AutomotiveLifestyle

Moet ik lichtmetalen velgen of stalen velgen kopen?

Redactie MannenNieuws1390 views
lichtmetalen of stalen velgen

Ze zijn helemaal in, die lichtmetalen velgen. Als je een auto voorbij ziet komen met wel erg chique of sportieve velgen, dan kun je ervan uitgaan dat ze van lichtmetaal gemaakt zijn. Toch zijn stalen velgen nog alom in gebruik. Beide materialen hebben zo hun eigen voordelen. Dus moet je nu stalen of lichtmetalen velgen kopen? We geven je een aantal overwegingen die je kunnen helpen bij die beslissing.

Prijsverschil

Alle andere voor- en nadelen alvast daar gelaten, is de prijs die je betaalt voor de velgen voor sommigen natuurlijk ook een factor. Vergelijk je deze, dan zal je merken dat lichtmetalen velgen nu eenmaal duurder zijn dan stalen velgen. De materiaalkosten en productiekosten van lichtmetalen velgen zijn hoger, maar er is ook meer aandacht besteed aan het design. Of dat de prijs voor jou rechtvaardigt is natuurlijk aan jezelf, maar er zijn ook praktische redenen die dit verschil draaglijker maken.

Stalen velgen: beste keuze in de winter

Het is om meerdere redenen verstandig om in winterse omstandigheden te kiezen voor stalen velgen. Naast dat ze veiligheid en rijcomfort bieden op besneeuwde en ijzige wegen, is het ook een esthetische keuze. Dat klinkt misschien vreemd, want er zijn veel meer mooi ontworpen lichtmetalen velgen te koop dan er mooie stalen velgen zijn, maar het heeft ermee te maken dat je velgen in winterse omstandigheden meer te lijden hebben. Denk daarbij ten eerste al aan strooizout, wat niet alleen je lak en carrosserie aanvreet, maar ook je velgen. Stalen velgen zijn hier beter tegen bestand dan lichtmetalen velgen, die als ze geen speciale behandeling hebben gekregen voor de oppervlakte snel aangetast kunnen raken. Daarom is het sowieso raadzaam om je auto zo snel mogelijk schoon te maken van de buitenkant wanneer je door strooizout hebt gereden, waarbij je dus je velgen zeker niet moet overslaan. Stalen velgen laten zich dan ook wat makkelijker reinigen dan lichtmetalen velgen. Ga je met de eigen auto op wintersportvakantie, dan is het denkbaar dat je op enig moment sneeuwkettingen zult moeten aanbrengen om je wielen. Hierbij is het risico op beschadiging van je velgen groter als deze van lichtmetaal zijn gemaakt in plaats van staal.

Lichtmetalen velgen: beter design en maat

Lichtmetalen velgen hebben de toekomst, waarin de trend is om te besparen op het gewicht van auto’s. Dat is immers ook gunstig voor de motorrijtuigenbelasting. Maar er zitten meer praktische voordelen aan lichtmetalen velgen. Door het geavanceerde productieproces waarbij de velg op een speciale manier afgedraaid worden zijn lichtmetalen velgen nauwkeuriger qua maatvoering en gewicht. Dit zorgt voor een optimale balans van je wielen en het verminderen van vibraties tijdens het rijden. Het probleem van corrosie, dat bij alle wielen uiteindelijk plaatsvindt, vindt bij lichtmetalen velgen langzamer plaats dan bij stalen velgen, waardoor het risico op luchtverlies uit de banden ook verkleind wordt. Dat wil niet zeggen dat je bij beschadigingen niet zo snel mogelijk ervoor moet zorgen dat je velgen repareert worden om corrosie te voorkomen. Daarnaast zorgt de vorm en de samenstelling van lichtmetalen velgen ervoor dat de warmte die je remmen en banden produceren beter afgevoerd wordt. Daardoor gaan de onderdelen langer mee. Dat vergoedt dan ook weer het verschil in prijs tussen lichtmetalen en stalen velgen. Maar één van de voornaamste redenen waarom autobezitters voor lichtmetalen velgen, is toch wel de uitstraling. Er is ruime keuze uit stoere en chique designs om je auto het gewenste verlengstuk van jouw persoonlijkheid te maken. Hecht je er dus waarde aan om je wagen naar je smaak te maken, dan kom je al snel uit bij lichtmetalen velgen.

Leave a Response