Lifestyle

Geld tekort? 6 manieren om daar wat aan te doen

Dion1166 views
Wat te doen aan geld tekort

Geld maakt niet gelukkig, maar geen geld kan wel ongelukkig maken. Uiteraard kun je geluk niet kopen, maar leven zonder op het geld te hoeven letten geeft ook weer vrijheid en minder zorgen. In de huidige samenleving is het echter nog steeds taboe om over geld te praten. Een grote groep mensen houd liever geheim wat ze verdienen en ook in het geval van geldproblemen praten mensen er liever niet over met anderen. Maar hoe lost je die problemen dan op? Wij geven je 6 tips waar jij mee kunt beginnen.

Geld lenen

Heb je echt een nijpend geldprobleem en rekeningen om te betalen, dat is een manier om snel aan geld te komen geld lenen. Daar zitten natuurlijk wel voorwaarden en plichten aan gebonden. Niet iedere persoon of bank waar jij geld aan vraagt dit ook zomaar aan jou uitlenen. Uiteraard heb je de plicht om het terug te betalen volgens gestelde voorwaarden, en dat moet je dan ook kunnen opbrengen. Wil jij weten wat jouw opties zijn voor een lening van een geldverstrekker? Je kunt online persoonlijke leningen vergelijken om de juiste en voordeligste voor jou te vinden. Vergelijk de leningsmogelijkheden grondig met elkaar en vergeet daarbij ook de ‘kleine lettertjes’ niet te bekijken.

Wees streng op je uitgaven

Wanneer je geld tekort komt, word je eigenlijk ook gedwongen om te kijken naar je uitgaven. Bedenk wat jij kunt doen om minder geld uit te geven. Welke abonnementen en verzekeringen heb je lopen en zijn deze wel echt nodig? Mogelijk kun je er een aantal opzeggen en zo tientallen euro’s per maand besparen. Ook op andere uitgaven kun je besparen. Drink bijvoorbeeld thuis een biertje met vrienden in de plaats van een avondje stappen als je iets sociaals wil doen. Zo houd je meer geld over zonder je sociale leven de nek om te draaien. Ook in de supermarkt kun je aan de portemonnee denken. Bedenk je of alle boodschappen die je koopt wel echt nodig zijn. Of kun je door het kopen van een ander merk goedkoper uit zijn? Natuurlijk hoef je je frisdrank niet altijd te vervangen voor een glas water, maar goedkopere pasta of rijst smaakt echt niet heel veel anders. Laat ook op houdbaarheidsdata, zodat je niets ongebruikt weg hoeft te gooien. Dat is immers weggegooid geld. Koop lang houdbare spullen als je kan in het vooruit wanneer ze in de aanbieding zijn.

Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje in een huishoudboekje

Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje in een huishoudboekje

Om te weten hoeveel je moet besparen, moet je ook in beeld krijgen hoeveel er binnenkomt en hoeveel eruit gaat. Dat doe je door je inkomsten en uitgaven maandelijks op een rijtje te zetten in een huishoudboekje. Daar is niets leuks aan, maar het geeft je inzicht in je financiële positie en waar je geld naartoe gaat. En dus ook waar je moet aan snijden in je uitgaven.

Verkoop spullen

Heb je spullen die je eigenlijk helemaal niet gebruikt? Verkoop ze! Dit is een goede manier om aan geld te komen én tegelijkertijd je huis op te ruimen. Voordat je besluit al jouw spullen op Marktplaats te zetten, kun je beter eerst een klein onderzoekje doen. Kijk waar jij het meeste geld kunt krijgen voor jouw spullen. Marktplaats is handig, maar niet de beste plaats voor al je verkopen. Grotere webwinkels geven soms particulieren ook de kans hun tweedehands spullen te verkopen via de website voor een kleine vergoeding. Daarnaast is de Facebook Marketplace ook enorm gestegen in populariteit voor het verkopen van spullen. Zoek dus per object het beste verkoopplatform om het meeste geld te verdienen.

Actief sparen

Houd je door je bovenstaande maatregelen opeens wat geld over? Zet het opzij! Actief sparen is een goede manier om op lange termijn een geldtekort op te lossen. Maak goede afspraken met jezelf en hou je er ook aan. Zet al het geld dat je niet uitgeeft op een bepaald moment direct op een spaarrekening. En kies er bijvoorbeeld voor dat je het alleen uit mag geven aan reparaties, financiële noodgevallen of – op z’n tijd – een bescheiden vakantie.

Bijklussen

Nog steeds te weinig geld? Dan zul je moeten gaan bijklussen. Ben je goed met de handen, dan kun je je diensten aanbieden als klusser annex beunhaas. Je kunt vloeren leggen bij mensen thuis, een goedkope verhuishulp zijn en maar van dat soort praktische zaken. Ben je minder goed met de handen, maar kun je wel aardig schrijven, dan kun je tekstopdrachten aannemen op een website als Textbroker. Ondertussen zoek je naar een beter betaalde baan of snijd je in je uitgavenpatroon, en dan hoef je hopelijk op een gegeven moment niet meer bij te klussen. Tenzij je er natuurlijk plezier in hebt gekregen!

Leave a Response