Automotive

Dit zijn de 4 snelste elektrische auto’s

Jaro980 views
snelste elektrische auto's

Wist je dat de eerste elektrische auto waarschijnlijk al in het jaar 1835 werd gemaakt door de Nederlander Sibrandus Stratingh? Rond het jaar 1900 waren zelfs bijna alle auto’s elektrisch en ook in de Tweede Wereldoorlog werden elektrische auto’s populair door het brandstoftekort. Door de geringe actieradius en de tijd die het kost om de elektrische auto op te laden werden in de loop van de 20eeeuw benzine en dieselauto’s vele malen populairder. Vanaf het jaar 2010 zijn de elektrische auto’s echter weer aan een stevige opmars begonnen. Een aantal merken brachten hun eerste volledig elektrische auto’s op de markt en hierdoor rijden er nu waarschijnlijk ruim 3 miljoen volledig elektrische auto’s rond op de wereld. Bij een elektrische auto denk je misschien niet direct aan een razendsnelle wagen met een topsnelheid boven de 300 kilometer per uur. Deze snelle elektrische auto’s zijn er wel degelijk en de snelsten worden hieronder kort besproken.

Concept One

In het jaar 2016 was de Concept One de allersnelste elektrische auto ooit. Inmiddels zijn de drie hieronder genoemde auto’s sneller maar deze auto verdient toch zeker een eervolle vermelding. Het was de eerste elektrische auto die sneller dan driehonderd kilometer per uur ging en dat op een lithium batterij. De Concept One is gebouwd door de kleine autofabriek Rimac Automobili in Kroatië. In 2,8 seconden trekt deze auto op van 0 tot 100 en ook de actieradius is met meer dan 500 kilometer buitengewoon goed.

Nio EP9

Niet lang na de Concept One kwam de Nio EP9 op de markt. De wielen van dit racemonster worden allemaal aangedreven door een eigen motor met ongeveer 335 pk. De NIO EP9 heeft een actieradius van ruim 400 kilometer en kan in 2,7 seconden optrekken van 0 tot 100. De maximum snelheid van deze auto ligt op 313 kilometer per uur.

Lees ook: Dit zijn de mooie bolide’s van mannelijke BN’ers!

Genovation GXE

Dit is waarschijnlijk de snelste elektrische auto waarmee je de weg op mag. De Genovation GXE beschikt over een gigantische motor met maar liefst 800 pk. Waar het vorige type van de Genovation GXE een topsnelheid van ‘maar’ 330 kilometer per uur daar kan deze nieuwe editie maar liefst 355 kilometer per uur halen. Hij kan bovendien in minder dan 3 seconden optrekken van 0 tot 100 kilometer per uur. Van dit elektrische racemonster zijn slechts 75 exemplaren gebouwd maar deze kun je als je genoeg geld hebt gewoon in het dagelijks leven gebruiken. Bij normaal gebruik heeft deze elektrische auto namelijk gewoon een prima actieradius van iets minder dan 300 kilometer.

Lucid Motors Air

Deze elektrische wagen heeft het nog niet tot de productie geschopt maar de prototypes zijn de snelste elektrische auto’s ter wereld. Tijdens een testrun in Ohio werd de begrenzer van de auto verwijdert en kwam het prototype tot een waanzinnige snelheid van 378 kilometer per uur. Aan deze enorme snelheid heb je op de openbare weg natuurlijk niets maar het geeft de kracht van deze elektrische auto’s wel goed weer. Daarnaast is het een goed teken dat de elektrische auto’s tegenwoordig tot heel veel in staat zijn. De Air van Lucid Motors is namelijk uitstekend in staat om een stabiele stroomtoevoer te verzorgen wanneer het uiterste van deze auto wordt gevraagd. Dat maakt van deze prototypes een grote belofte voor de toekomst.

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response