Lifestyle

Het leven van een boeddhistische monnik: discipline en verlichting

David1892 views

Wel eens moeite om je te concentreren op je werk, of het verhaal dat iemand aan je vertelt? Wij ook, gelukkig heeft iedereen het wel eens. Stel je nu eens voordat je dag in dag uit, maandenlang pure concentratie moet hebben en soms zelf wekenlang je mond moet houden. Dat is wat sommige boeddhistische monniken doen.

Op weg naar pure verlichting, discipline en het verliezen van hun ego, mediteren ze en werken ze aan pure rust. Een zware route, maar volgens henzelf één die iedereen zou moeten afleggen.

Thaise monniken in hun eigen wereldje

Het klinkt wat respectloos om het te omschrijven als ‘in hun eigen wereldje zitten’, maar het is eigenlijk precies wat deze monniken doen. Weg van de drukke Aziatische steden leven ze in tempels waar ze een bikkelhard, maar toch ook rustgevend leven leiden.

Een beruchte cursus die velen volgen, ook toeristen die langskomen, is minimaal één week met niemand mogen praten. Niet hardop, maar ook niet via elektronica. Op het eerste oog lijkt het wellicht niet zwaar, maar het komt regelmatig voor dat deelnemers al na een dag schreeuwend wegrennen. Ineens zit je niet meer in de bruisende wereld van online, sociale contacten en afleiding.

Nee, in plaats hiervan zit je uren-, dagen en soms zelfs maandenlang in jezelf gekeerd. Je praat met jezelf, je denkt over alles na en niemand om je heen kan je afleiden. De monniken beschrijven het als een periode waarin de ergste gedachten die altijd weggestopt zaten bij je opkomen.

Waarom zou je dat doen dan?

De logische vraag is ook meteen: waarom zou je zoiets willen doen? Het is iets dat niet voor iedereen weg is gelegd. Eén ding komt echter altijd naar voren: innerlijke rust. Volgens alle deelnemers volgt na deze periode van lastige gedachten en verveling een tijd van rust. Je bent minder gehaast, ervaart alles om je heen intenser en prettiger en bent bijna herboren.

Een leven weg van de stad, maar wel in prachtige gebieden.

Westerse monniken: wat drijft ze?

Het ligt voor de hand dat de meeste monniken in de Aziatische landen, kaalgeschoren en gekleed in traditionele oranje gewaden, uit de Aziatische landen komen. Zo nu en dan zien we echter ook westerse monniken voorbij komen. Naar schatting zijn er enkele honderden westerse monniken in met name Thailand. Sommige onder hen leven al decennia als monnik, een leven vol onthouding, rust en afzondering, maar volgens henzelf ook bevrijdend.

Nederlanders, Duitsers, Amerikanen, ze komen allemaal voorbij. Gezien de meeste lokale monniken geen Engels spreken, zijn ze in een nog grotere mate geïsoleerd van de rest. Wat drijft hen?

Ook onder deze monniken komt telkens naar voren dat zij zich vrijer voelen van de wereld. Ze hebben meer zelfvertrouwen, meer rust en genieten meer, zonder hiervoor materialistische dingen nodig te hebben. Bewonderenswaardig, maar ongetwijfeld slechts voor een klein groepje weggelegd. Volgens de monniken valt minimaal de helft van de westerse bekeerlingen af en vertrekt terug naar de ‘bewoonde’ wereld.

Hier moeten de monniken zich aan houden

Het is duidelijk dat de monniken zelf veel waarde zien in hun extreme leven. Maar wat houdt dat leven nou concreet in? Het niet mogen communiceren voor een periode is natuurlijk slechts een onderdeel van een training en stroming. Er zijn nog veel meer regels en levenswijzen waaraan de monniken zich moeten houden.

Vaak wordt er gesproken van ‘de 227 regels voor monniken’. Een hoop om te onthouden, maar enkele regels springen eruit:

  • Geen alcohol
  • Seksuele onthouding
  • Niet voor plezier zwemmen
  • Geen andere monniken kietelen
  • Geen vuur maken om op te warmen
  • Al je bezittingen mogen niet verborgen worden en gedeeld worden met andere monniken
  • Zachtjes lachen en praten, altijd
  • Elkaar niet bang maken voor spoken

Veel van deze regels klinken ronduit grappig, maar zijn erg serieus in de studie van monniken. Is het iets voor jou, of blijf je toch liever het vertrouwde Westerse leven leiden? Wij weten het wel.

Leave a Response