Lifestyle

Diverse wespensoorten in Nederland

Redactie MannenNieuws636 views
Diverse wespensoorten in Nederland

Iedereen heeft weleens te maken gehad met een wesp die de pret wist te bederven. Van wespen die jouw zomerse barbecue verstoren tot wespen die jouw drankje op het terras lekker vinden. Wespen staan bekend als een ongediertesoort. Ze veroorzaken in de zomermaanden immers veel overlast. Toch hoeft niet iedere wespensoort als ongedierte beschouwd te worden. Er zijn namelijk wespensoorten die zich helemaal niet interesseren in hetgeen jij eet of drinkt.

Drie meest voorkomende wespen

Alle wespen worden door veel mensen over een kam geschoren. Ze zoemen, veroorzaken overlast en kunnen gemene steken uitdelen. Toch is deze conclusie niet geheel terecht. We kennen namelijk diverse wespensoorten in Nederland en niet alle wespensoorten veroorzaken overlast. Neem bijvoorbeeld de Franse veldwesp. Deze wespensoort leeft van insecten en honing en zal zich dan ook niet zomaar in jouw buurt begeven. De gewone wesp en de Duitse wesp zijn daarentegen wel dol op jouw eten en drinken. Het zijn dan ook deze twee wespensoorten die het imago van de wesp enigszins verpest hebben. Helaas zijn het ook deze wespensoorten die het meest in Nederland voorkomen. Een derde wespensoort die regelmatig in Nederland wordt gezien is de hoornaar.

Hoe herken je een wespensoort?

Hoe herken je een wespensoort

Met alleen de wetenschap dat Nederland diverse wespensoorten kent, kun je niet zoveel. Vaststaat dat een wespennestverwijderen in jouw veilige woonomgeving altijd noodzakelijk is. Toch is het ook fijn om te weten om welke wespensoort het gaat. Maar hoe ziet iedere wespensoort eruit? Met welke uiterlijke kenmerken onderscheidt de ene wesp zich van de andere wesp? De hoornaar is relatief gemakkelijk te onderscheiden van andere wespensoorten. Een hoornaar is namelijk een stuk groter dan andere wespen. De Duitse wesp en de gewone wesp lijken qua afmeting op elkaar. Je kunt deze wespen van elkaar onderscheiden door de tekening van de gewone wesp. Deze heeft namelijk een ankervormige tekening op zijn kop.

Bijen versus wespen

In Nederland worden niet alleen de diverse wespensoorten door elkaar gehaald. Men verwart een wesp ook regelmatig met een bij. Deze verwarring is goed te begrijpen. Allebei de beestjes zijn vliegende insecten met dezelfde kleur. Toch zijn er een aantal kenmerken waarin de wesp en de bij van elkaar verschillen. Allereerst is een wesp een stuk slanker. Een bij is voller en is daarnaast heel behaard. Een wesp niet. Naast het verschil in uiterlijke kenmerken, verschillen deze insecten ook qua karakter van elkaar. Een wesp is namelijk veel agressiever dan een bij. Heb je een wespennest in huis ontdekt? Dan is het in het belang van jouw eigen veiligheid noodzakelijk dat het nest snel bestreden wordt.

Leave a Response