Met name verouderde woningen hebben het zwaar te verduren in de winter. Deze woningen zijn vaak minder goed geïsoleerd en verliezen veel warmte en daarmee comfort. Dit heeft zowel gevolgen voor je portemonnee als je gezondheid. Wapen je woning daarom tegen warmte dat probeert te ontsnappen door de volgende tips op te volgen:
Tip 1. Voer een warmte scan uit
Laat warmtebeelden maken met een quick scan. Zo zie je in één oogopslag welke gebieden in je woning gevoelig zijn voor kou. Veel verschillende gemeentes bieden deze quick scan gratis aan.
Tip 2. Verbeter de isolatie van je muren
Vooral verouderde huizen beschikken vaak over slecht isolerende muren. Een goedkope muurisolatie variant is spouwmuurisolatie. Deze isolatievorm kost € 15 per vierkante meter buitenmuur. Nadat je je muren hebt geïsoleerd moeten deze nog wel fijn worden afgewerkt. Met sierpleister worden je muren mooi en praktisch afgewerkt. Een van de populairste sierpleister soorten is spachtelputz. Spachtelputz is zowel voor binnen- als buitenmuren geschikt.
Tip 3. Isoleer je ramen en deuren op deze twee manieren
Ramen en deuren zijn bijzonder vatbaar om kou door te laten in je woning. Je kunt deze trucs toepassen om warmteverlies tegen te gaan.
- Kies voor goed isolerend glas
Je behoudt een hoop meer warmte in huis met goed glas. De meeste woningen beschikken tegenwoordig wel al over dubbel glas in plaats van enkel glas. Maar dit betekent nog niet dat je hier genoegen mee moet nemen. Isolerend dubbel glas (HR++) of zelfs triple glas (HR+++) isoleert namelijk vele malen beter.
- Dicht kieren en spleten
Ramen en deuren beschikken vaak over kieren en spleten in de kozijnen. Ben jij een vaardig klusser? Dan kun je een aantal acties ondernemen om je ramen en deuren beter isolerend te maken. Maak de kieren schoon en gebruik vervolgens de elastische kit uit een spuitpistool om de kieren op te vullen. Bij grotere kieren is het verstandig om deze eerst met een schuimband te vullen. De schuimband moet ongeveer 1.5 keer zo groot zijn als de breedte van de kier of spleet. Een ander alternatief is het dichten van de kieren met pur-schuim. Pur-schuim isoleert uitstekend maar ziet er vaak wat minder mooi afgewerkt dan elastische kit. Indien jouw kozijnen verouderd zijn is het misschien tijd om deze te laten vervangen.
Tip 4. Bewust omgaan met stroom
Ben jij je bewust van de hoeveelheid stroom die je verbruikt? Met de volgende eenvoudige tips bespaar je een hoop energie:
- Verlaag de temperatuur
Verlaag je temperatuur in huis. Door je verwarming 1 graad lager te zetten bespaar je grofweg 85 euro aan stookkosten op jaarbasis.
- Verwijder laders uit het stopcontact
Opladers gebruiken nog steeds stroom als ze in het stopcontact zitten. Verwijder deze uit het stopcontact als ze niet worden gebruikt.
- Ontdooi regelmatig de koelkast en vriezer
Zowel in je koelkast als in je vriezer ontstaan hopen ijs die ervoor zorgen dat je koelkast en vriezer een stuk minder efficiënt koelen. Door deze apparaten 3 à 4 keer per jaar te ontdooien werken ze weer nagenoeg zoals vanouds.
Geef het groene milieubewuste voorbeeld
Als jij je inzet voor het besparen op energie ben je bewust bezig. Inspireer je directe leefomgeving om hetzelfde te doen.