Gadgets

De kunst van de perfecte foto: vergeet de smartphone, pak de camera!

David941 views

Met de komst van zeer behoorlijke smartphonecamera’s kan inmiddels iedereen mooie plaatjes schieten met iets simpels als een telefoon. Een Instagram-filtertje hier en daar en klaar is Kees. Of toch niet?

Professionele fotografen hebben weinig op met dit soort foto’s en met goede reden. Het perfecte plaatje schiet je namelijk nog altijd met een goede camera en oog voor detail. Mannennieuws helpt je in een vogelvlucht en met voorbeelden op weg naar de perfecte foto.

Kleurbalans en kleurtemperatuur

Wie heeft nou niet een keer lopen spelen met filters als Mayfair, Gingham of Juno op Instagram? Met een druk op de knop maak je de foto warmer, ogenschijnlijk professioneler en sprekender.

Wil je het beste uit je foto halen, dan kun je deze filters echter beter links laten liggen. Dat wil echter niet zeggen dat je niets hoeft te doen aan de kleurbalans. Door te spelen met de balans en temperatuur van de kleuren maak je een foto mooier en meer flatterend.

Door de kleurtemperatuur aan te passen, haal je eventuele fletsheid snel weg. Voor portretten is een warme kleurtemperatuur aanbevolen. Maak je een foto in schemer, dan past een wat koelere kleur juist beter.

Ook de omgeving hangt hiermee samen. Een foto van een koud landschap wordt mooier als deze winterse pracht ook in de kleurtemperatuur naar voren komt, zoals in de professionele foto hieronder.

Contrasten

Accentueer bepaalde delen van een foto door te werken met sterke contrasten. Dit doe je voornamelijk door dit zelf te beïnvloeden op de compositie. Zoek naar een omgeving waarin het onderwerp van de foto afsteekt tegen de achtergrond. Met eerder genoemde kleuraanpassingen kun je het contrast vervolgens versterken.

Gebruik kleuren die tegengesteld aan elkaar zijn. Een goed contrast brengt beweging in een foto, waardoor het plaatje meer tot leven komt.

ISO-waarde

De zogenaamde ISO-waarde gebruik je om de belichting te reguleren. In een donkere omgeving gebruik je een hogere ISO-waarde om nog steeds te juiste belichting te bereiken. In lichte omgevingen gebruik je juist een lage ISO-waarde.

Een veelgemaakte fout is het gebruik van een te hoge ISO-waarde. Is de ISO-waarde te hoog, dan riskeer je een korrelige foto. Soms kun je hier niet aan ontkomen, maar vaker nog wordt een hogere ISO-waarde dan nodig gebruikt.

Dat is zonde, want het is lastig om overbelichting achteraf te herstellen.

Horizon en gehele compositie

Niets leidt zo veel af als een foto waarop een scheve horizon te zien is. Dat is deels achter te herstellen, maar hiervoor moet de foto doorgaans iets verkleind worden, waardoor de gehele compositie minder sterk kan worden.

Gebruik een raster om er zeker van te zijn dat je een rechte foto maakt. Ook een simpele smartphone heeft deze instelling, dus er is eigenlijk geen excuus voor scheve foto’s. Maak een foto niet te snel, maar zorg ervoor dat je zowel verticaal als horizontaal geen scheve lijnen hebt die eigenlijk recht horen te zijn.

Met vallen en opstaan

Een goede camera en zelfs een smartphonecamera heeft allerlei opties waarvan je misschien niet direct weet wat ze doen. Dat is niet erg, maar het is wel goed om hiermee volop te experimenteren. Met vallen en opstaan leer je welke instellingen in welke situaties goed werken en leer je vooral snel wat er minder goed werkt.

Leer van fouten en kijk de kunst af bij een ervaren fotograaf. Voor je het weet ben je zelf instaat om prachtige foto’s te maken die in geen enkele woonkamer misstaan.

Leave a Response