Reizen

De Gibbon Experience: een jungle avontuur voor echte mannen

Joris1352 views
Gibbon Experience

Heb je altijd al als een aapje door de jungle willen slingeren? Volledig vrij boven het indrukwekkende bladerdak met geen enkele zorg aan je hoofd terwijl je geniet van alle pracht die de natuur ons biedt. Dankzij de Gibbon Experience is het nog niet te laat om die droom waar te maken, je moet er enkel voor naar Laos reizen.

Hoe de Gibbon Experience bereiken

Na een busrit van zo’n drie uur vertrekkend vanuit het Thaise Chiang Rai, worden we vlakbij de Thais-Laotiaanse grens gedropt. Van hieruit zijn mijn vriend en ik genoodzaakt een tuc-tuc te nemen naar de grenspost. Alsof dit gedoe nog niet genoeg is, moeten we van daar een bus nemen om de eigenlijke grens over te steken. Na veel vijven en zessen krijgen we een visum om de komende maand in Laos te mogen doorbrengen. Het is al geen verrassing meer dat we van de grenspost opnieuw een tuc-tuc moeten nemen naar Ban Houayxay, waar het doel van onze trip ons opwacht: de Gibbon Experience.

Gibbon Experience

Is de Gibbon Experience veilig?

De volgende dag vroeg in de ochtend krijgen we een papier voor onze neus waarin staat dat de organisatie niet verantwoordelijk is voor mogelijke ongevallen met zelfs de dood tot gevolg. Dat is even slikken, maar gelukkig zijn er nog geen slachtoffers gevallen. Enkel een onoplettende man (of vrouw) die uitschoof en zijn (of haar) been brak.
We krijgen daarna een uitgebreide briefing over veiligheid en het verloop van de komende twee dagen: we gaan ziplinen door de jungle en brengen dan ook de nacht door in een boomhut in het oerwoud. Het jongetje in mij kan zijn enthousiasme niet meer bedwingen.

De Gibbon Experience

De busrit naar het beginpunt van ons avontuur lijkt eeuwen te duren, ook al neemt het in werkelijkheid maar een anderhalf uur in beslag. We krijgen onze uitrusting en een biertje. Fijn dat de Laotianen hun prioriteiten kennen. We worden ook opgewacht door dolenthousiaste plaatselijke kinderen die het kicken vinden dat er plots zoveel buitenlanders zijn, al is dat absoluut geen nieuw zicht voor hen. Na een drietal minuutjes in hun gezelschap te hebben gewandeld is het tijd voor de eerste zipline! Jammer genoeg nog geen snelheid, maar een kort stukje over een rivier dat we al kruipend moeten overbruggen.

Gibbon Experience

Daarna is het tijd voor een pittige wandeling: anderhalf uur bergop in de stomende hitte. Neem dus niet te veel spullen mee en zeker genoeg water. Gelukkig stoppen we geregeld om te drinken. Wanneer we het al bijna niet meer verwachten, is het eindelijk tijd voor de eerste zipline. Je bevestigt je veiligheidsharnas aan de lijn en je neemt een sprong in het onbekende. Wat daarop volgt, kan niet in woorden beschreven worden. Je zweeft boven de jungle en geniet van een uitzicht dat je nog nooit van je leven hebt gezien. Terwijl je door de hemel zoeft. Voor je het weet, sta je alweer met beide voeten op de grond en vloek je dat het al voorbij is. Gelukkig zijn er nog heel wat ziplines aan de beurt!

Gibbon Experience
Na een aantal uren van onbeschrijflijke adrenaline komen we aan onze slaapplek aan: een boomhut in het midden van de jungle. Deze kan ook enkel per zipline bereikt worden. De boomhut is voorzien van alle nodige comfort: een keuken, matrassen met muskietennetten en een douche met het beste uitzicht van de wereld. Even is het spannend wanneer het hevig begint te onweren en we de hut moeten verlaten, maar een half uurtje later genieten we van een zeer welgekomen en best lekkere maaltijd. ‘s Avonds genieten we van een biertje dat nog nooit zo lekker gesmaakt heeft. En nemen we het allemaal ten volste in ons op.

Gibbon Experience

De volgende ochtend zijn we alweer vroeg op pad en ziplinen we opnieuw maar ditmaal boven het mysterieuze wolkendak. We bezoeken ook de grootste boom van Laos en krijgen een basis maar lekker ontbijt voorgeschoteld. Aangezien we de Gibbon Express Experience hadden geboekt (2 dagen in plaats van het klassieke 3 dagen) is het tevens de laatste dag. We genieten ten volste van elke zipline die ons nog te wachten staat.

Gibbon Experience

Aan alle mooie liedjes komt een einde, zo ook aan de laatste zipline. Wanneer we onszelf van ons veiligheidsharnas ontdoen, zijn we tegelijk ontzettend voldaan maar ook een beetje teleurgesteld dat het avontuur al ten einde is. Één ding staat vast: de Gibbon Experience is een avontuur dat je voor de rest van je leven zal bijblijven.

 

Joris
Geboren met een pen in de hand, wereldreiziger, foodie, sporter, filmfanaat en taalliefhebber.

Leave a Response