Wonen

Vloerisolatie: dit is waar je op moet letten!

Redactie MannenNieuws1160 views
Isolatie gevel

Je woning isoleren kan op veel verschillende manieren. Van dakisolatie tot aan spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Het isoleren van de woning wordt voornamelijk gedaan om te besparen op de energierekening, maar vloerisolatie draagt ook bij aan het wooncomfort. Je zult geen last meer hebben van koude voeten en er zal geen tocht en vocht meer aanwezig zijn in jouw woning. In dit artikel worden tips gegeven en worden zaken besproken die je zeker niet mag vergeten bij vloerisolatie!

Is het mogelijk om mijn vloer te isoleren?

Er kunnen zich verschillende problemen voordoen wanneer er niet goed wordt nagedacht over het isoleren van de vloer. Een isolatiebedrijf is hier gespecialiseerd in en kan je hierover adviseren. Zelf kun je natuurlijk bepaalde dingen vaststellen, waarbij de volgende lijst als hulpmiddel kan dienen:

  • Is de kruipruimte bereikbaar zodat isolatiemateriaal aangebracht kan worden?
  • Is het luik naar de kruipruimte groot genoeg?
  • Zijn er leidingen die in de weg liggen?
  • Is er puin aanwezig dat vooraf afgevoerd moet worden?
  • Is de kruipruimte nat en vochtig? Is er een muffe lucht aanwezig?

Welke isolatiemateriaal heb je nodig?

Gevelisolatie

Er zijn veel verschillende aspecten waar je op moet letten om het juiste isolatiemateriaal te kiezen voor je vloer. Allereerst moet je je ervan bewust zijn wat voor een soort vloer je gaat isoleren. Gaat het om een houten of betonnen vloer? Er gelden namelijk verschillende aandachtspunten voor houten en betonnen vloeren.

Isolatie houten vloer

Bij een houten vloer wordt van onderaf isolatiemateriaal gebruikt om de ruimte tussen de balken te vullen. Hierbij moet de houtvochtigheid van de vloer gecontroleerd worden, vanuit waar de beslissing gemaakt wordt of er een dampremmende PE-folie op de bodem nodig is. Dit moet met zekerheid vastgesteld worden, aangezien er een risico op rotting van het hout bestaat, wanneer er vocht tussen het isolatiemateriaal en de vloer aanwezig is.

Bij houten vloeren zijn er twee soorten isolatiemateriaal die vaak worden gebruikt. Allereerst de thermoskussens, wat gezien kan worden als reflecterende folie met luchtkamers. Ook kan er gebruik gemaakt worden van minerale wolplaten (glaswol of steenwol) zonder een dampremmende laag.

Het isolatiemateriaal kan direct tegen de planken aan bevestigd worden, maar de isolatiewaarde wordt verhoogd wanneer er een ruimte tussen de vloerplanken en het isolatiemateriaal bestaat. Wel moet het isolatiemateriaal heel goed aansluiten tegen de draagbalken, zodat er geen kieren ontstaan die warmte laten ontsnappen.

Als laatste is een essentieel aandachtspunt de ventilatie. Om vocht en radongas af te voeren heeft de kruipruimte voldoende ventilatie nodig. Bij het isoleren van de vloer moet er dus ook gedacht worden aan de ventilatie.

Isolatie betonnen vloer

Helaas levert het isoleren van een betonnen vloer aan de onderkant geen warme voeten op; echter wel energiebesparing. Als de betonnen vloer aan de onderkant vlak is, kunnen de isolatieplaten met plakpennen tegen de vloer bevestigd worden. In plaats van lijmen wordt er altijd geadviseerd om speciale pennen en pluggen te gebruiken. Op deze manier komen er geen schadelijke dampen vrij.

Bij een betonnen vloer is de keuze wat ruimer wat betreft isolatiemateriaal. Er kan net zoals bij hout thermoskussen en minerale wolplaten worden gebruikt, maar ook kunststof hardschuimplaten van EPS, XPS, PUR, PIR of resolschuim is geschikt. De diktes, kwaliteit en prijzen verschillen natuurlijk wel. Het is daarom verstandig om altijd hulp in te schakelen van een expert, zodat de isolatie is geschikt voor jouw specifieke woonsituatie.

Net zoals bij een houten vloer moet bij een betonnen vloer ook rekening gehouden worden met ventilatie. Hierbij dien je te kijken of er een gasleiding aanwezig is, dan wel met of zonder mantelbuis. Voor het juiste advies dient er altijd een expert ingeschakeld te worden.

Met vloerisolatie heb je geen optrekkend vocht meer vanuit de kruipruimte, geen koude voeten meer en het verhoogt de waarde van jouw woning. Gezien de besparing per jaar is het een relatief lage investering met een snelle terugverdientijd. Verdiep je goed in de verschillende mogelijkheden en zet het proces in gang.

Leave a Response