NieuwsAutomotive

De toekomst van parkeren in Amsterdam

Redactie MannenNieuws1731 views
parkeren amsterdam

Amsterdam breidt zich steeds verder uit. Met wel 20.000 extra woningen in 2020, waarvan de meeste zonder parkeerplek voor de deur. En parkeren is, zoals velen misschien zelf hebben ervaren, niet gemakkelijk in Amsterdam. Als het aan de gemeente Amsterdam ligt, komen er minder parkeerplekken, minder parkeervergunningen én moet er in stadsdeel West ook op zondag betaald worden voor een parkeerplek. Gelukkig zijn er verschillende ideeën om dit parkeerprobleem te verhelpen.

Nieuwbouwwijk zonder parkeerplekken

Tot het einde van 2020 komen er zo’n 20.000 woningen bij in Amsterdam. Voor toekomstige bewoners met een auto kan het lastig worden een parkeerplek te vinden. De nieuwbouwwoningen zullen namelijk geen parkeerplek voor de deur hebben. In sommige nieuwbouwprojecten worden parkeerplekken als een soort garage in of onder de woning gebouwd. Bewoners met een auto moeten daar dan de auto parkeren. Ook komen sommige bewoners in aanmerking voor een gereserveerde plek in een nabije parkeergarage. Doordat er geen parkeerplaatsen meer voor de woningen komen, blijft Amsterdam goed bereikbaar voor fietsers, voetgangers, automobilisten en openbaar vervoer.

Parkeervergunning en parkeernorm

Toekomstige bewoners van nieuwbouwwoningen en werknemers in nieuwe bedrijfsgebouwen krijgen niet vanzelfsprekend een parkeervergunning voor hun straat. Daarnaast heeft het Amsterdamse college van B en W een voorstel ingediend om de huidige parkeernorm per woning af te schaffen. Dit voorstel is wel verschillend per wijk in Amsterdam. Woningcorporaties zullen in de toekomst zelf moeten kiezen of er parkeerplaatsen aangelegd worden op het terrein.

Betaald parkeren op zondag

Naast de nieuwbouwwijken zonder parkeerplaatsen voor de deur zijn er nog meer veranderingen omtrent parkeren gaande in Amsterdam. Zo is er een plan om  in het stadsdeel West in Amsterdam op zondag betaald parkeren in te voeren. Bewoners blijken veel moeite te hebben met het vinden van een parkeerplek in de wijk. Op zondag is dit nog lastiger doordat veel PC Hooftstraat-bezoekers parkeren in de wijk West. Tot op heden is parkeren in West nog gratis op de zondag. Wethouder Litjens zal het definitieve besluit nemen over dit voorstel.

Groei in autodelen

Het in het bezit zijn van een auto wordt in steden als Amsterdam dus steeds onaantrekkelijker. Naast de hoge parkeertarieven in garages, files en milieuvervuiling komen er ook minder beschikbare parkeerplekken. Gelukkig wordt autodelen steeds populairder. Ongeveer een derde van de populatie geboren in de jaren tachtig staat positief tegenover autodelen, blijkt uit het rapport van onderzoeksbureau Nielsen. En dat is eigenlijk best logisch, als je denkt aan de kosten en moeite die een auto met zich meebrengt.

5 procent van de tijd maar in gebruik

Ongeveer 95% van de tijd staat de auto stil. Terwijl je toch betaalt voor de afschrijvingskosten en je autoverzekering. Zonde. Gelukkig zijn er vele apps op de markt gekomen waarmee je een auto voor een bepaalde tijd kunt boeken/reserveren. Even met zijn tweeën een uitstapje doen op zondag? Het is gemakkelijker dan je denkt om een auto te regelen.

TomTom

Door de toename in autodelen komen er hopelijk meer parkeerplaatsen beschikbaar. Heb je toch problemen met het vinden van een parkeerplek in Amsterdam? Goed nieuws! Gemeente Amsterdam en TomTom zijn recent een samenwerking met elkaar aangegaan. Hierbij kan TomTom als routenavigator binnenkort de bestuurder direct naar een beschikbare parkeerplek in Amsterdam navigeren. Hierdoor hoef je niet onnodig lang meer te zoeken naar een parkeerplek én ben je altijd op tijd voor de voetbalwedstrijd bij je vrienden.

Leave a Response