LifestyleReizen

Je zomervakantie bij elkaar sparen: 6 tips

Jaro747 views
sparen-vakantie

We zitten middenin de zomer. Grote kans dat jij je vakantie al geboekt hebt, of plannen maakt voor een leuke vakantie. Op vakantie gaan is leuk, maar vaak wel duur… Indien je geen of weinig vakantiegeld krijgt, dan kan het best lastig zijn om te sparen voor een zomervakantie. Daarom hebben wij 6 tips om te sparen voor een zomervakantie op een rijtje gezet!

Geld sparen tips

Geld sparen, voor zowel mannen als vrouwen is dit een flinke klus. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin veel geconsumeerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan vaste lasten zoals internet en tv, de aanschaf van apparatuur, het kopen van kleden of eten en drinken buiten de deur. Allemaal dingen waar je maandelijks een flink bedrag aan uitgeeft. Ook werkt het vaak zo: hoe meer geld er binnenkomt, hoe meer geld eruit gaat. Met name mannen hebben vaak last van een ‘gat in hun hand’. Met deze instelling kan het soms lastig zijn om een vakantie bij elkaar te sparen. 

Zomervakantie als motivatie

Geld sparen staat bij elke man wel bij de ‘goede voornemens’ aan het begin van het jaar. Dit zijn alleen vaak plannen waar in werkelijkheid niet zoveel aan gedaan wordt. Wil je echter heel graag op vakantie, dan heb je in ieder geval een duidelijk doel. Dit doel kun je vervolgens gebruik om je te motiveren geld aan de kant te zetten. Zo denk je de volgende keer wel even na voordat je buiten de deur een hapje gaat eten. Om je alvast een handje te helpen: hieronder 6 tips om te sparen voor een vakantie!

sparen-zomervakantie

Lees ook: Dit zijn de 5 stoerste vakantiebestemmingen in Scandinavië!

1. Maak een kostenplaatje

Allereerst is het belangrijk om te weten hoeveel geld je nodig hebt. Ga je op vakantie naar Frankrijk? Dan kan het waarschijnlijk heel goedkoop. Wil je graag naar de Antillen? Dan ben je logischerwijs wat meer geld kwijt. Maar een kostenplaatje van je complete vakantie. Denk aan kosten voor de reis, verblijf, maar ook eten en het doen van activiteiten. Deel dit bedrag vervolgens door het aantal weken tot je op vakantie wilt en je weet wat je elke week moet besparen. 

2. Zorg voor een vakantie spaarpot

Als kind had je waarschijnlijk een spaarpot. Een varkentje wat je kapot moest slaan, of zo’n digitale spaarpot van de ING. Als volwassen man heb je hier waarschijnlijk geen zin meer in. Toch is het belangrijk om een aparte spaarpot voor de vakantie te maken. Dit kan een bakje zijn waarin je contant geld stopt, maar je kunt ook eenvoudig een spaarrekening openen. Zorg dan wel dat je een spaarrekening opent waar je wel geld af kunt halen. Anders kun je sparen wat je wilt, maar dan kun je alsnog niet op vakantie. 

3. Bestudeer je vaste lasten

Wanneer je aan het sparen bent voor een vakantie denk je waarschijnlijk als eerst aan het verdienen van meer geld. Dit is een goede manier om te sparen, maar je kunt beter focussen op het verkleinen van je maandelijkse lasten. Anders gaat je zuurverdiende geld er net zo hard weer uit. Ga al je abonnementen na en kijk welke je weinig tot nooit meer gebruikt. Netflix en Spotify gebruik je waarschijnlijk dagelijks, maar dingen als iCloud, extra televisiezenders of een abonnement op een tijdschrift wellicht niet. Check je bankrekening en kijk welke bedragen er maandelijks uit gaan en welke je kunt skippenzonder dat je veel moet inleveren. Ook kun je kijken naar je telefoonabonnement, verzekeringen of zelfs je energieleverancier. Als je ze allemaal naloopt kun je waarschijnlijk tientallen euro’s per maand besparen zonder dat je veel inlevert.

4. Koop tweedehands!

Naast de vaste lasten is het ook belangrijk om op je uitgaven te letten. Veel dingen die je koopt kun je ook tweedehands aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan kleding, een televisie, auto-onderdelen of bijvoorbeeld een fiets. Kijk altijd eerst of je iets tweedehands kunt aanschaffen voordat je de volle prijs betaalt. Je kunt kijken bij kringloopwinkels, maar ook online op Marktplaats of Ebay.

5. Eet niet buiten de deur

Een andere grote kostenpost bij veel mannen: buiten de deur eten. Even een patatje bij de McDrive of een luxe koffie in de stad. Een lunch hier met vrienden of een avondje borrelen met collega’s. Allemaal erg leuk natuurlijk, maar ook erg duur. Zo geef je al gauw meer dan honderd euro per maand uit aan (ongezonde) snacks buiten de deur. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Neem bijvoorbeeld een broodtrommel mee, doe koffie in een thermoskan en ga liever bij iemand thuis borrelen in plaats van in de kroeg. 

6. Neem een bijbaantje!

Als je bovenstaande tips hebt gevolgd, dan bespaar je een behoorlijk bedrag per maand. Nog niet genoeg voor een vakantie? Dan kun je altijd nog overwegen om een bijbaantje te zoeken. Als volwassen man wil je natuurlijk geen reclamefolders meer rondbrengen of werken in de supermarkt, maar er zijn genoeg uitdagende bijbanen te vinden. Helpen op festivals bijvoorbeeld of werken als bezorger.

Zo, dit waren onze tips om te sparen voor een zomervakantie. Overigens kun je deze tips ook gebruiken als je ergens anders voor spaart. Het principe blijft natuurlijk hezelfde. Heb jij nog handige spaartips? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response