Lifestyle

Waarom leraar zijn een mooi beroep is

Redactie MannenNieuws2120 views
Leraar beroep

Stel je voor: een land waarin je alles zelf moet leren. Nooit een leraar of lerares die je helpt om lastige zaken te begrijpen, je opleidt en stuurt naar meer kennis. Het is ondenkbaar, want we zouden compleet achter raken.

Het onderwijs vormt de basis van een goed-werkend land, maar toch is er een bijna structureel tekort aan docenten in alle lagen van het onderwijs. Zonde! Want leraar zijn is eigenlijk een erg mooi beroep.

Om dit onder de aandacht te brengen, heeft Mannennieuws.nl besloten een artikel te schrijven over dit onterecht impopulaire beroep.

Docent zijn: een vrouwenberoep?

Met name op basisscholen, maar ook op middelbare scholen, is de meerderheid van de docenten vrouw. Op zich niets mis mee, maar waarom zijn er niet meer mannen die besluiten leraar te worden?

Goed beschouwd zien we daar eigenlijk geen goede reden voor. Mogelijk heeft het te maken met het imago dat het een ‘vrouwenberoep’ is, maar waarom is niet echt duidelijk. Als leraar heb je de verantwoordelijkheid om je leerlingen naar een hoger niveau te sturen. Of je nou in groep 1 lesgeeft of op een universiteit: je bent altijd bezig met het verbeteren van een hele groep mensen. Dat maakt het een erg dankbaar beroep dat ook onder mannen best wat meer gewaardeerd mag worden.

Waarom leraar zijn gewoon tof is

Natuurlijk, leerlingen, zeker op de basisschool en middelbare school, zullen je als docent nog wel eens uittesten om te kijken hoe je omgaat met tegendraads gedrag. Voor sommige mensen werkt dit afschrikwekkend, maar met de juiste opleiding leer je hier perfect mee omgaan. Wij geven vijf redenen waarom leraar zijn gewoon tof is:

  1. Zie het directe resultaat van je inspanningen

Voor veel mensen, met name zij die op kantoor werken, is een minpunt dat je lang niet altijd ziet wat het effect is van je werk. Je werkt weken aan een project, maar uiteindelijk is het resultaat lang niet direct zichtbaar.

Als leraar ligt dit totaal anders. Aan het begin van het jaar krijg je leerlingen die relatief gezien nog niets weten over jouw onderwerp. Schud je ze aan het einde van het jaar de hand, dan heb je ze een hele massa aan nuttige informatie voorgeschoteld waarmee ze verder kunnen. Het geeft veel voldoening om dit te zien. En het mooie is: jaar op jaar ervaar je dit!

  1. Schoolvakanties!

Vergeet drie weken vakantie per jaar. Als docent kan je lekker meegenieten van de schoolvakanties van je leerlingen. En dat terwijl je met een vast contract gewoon doorbetaald krijgt.

Hoewel het een klein nadeel is dat je alleen in het hoogseizoen op vakantie kunt gaan, wat in landen als Thailand soms niet ideaal is, weegt dit niet op tegen de enorme hoeveelheid vrije dagen die je hebt. Natuurlijk, in deze vakanties moet er soms ook nog nagekeken en voorbereid worden, maar het is een feit dat je meer vakantie hebt dan in iedere andere branche.

  1. Veel baankansen

Voor de meeste vakken en leeftijdsgroepen zijn er genoeg banen beschikbaar. Of je nu wiskunde gaat geven op de middelbare school, gym op de basisschool of een kleuterklas wilt leiden: de baankansen zijn groter dan in veel andere branches.

Bijkomend voordeel is dat sommige scholen actief op zoek zijn naar mannelijke docenten, omdat zij de balans tussen vrouwen en mannen iets willen herstellen. Ideaal dus!

  1. Waardering van je leerlingen

Zoals gezegd hebben veel leerlingen er wel een handje van om je geduld op de proef te stellen, maar tegelijkertijd krijg je als docent ook vaak een hoop waardering. Na een paar jaar heb je soms wel honderden leerlingen die je kennen en ook vrolijk begroeten als je ze tegenkomt.

Dat is leuk, want die waardering geeft je ook meer plezier in het werk dat je dagelijks doet.

  1. Blijf zelf scherp

Ben je een leraar, dan zit je zelf altijd bovenop de nieuwste kennis in jouw vakgebied. Door altijd bezig te zijn met theorie blijf je zelf ook scherp. Daarbuiten heb je als leraar een goede verbinding met de jeugd, waardoor je ook op latere leeftijd nog een goed idee hebt van wat er rondgaat in het land.

Jij wordt niet die oom die over dertig jaar geen idee heeft waar zijn neefje het over heeft, maar bent eerder de gene die anderen moet uitleggen wat er op dat moment hot is.

Leave a Response