 6 handige bespaartips!

Redactie MannenNieuws982 views

Vind je het lastig om te bedenken waarop je nog geld kunt besparen? Neem je vaste lasten eens onder de loep. De kans is groot dat je al jarenlang niet meer naar je verzekeringen hebt omgekeken. Bijvoorbeeld je autoverzekering. Hieronder zes bespaartips van Independer om je maandelijkse premie te verlagen.

Bespaartip 1: past je autoverzekering nog wel bij jou en je auto? 

Of de dekking (WA, beperkt casco of allrisk) nog wel past bij jouw auto moet je op een aantal zaken letten. Hierbij is het niet voldoende om alleen naar de leeftijd van je auto te kijken. Wel kun je hierop een eerste selectie maken:

auto van 0 – 5 jaar                           allrisk verzekering

auto van 6 – 10 jaar                        beperkt cascoverzekering

auto ouder dan 10 jaar                 WA-verzekering

Drie redenen om te kiezen voor een ruimere dekking:

  • Je bent erg afhankelijk van je auto.
  • Je hebt niet veel geld achter de hand of je hebt de lening van je auto nog niet afbetaald.
  • Heb je veel schadevrije jaren? Of is de dagwaarde van je auto nog steeds hoog? Ook dan is het slim om te kiezen voor een ruimere dekking.

Het premieverschil tussen verschillende dekkingen is vaak niet zo groot. Dus hup, je autoverzekering vergelijken en je komt er snel genoeg achter of je kunt besparen door over te stappen naar een andere verzekeraar.

Bespaartip 2: voorkom een dubbele verzekering! 

De kans is groot dat je onbewust dubbel verzekerd bent. Bijvoorbeeld een pechhulpverzekering bij je autoverzekering én een pechhulpverzekering bij je reisverzekering. Zonde van het geld! Ga daarom voor jezelf na:

  • Heb je al een rechtsbijstandverzekering? Check dan of je geen aanvullende rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering hebt. De kans is groot dat bij je losse rechtsbijstandverzekering al een verkeersdekking hebt, dan is een rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering dus niet nodig.
  • Heb je een pechhulpverzekering bij je reisverzekering afgesloten? Dan hoef je dit dus niet meer te verzekeren bij je autoverzekering.

Bespaartip 3: kan het écht niet goedkoper? 

Veel mensen sluiten een autoverzekering af als ze een auto kopen. Vervolgens krijgt die verzekering geen aandacht meer. Zonde, want je legt er maandelijks een behoorlijk bedrag voor neer. Tijd dus om weer eens te checken of je nog wel goed zit. Want je auto wordt ouder, premies veranderen en misschien ben je verhuisd, is je gezinssituatie veranderd of rijd je minder kilometers.

Bespaartip 4: betaal een kleine schade zelf

Heb je een kleine schade gereden? Zoals een deuk of een kras? Dan kan het slim zijn om deze schade zelf te betalen. Bij het claimen van een schade verlies je namelijk meestal je no-claimkorting. De premie voor je autoverzekering stijgt daardoor. Maak even een rekensommetje: soms is het veel voordeliger om een kleine schade zelf te betalen, dan jarenlang een hogere premie.

Bespaartip 5: overweeg het eigen risico te verhogen

Vaak kun je met een hoger eigen risico zoveel besparen dat dit gemakkelijk opweegt tegen die ene keer dat je schade hebt. Het laagst mogelijke eigen risico lijkt soms interessant, omdat je dan bij schade maar een klein deel zelf betaalt. Maar met wat geld achter de hand, is het in the end slimmer om te kiezen voor een hoger eigen risico.

Bespaartip 6: betaal de premie per jaar in plaats van per maand

Veel mensen kiezen automatisch voor een maandbetaling. Want: in één keer je autoverzekering voor een jaar betalen klinkt niet erg aantrekkelijk. Maar je kunt hierdoor wel besparen, tot wel 6% per jaar! Autoverzekeraars rekenen namelijk vaak een toeslag voor betalen in termijnen. Heb je wat geld achter de hand? Dan kan kiezen voor een jaarbetaling dus een eenvoudige manier zijn om te besparen.

En, kun jij ook geld besparen op je autoverzekering?

Leave a Response