Gadgets

Wordt onderdeel van het spel met VR, AR en AI

Redactie MannenNieuws1133 views
Virtual Reality

Soms kan het hedendaagse leven een sleur zijn en biedt Virtual Reality hierin een opening. Toch komt de digitale wereld met alle ontwikkelingen rondom Virtual Reality, Augmented Reality en Artificial Intelligence toch wel heel dichtbij. Steeds vaker zie je haptische feedback en nog verdere features rondom de VR-bril. Wij hebben voor je uitgezocht wat je allemaal kunt verwachten het komende jaar. Veel is onzeker, maar één ding weten we wel: we gaan een hele hoop nieuwe dingen zien.

Word onderdeel van het spel

Waar gamers eerst nog niet erg enthousiast waren over de komst van Virtual Reality, wordt dit ook voor hen nu steeds interessanter. Door een nieuwe dimensie toe te voegen aan het gamen, creëer je een compleet nieuwe ervaring die nog niet eerder vertoond is. Het is niet meer alleen kijken naar een game, met Virtual Reality ben je onderdeel van de game. Een mooi voorbeeld van ultieme Virtual Reality is de Tesla Suit. Dit complete pak is gemaakt om ervoor te zorgen dat jij helemaal één wordt met de game, door je alle beweging en actie te laten voelen. Natuurlijk wordt je niet zelf neergeschoten, maar er wordt wel veel gebruik gemaakt van druk, geluid, trillingen en kinetische energie. Hierdoor ervaar jij de gamewereld als je eigen wereld. De Tesla Suit is een duur grapje, een goedkoper alternatief is een start-up project genaamd E-Skin. Door dit shirt te dragen, word je zelf de controller van je eigen game wanneer je lichaamsbewegingen worden omgezet naar actie in de game.

Extra laagje over de echte wereld

Ook hologrammen zien we steeds vaker terugkomen in games, bijvoorbeeld met Augmented Reality (waar Pokémon Go uiteraard het bekendste voorbeeld van is) of de Microsoft Hololens. Deze technieken leggen als het ware een extra laagje over de echte wereld heen, waardoor ze een compleet nieuwe dimensie krijgen. In een game kun je bijvoorbeeld door je eigen woonkamer lopen en je in een andere wereld bevinden, of een “samenwerking” aangaan met een hologram dat naast je staat. Zo verander je het iPhone X hoesje van je smartphone ineens in een zwaard of geheime landkaart. Microsoft zelf noemt dit ‘mixed reality’. Deze vorm van gaming vergt echter veel van het geheugen van je PC of spelcomputer, dus een goede geheugenkaart is zeker niet overbodig.

VR-techniek

YouTube staat vol met filmpjes van mensen die de beroemde VR achtbaan doen, je kent ze vast wel. Misschien heb je dit wel eens zelf gedaan. Voorheen ging dit met half-geknutselde kartonnen doosjes waar je smartphone in gepropt moest worden, maar heeft een hele nieuwe wending gekregen. Door nieuwe elementen toe te voegen aan deze techniek is het nu ook mogelijk om echte bewegingen in het spel te mengen. Bijvoorbeeld met de Virtuix Omni, die sinds kort op de markt is. Het is even wennen voor je interieur, maar na een tijdje kijk je er zo doorheen en heb je een compleet nieuwe gamewereld in je huis. Ben jij eigenlijk meer fan van de traditionele bordspellen? Ook hier worden ontwikkelingen op VR gebied in doorgevoerd…

Beleef de game

Menselijke zintuigen digitaliseren is een techniek die steeds dichterbij komt. Verschillende oppervlakten waarnemen is onmisbaar wanneer je de echte wereld wilt nabootsen, wat je kunt doen door de techniek haptografie te gebruiken. Gamen krijgt hierdoor een totaal nieuwe dimensie, omdat naast zicht en gehoor nu ook het gevoel meegenomen wordt in de beleving. Haptische feedback is een andere toepassing om menselijke zintuigen verder uit te breiden in de gamewereld. Een simpel voorbeeld hiervan is de trilfunctie van je smartphone, maar inmiddels is dit veel verder uitgebreid met draagbare technologie. Het Alert Shirt is een goed voorbeeld waar bewegingen daadwerkelijk voelbaar worden gemaakt. Het shirt maakt verbinding met je telefoon via de bijbehorende app. Op deze manier beleef jij een potje FIFA alsof je zelf tussen de spelers staat. Met de juiste telefoon accessoires overleeft je smartphone deze game ook, wanneer die van enthousiasme per ongeluk door de kamer vliegt.

De interactieve en echte wereld worden steeds meer met elkaar verweven. Maar tot hoe ver gaat dit?

Leave a Response