Wonen

Daarom kun je beter een huis kopen in plaats van huren

Jaro886 views
huis-kopen

De huizenmarkt is weer aan het herstellen. Met name in de Randstad is er veel vraag naar woonruimte. Daarom is het niet verstandig om nog lang te wachten met het kopen of huren van een huis, aangezien de prijzen alleen maar zullen stijgen. Ben jij van plan te verhuizen in de nabije toekomst, maar weet je niet of je wilt huren of kopen? Huren is in veel gevallen op de korte termijn goedkoper, maar een huis kopen brengt ook veel voordelen met zich mee. In dit artikel bespreken we de voordelen van het kopen van een huis.

1. Meer keuze

Wanneer je begint met het zoeken van een huis zul je er al gauw achter komen dat het aanbod koopwoningen vele malen groter is als het aanbod huurwoningen. Meer keuze betekent natuurlijk meer kans dat jij een ideale woning voor jou, en eventueel je partner, vindt.

2. Je spaart

Wanneer je een huis huurt betaal je elke maand een bedrag en dit bedrag gooi je als het ware weg. Na desbetreffende maand is het geld verdwenen. Bovendien blijven de huurprijzen vaak stijgen, waardoor je niet goed weet waar je aan toe bent. Als je een huis koopt, dan spaar je een deel van het geld. Het huis wordt beetje bij beetje je eigendom. Bovendien wordt het huis, als het goed is, steeds meer waard en hier haal jij logischerwijs vervolgens je voordeel uit. In het beste geval ben jij na pak ‘m beet 30 jaar (want zo lang duurt een hypotheek gemiddeld) volledig eigenaar van het huis en heb je niets meer met de bank te maken. Je woont op dit moment dus als het ware gratis en de opbrengst bij een eventuele verkoop is voor jou.

3. Fiscale voordelen

Wanneer je een hypotheek afsluit betaal je in de meeste gevallen hypotheekrente. Deze rente kun je in veel gevallen aftrekken van je inkomen voor de belasting. Dit heet hypotheekrenteaftrek en kan jaarlijks aardig wat schelen!

huis-kopen 2

Lees ook: 5 tips voor een goed beveiligd huis!

4. Meer vrijheid

Wanneer je een huis huurt, dan heb je te maken met een huisbaas. Dit kan voordelen hebben, maar dit heeft ook zeker nadelen. Zo heb je voor verbouwingen etc. Toestemming nodig van de huisbaas en deze wordt in sommige gevallen niet gegeven. Wanneer je een huis koopt heb je veel meer vrijheid en kun je verbouwen wat je maar wilt. Je hoeft alleen toestemming aan je vrouw te vragen (of zij aan jou!).

Is jouw huis een koophuis of een huurhuis? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response