Lifestyle

Help jezelf met gezonde supplementen naar een vitaler leven

David1001 views

Nederlanders leven een druk bestaan. Van werk naar sociale gelegenheden en tussendoor nog even sporten om gezond te blijven. Het is met name de laatste jaren een bekend fenomeen dat meer dan eens mensen zichzelf voorbij lopen en te maken krijgen met klachten.

Met gerichte voedingssupplementen kun je jezelf een handje helpen om vitaal en fit te blijven. Twee hiervan zijn glucosamine en omega-3-vetzuren. Beide stoffen komen natuurlijk voor in het lichaam, maar door zelf deze stoffen toe te voegen aan de voeding, zijn de effecten vaak nog net wat beter.

Glucosamine: ondersteun je kraakbeen

Kraakbeen is een weefsel dat zich met name in gewrichten bevindt en helpt om dag in dag uit je gewrichten soepel te kunnen gebruiken. Glucosamine wordt in het kraakbeen gebruikt om onder meer de stofwisseling in het kraakbeen te verbeteren. Uit dieronderzoek is gebleken dat toediening van glucosamine kan bijdragen aan het herstel van kraakbeen en bovendien licht ontstekingsremmend kan werken.

Je kunt glucosamine eenvoudig oraal innemen met het eten. Omdat glucosamine vrijwel niet voorkomt in de normale voeding, is aanvulling met behulp van supplementen een goed idee. Zo bescherm je het kraakbeen en verklein je de kans op klachten in de gewrichten.

Glucosamine is geheel veilig voor inname en wordt wereldwijd veel gebruikt.

Omega-3-vetzuren: de goede vetten

Voor veel mensen is er de automatische associatie van vet en ongezond, maar dat geldt niet voor alle vetten. Omega-3-vetzuren worden gezien als de ‘goede’ vetten en zitten met name in visolie. Ook over omega-3-vetzuren zijn diverse positieve effecten bekend. Een belangrijke functie van deze vetzuren is de bijdrage die ze leveren aan een gezonde hartfunctie. Bovendien kunnen omega-3-vetzuren bij een juiste dosering de natuurlijke balans in het bloed en bloeddruk ondersteunen.

Met omega-3-vetzuren kan dan ook een extra stap gezet worden door mensen die graag zo gezond mogelijk door het leven gaan. Er zijn meerdere omega-3-vetzuren, maar de meestal gebruikt men de stoffen DHA en EPA, aanwezig in visolie. DHA draagt onder meer bij aan een normale hersen- en oogfunctie. Bij zwangere vrouwen ondersteunt het bovendien de oog- en hersenontwikkeling van de foetus.

Net als glucosamine, kan ook omega-3 oraal worden ingenomen met wat water of voedsel.

Een gezond leven in combinatie met supplementen

Idealiter wordt het gebruik van de natuurlijke voedingssupplementen ondersteund met een gezond leven. Haal het meeste uit je lichaam door bovendien:

  • Dagelijks tenminste 30 minuten te bewegen (inspannend)
  • Te minderen met suikers, verzadigde vetten en alcohol
  • Een regelmatig slaappatroon te hebben
  • Altijd te luisteren naar je lichaam bij klachten of blessures
  • Dagelijks ruim voldoende water te drinken

Wanneer aan alle voorschriften wordt voldaan en bovendien glucosamine- en omega-3-supplementen dagelijks genomen worden, gaat de gezondheid duidelijk merkbaar vooruit. Zeker in de aankomende koude winter is iedereen hierbij gebaat, jong en oud!

Leave a Response