Het motorseizoen in volle gang: 6 tips voor veilig rijden!
Het gure weer is voorbij en het motorseizoen is in volle gang. Menig motorrijder heeft de tweewieler weer van stal gehaald en rijdt wekelijks door het land. Hoewel motorrijden fantastisch is, brengt het ook risico’s met zich mee. De grote getalen motoren die tijdens het seizoen op de Nederlandse wegen rijden zorgen geregeld voor ongelukken. Niet perse omdat de motorrijders onverantwoord rijden, maar ook omdat de overige weggebruikers niet gewend zijn aan de vele motoren op de weg. Want een motor zie je nu eenmaal sneller over het hoofd dan een auto. Een ongeluk zit in een klein hoekje en is voor een motorrijder vaak fataal. Maar hoe pak je het dan wel aan? Veilig motorrijden? Wij hebben 6 veilig rijden tips op een rijtje gezet!
Veilig motorrijden
In het afgelopen decennium kwamen er zo’n 30% motorrijders bij. Het aantal ongelukken is daarbij gedaald. Het gaat dus de goede kant op, maar nog steeds zie je geregeld op het nieuws dat er een motorrijder omkomt bij een ongeluk. Hoe voorkom je dat je zelf in een ongeluk belandt? Hieronder een aantal veilig motorrijden tips!
Lees ook: Met de motor op vakantie: 6 handige tips!
1 Let op je plaats op de weg
Elke motorrijder heeft zijn of haar rijbewijs gehaald en kent dus de verkeersregels. De belangrijkste regels voor motorrijders gaan over de positie op de weg. Het is niet de bedoeling dat je als motorrijder zoveel mogelijk aan de rechterkant van de rijbaan rijdt. Je mag het in principe zelf weten, maar je kunt het beste iets aan de linkerkant van de rijbaan rijden. Ongeveer op de plek waar de bestuurdersstoel van de automobilist zich bevindt. Zo heb je goed zicht op het verkeer en wordt je sneller opgemerkt door automobilisten.
2 Wat te doen bij file?
Als motorrijder hoef je in principe niet te wachten als je in de file staat. Je mag langs de stilstaande auto’s rijden in een file. Dit wordt zelfs aangeraden, aangezien je zo optimaal de ruimte op de weg benut. Wel zijn er ene paar dingen waar je rekening mee moet houden:
– Rijd niet te hard langs de auto’s. Het snelheidsverschil tussen de auto’s en jezelf mag niet meer dan 10 kilometer per uur zijn.
– Kies voor de ruimte tussen de twee linkse banen. Daar mag je langs de auto’s rijden.
– Wees extra alert! Het kan gebeuren dat een auto je over het hoofd ziet en net van baan wilt wisselen als jij erlangs wilt rijden. Let dus altijd goed op en wees voorbereid.
– Zet je alarmlichten aan als je een file nadert. Dit geldt voor auto’s, maar dus ook voor motorrijders.
– Rijd niet over de vluchtstrook. Dit mag niet en je kan hier een boete voor krijgen.
3 Zorg altijd voor voldoende ruimte
Bij de meeste ongelukken zijn meerdere voertuigen betrokken. Het is dus, al helemaal als motorrijder, belangrijk om voldoende afstand te bewaren. Zo vergroot je je veiligheid én die van de andere weggebruikers. Let op je positie voor het stoplicht, haal verantwoord in en houd voldoende afstand op de snelweg. Met name tijdens het bochten rijden met de motor. Leun nooit teveel in wanneer er andere voertuigen dichtbij rijden. Zo kun je in een gevaarlijke situatie eenvoudig uitwijken en worden ongelukken voorkomen.
4 Rijd niet als je vermoeid bent
Motorrijden lijkt in eerste instantie ontspannend, maar het is belangrijk dat je geconcentreerd bent. De meeste ongelukken gebeuren namelijk omdat iemand niet oplet, of met zijn gedachten ergens anders is. Voel jij je zwak en moe? Dan is het niet verstandig om op de motor te stappen. Ook is het belangrijk om voldoende pauze te houden wanneer je lange stukken rijdt.
5 Draag de juiste kleding
Motorkleding dragen in de zomer is niet erg comfortabel, al helemaal wanneer het buiten warm is. Toch kun je beter altijd je motorpak dragen. Controleer je motorkleding ook regelmatig op slijtage en zorg dat je outfit up to date is. Een goed motorpak kan in sommige situaties je leven redden, dus onderschat dit niet. Ook je helm moet in topconditie zijn.
6 Controleer je verzekering
Met bovenstaande tips kun je de kans op een ongeval verkleinen, maar een ongeluk kan altijd gebeuren. Ga er niet vanuit, maar wees wel goed voorbereid. Controleer je verzekering en voorkom dat je onverzekerd rondrijdt.
Motorrijden in de winter
Bovenstaande punten gelden natuurlijk ook voor motorrijden in de winter. Daarnaast moet je ’s winters ook rekening houden met het weer. Als het vriest is het bijvoorbeeld niet verstandig om op de motor de weg op te gaan. Ook in de regen kun je beter extra voorzichtig rijden.
Zo, dit waren onze tips voor veilig motorrijden. Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!