Gadgets

Nog even en we gebruiken dagelijks hologrammen

David1729 views

Decennialang was het niet meer dan science fiction: hologrammen. In series als Star Trek zagen we de personages via een hologram praten met personen die lichtjaren verderop waren. Langzaam maar zeker beginnen hologrammen echter realiteit te worden. Nee, we kunnen niet met andere beschavingen lichtjaren verderop praten, maar de technologie is wel steeds verder gevorderd.

We hadden het bij Mannennieuws.nl eerder al over de stormachtige ontwikkeling van virtual reality, waarbij je inmiddels zelfs warmte, koude en zelfs pijn kon voelen, maar eigenlijk zitten ze nergens in de technologie stil. Een blik op de wereld van hologrammen.

Hologram: niet meer dan geavanceerde projectie

Al in de jaren ’50 en daarvoor was het niet ongebruikelijk om kleine dia’s met behulp van een felle lamp op een scherm of muur te projecteren. Misschien heb je zelf op deze manier les gehad op school en anders hebben je ouders dat in elk geval gehad. Deze technologie is vrij simpel, maar in feite een soort primitieve hologram.

We kregen later namelijk de digitale projector, waarmee je beelden van bijvoorbeeld een computerscherm kon projecteren op een muur of scherm. Het grote verschil met normale projectie, is dat een hologram driedimensionaal is. We hebben natuurlijk alweer enige tijd 3D-bioscopen en -televisie, maar voor deze toepassingen heb je een hulpmiddel nodig, meestal een 3D-bril. Dat is bij een hologram niet nodig.

Bij een hologram creëren meerdere lichtbundels een object dat als het ware uit de grond komt of zweeft. Idealiter wordt dit gevormd met lasers om een scherp beeld te maken, maar mede vanwege het gevaar van geconcentreerde lasers wordt er vaker gekozen voor andere lichtbronnen.

Optredens van overleden sterren alsof ze er weer zijn

Al enkele keren zijn er optredens geweest van het hologram van een overleden ster. Eén van de eerste was op het Coachella 2012 festival, waarbij Tupac Shakur (overleden in 1996) als uit de dood herrezen een optreden weggaf. Zijn beeltenis was levensecht en de beelden ging al snel de wereld over. Je kunt hieronder het korte optreden bekijken.

Inmiddels zijn er al meerdere optreden geweest van verloren sterren of fictieve personen. Onder meer Michael Jackson en de band Gorillaz, die altijd worden afgebeeld als tekenfiguren, hebben optredens weggegeven.

Ook in Nederland is er echter al eens geëxperimenteerd met de technologie. Aan het begin van dit jaar was er een kort optreden van volkszanger André Hazes in de Ziggo Dome. Wederom was het verbluffend hoe realistisch het beeld van Hazes eruit zag.

Een kanttekening is overigens dat al deze optredens officieel geen hologrammen zijn, omdat er een andere soort techniek wordt gebruikt. De toepassing is echter wel hetzelfde, wat ertoe heeft geleid dat het in de volksmond eigenlijk altijd een hologram wordt genoemd.

Maar is er meer dan een optreden?

Een optreden van overleden muzieksterren is natuurlijk tof, maar als dat de enige toepassing is van een hologram hebben we er niet veel aan. Gelukkig zijn er nog diverse andere toepassingen denkbaar. Zo wordt er hard gewerkt aan toepassingen waarbij bijvoorbeeld een ontwerp van een wijk of gebouw als hologram getoond kan worden, een beetje zoals we hiervoor nu een maquette gebruiken. Het grote verschil is dat het hologram op een gegeven moment met een handomdraai aan te passen is. Zo kan men in de bouw veel sneller zien hoe iets er in het echt uit zal gaan zien.

Ook wordt er gewerkt aan smartphones die een hologram kunnen creëren op het scherm. Op deze manier zou je werkelijk vanalles kunnen projecteren met je telefoon, van games, tot studiemateriaal en misschien ook het hoofd van iemand met wie je belt.

Met name over deze laatste toepassing bestaat nog veel twijfel of mensen dit wel willen. Dat men eind jaren ’90 echter massaal aangaf geen mobiele telefoon te willen laat echter zien dat hier misschien wel verandering in komt wanneer de technologie eenmaal beschikbaar is.

En wat ga ik ervan merken?

Mocht het op een gegeven moment kunnen om met je smartphone hologrammen te vormen, dan blijft het natuurlijk de vraag hoeveel je dit gaat gebruiken. Mocht de technologie buiten de zakenwereld floppen, dan gebruik je het misschien maar een paar keer voor de lol.

Toch gaan we er eigenlijk vrijwel zeker een hoop van merken. Sterker nog, nu al worden vormen van hologrammen gebruikt. Onder meer beveiligingsonderdelen in een bankpas kunnen formeel gezien worden als een hologram. Ook in het wetenschappelijk onderzoek is er bijna een oneindige hoeveelheid functies voor hologrammen.

Bij een vergevorderde hologramtechnologie kan dit ertoe leiden dat we bijvoorbeeld veel sneller onderzoek kunnen doen naar ziektes of nieuwe technologische ontwikkelingen in vrijwel alle velden.

Geniet er dus nog even van dat je in een vrijwel hologramloos tijdperk leeft, want lang duurt het niet meer!

Leave a Response