In veel huishoudens wordt de was door ‘de vrouw des huizes’ gedaan en hoef je er als man niet over na te denken hoe het toch kan, dat vuil wasgoed dat je ’s ochtends in de wasmand hebt gegooid in de namiddag weer lekker fris en gevouwen in je kast ligt. Tot om de één of andere reden de was niet meer gedaan wordt en zich opstapelt. Je kast wordt leger en je weet: er moet iets gebeuren. Maar hoe?
Dus nu is het tijd de wasmachine toch eens goed te bekijken: De meeste machines hebben een aan/uit knop en daarnaast een knop om het programma kiezen en een mogelijkheid de temperatuur in te stellen.
De moderne wasmiddelen zijn zo ontwikkeld dat het voor het schoon worden van de was niet per se meer nodig is om erg heet te wassen. En er is wasmiddel voor bonte en witte was. Dat vereenvoudigt het wassen aanzienlijk. Je kan niet snel meer kleding bederven door te heet te wassen. Daarnaast kan je wasverzachter gebruiken om de was minder stug te maken. Dat is misschien lekker, maar niet noodzakelijk .
Bonte en witte was: als de was uit normale dagelijkse kleding bestaat kan je ze gewoon bij elkaar gooien. Doe de donkere kleding bij elkaar (liefst binnenstebuiten) en de lichte was bij een. Kies dan programma bont of wit, temperatuur 30 -40 graden.
Fijne was: dit is was die wat kwetsbaarder is en gemaakt is van dunne, makkelijk scheurbaar materiaal, bv vitrage, lingerie of andere zeer dunne stoffen. Temperatuur: tot 40 graden.
Wol was: voor kleding van echte wol of ander natuurlijk materiaal als zijde. Deze moet met extra zorg en met koud of lauw water gewassen worden, anders krimpt deze en verliest vorm.
Extra schoon wassen
Wil je was extra schoon krijgen omdat je dat hygiënischer vindt , bijvoorbeeld handdoeken, luiers of lakens, dan kan je ze op 60 tot 95 graden wassen. Door de hitte van het waswater werkt het wassen wat antibacterieel. Bovendien is het goed om eens in de 2-4 weken een hete was te doen, omdat achtergebleven zeepresten dan weer oplossen en weggespoeld worden. Kijk wel eerst of de kleding zo heet gewassen kan worden, dus of het echt katoen is.
Dan dus instellen: witte was, 90graden.
Voorwa
Is je was heel vies, dan kan je de was eerst in de voorwas doen. Zo spoelt het ergst vuil er eerst al uit en heeft de hoofdwas meer effect. Instellen: voorwas, bont, 40 graden.
Zitten er vlekken in de kleding en wil je dat je gebruikte wasmiddel extra lang inwerkt,
dan kan je de vlekken eerst aanstippen met een speciaal vlekkenmiddel en de was eerst laten inweken.
Instellen: inweken, bont, 40 graden.
En dan nog:
Als de centrifuge niet al te sterk is, wordt de was ook niet erg droog. Vind je de was nog best vochtig als het programma afgelopen is, dan kan de hem eventueel nogmaals centrifugeren, door de machine op centrifugeren in te stellen. Hierdoor droogt hij sneller.
Dus als je de was moet doen, laat je dan niet ontmoedigen. Het is niet moeilijk, want zoals het gezegde als stelt: Een kind kan de was doen!