WonenKlussenLifestyle

Je woning verbouwen: alles over de financiën

Redactie MannenNieuws641 views
Je woning verbouwen alles over de financiën

“Door de coronapandemie gaat de huizenmarkt instorten!” Ook in jouw vriendenkring is er vast wel iemand (met zogenaamd veel financiële en economische kennis) die deze voorspelling begin vorig jaar heeft gedaan. Intussen blijkt dit echter totaal niet het geval te zijn. Volgens het CBS waren in juni 2021 de huizenprijzen in ons land ten opzichte van het jaar ervoor met ruim veertien procent gestegen. Het gaat om de grootste stijging in de afgelopen twintig jaar. Er is een grote schaarste, dat de betaalbaarheid van huizen onder druk zet. Er zijn echter wel veel mensen op zoek naar een andere woning, omdat hun woonwensen veranderd zijn. Doordat de woningmarkt helemaal op slot zit, kiezen steeds meer mensen voor verbouwen. Hieronder lees je meer over de financiële kant hiervan.

Maak inzichtelijk wat je wil…

De meeste mensen die nu op zoek zijn naar een andere woning, willen meer woonruimte. Vanwege gezinsuitbreiding, of omdat er een of misschien wel twee aparte werkruimtes nodig zijn. Ook post-corona zal er waarschijnlijk veel meer thuisgewerkt gaan worden, en dan is een mooi thuiskantoor toch echt wel een must. Een andere, betaalbare woning vinden met meer ruimte is echter niet gemakkelijk. Bij de meeste verbouwingen gaat het daarom momenteel om het creëren van meer ruimte. Je kunt hierbij denken aan het opsplitsen van een kamer, of het plaatsen van een dakkapel, of op- of aanbouw.  

… En wat de kosten voor de verbouwing zijn

… En wat de kosten voor de verbouwing zijn

Een verbouwing kost tijd en geld, welke optie je ook kiest. Zet daarom alle kosten voor de verbouwing op papier om niet voor financiële verrassingen komen te staan. Ga je zelf klussen? Zoek dan bij bouwmarkten op wat materialen kosten, en hoeveel het kost om het juiste gereedschap te kopen of huren. Besteed je de verbouwing uit? Laat dan meerdere aannemers of andere klusprofessionals langskomen om de opties te bespreken. Vraag ze een offerte te maken, zodat je goed de werkzaamheden en kosten kunt vergelijken.

Onderzoek welke financieringsopties er zijn

Nu je weet hoeveel de verbouwing gaat kosten, is het tijd om na te denken over de financiering ervan. Ben jij ook een van de mensen die voldoende spaargeld heeft? Of die extra heeft kunnen sparen tijdens de coronacrisis? Spaargeld levert weinig tot geen rente, en investeren in je woning is haast altijd een goede keus. Heb je niet voldoende spaargeld? Voor grotere verbouwingen is vanwege de lage hypotheekrente het uitbreiden of verhogen van de hypotheek de voordeligste optie. Houd wel rekening met een behoorlijke papierhandel bij de aanvraag. Bovendien is het niet altijd mogelijk door de toetsing van je inkomen, uitgaven en woningwaarde.

Een andere optie is een lening aanvragen. Hoewel hierbij een hogere rente wordt gerekend dan over een hypotheek, heeft het wel diverse voordelen. Zo heb je geen bijkomende kosten voor bijvoorbeeld de notaris, en eventuele advieskosten. Daarnaast is het aanvragen van een lening in veel gevallen gemakkelijker en sneller. Online kun je met een paar muisklikken een aantal offertes opvragen. In sommige gevalle beschik je binnen een paar dagen al over het geld dat je wil lenen. Lenen zonder gedoe doe je bijvoorbeeld bij Postkrediet. Tot slot goed om te weten: de rente van een lening voor een verbouwing kun je in sommige gevallen, net als de hypotheekrente, aftrekken bij het doen van je belastingaangifte!

Leave a Response