Lifestyle

Waarom zijn Nederlandse DJ’s en producers zo goed?

David2040 views

De Nederlandse muziek (Engelse of Nederlandse taal) doet het redelijk in eigen land, maar daarbuiten kent eigenlijk niemand onze artiesten. Chef’Special? Geen idee. Marco Borsato? Nooit van gehoord. Kensington? Mwah, misschien in Polen.

Nee, veel verder dan Vlaanderen komen we niet met onze muziek, behalve als het om elektronische muziek gaat. Hoe anders is het wereldje van elektronische muziek: een blik op de actuele DJ Top 100 en je ziet dat van de top 5, er vier Nederlands zijn. Daar komt bij dat de enige niet-Nederlander het Vlaamse duo Dimitri Vegas en Like Mike zijn, die op 20 kilometer van de Nederlandse grens zijn opgegroeid.

Kijken we naar de gehele top 100, dan zien we dat er maar liefst 32 Nederlands zijn, meer dan welke andere nationaliteit dan ook. Hoe komt het dat de Nederlandse producers/DJs zo populair zijn?

De huidige nummer 1 van de wereld: Martin Garrix.

Nederlandse EDM-cultuur

Een duidelijke aanleiding waarom de Nederlandse DJs zo populair zijn, ligt in de Nederlandse muziekcultuur. Ik heb het dan natuurlijk niet over de volksmuziek van André Hazes en Frans Bauer, maar over de hedendaagse populaire muziek. Er bestaat in vrijwel alle lagen van de bevolking, jong en oud, een interesse voor elektronische muziek (verzamelnaam: EDM).

Waar je in veel andere landen naar iets meer obscure radiozenders moet gaan om enigszins harde EDM te horen, komt deze in Nederland gewoon op mainstream radiozenders als 538, 3FM en zelfs Skyradio voorbij. Kort gezegd: we houden er allemaal wel een beetje van.

Dat de muziek zo breed gedragen wordt, maakt ook dat meer kinderen zich wagen aan het produceren van de muziek. Bovendien krijgen zij erg veel steun door het muziekklimaat in Nederland. Het is dan ook niet voor niets dat er om de haverklap jonge sterren als Martin Garrix (nr 1 wereld) en Oliver Heldens (nr 8 wereld) doorbreken.

Tiësto, pionier van trancemuziek en één van de grondleggers van de huidige EDM.

Grondleggers van de dancemuziek in Nederland

Wat meespeelt is dat Nederlandse producers er vroeg bij waren in de elektronische muziek. Namen als Tiësto en Armin van Buuren zijn al ontzettend lang wereldberoemd. Ook bekende producers als Ferry Corsten, Don Diablo en Angerfist lopen inmiddels al lang mee.

Het mooie is dat zij allemaal iets proberen terug te doen voor nieuw talent. Met name Tiësto en Armin van Buuren vallen hiermee op. Zij nemen regelmatig jonge talenten onder hun hoede, geven ze een contract en creëren een podium waarop ze snel kunnen doorbreken.

Kijk alleen al naar Martin Garrix: het optreden van Tiësto tijdens de Olympische Zomerspelen van 2004 inspireerde hem om ook muziek te leren maken. Inmiddels zijn de twee vrienden en hebben ze samen al nummers geproduceerd. Hoewel het nog even duurt tot Garrix dezelfde faam en collectie prijzen heeft als Tiësto, lijkt hij hem rap te ontstijgen in populariteit.

 

De DJ Mag 100 begrijpen

Een kleine kanttekening moet ook geplaatst worden bij dit verhaal. De DJ Mag 100 is namelijk een populariteitsprijs. Mensen over de hele wereld kunnen stemmen op wie zij de beste DJ vinden. Volgens puristen is DJ hierbij echter het verkeerde woord. De mensen waarop gestemd wordt krijgen deze stem met name dankzij hun nummers en marketing hieromheen.

En dat is nou net wat eigenlijk niks met DJ’en te maken heeft. Wat ze doen wanneer zij een nummer maken is produceren en niet DJ’en. Tegelijkertijd zijn de artiesten wel degelijk een DJ wanneer zij optreden. Hoewel ze aan deze optredens het meeste geld verdienen, is het niet waarmee zij in eerste instantie bekend zijn geworden.

Een andere kanttekening is dat de top 100 in sommige groepen als belangrijker gezien wordt dan in andere groepen. De populariteit van Martin Garrix staat buiten kijf. Ook dankzij zijn uiterlijk en vriendschap met Justin Bieber zijn er wereldwijd nog maar weinig jongeren die zijn naam niet zullen kennen.

Dat ligt toch wat anders voor bijvoorbeeld Armin van Buuren, die toch meermaals tot beste DJ ter wereld werd gekroond en de huidige nummer 4 van de lijst. In plaats van Van Buuren, zullen veel jongeren buiten Nederland bijvoorbeeld The Chainsmokers (nummer 18) veel beter kennen. Zij produceren namelijk meer popmuziek en vallen hierdoor eerder op in landen waar EDM een minder prominent onderdeel is van de muziekcultuur. Daarom zal misschien buiten Nederland ook niet iedereen het eens zijn met de stelling dat Nederlanders excelleren op het gebied van elektronische muziek maken.

Of het wat uitmaakt? Nee, het maakt ons geen bal uit. Wij hebben gewoon meerdere geweldige artiesten die ons landje toch echt op de kaart zetten. En dat is best tof!

Leave a Response