Klussen

Zelf een muur verven: zo pak je het aan

Redactie MannenNieuws712 views
Zelf een muur verven zo pak je het aan

Kan jouw woonkamer, slaapkamer of hal wel een opfrisbeurt gebruiken? Ga dan zelf aan de slag met een pot verf en een roller. Dit is een prima bezigheid voor in je vakantie. Vraag wat vrienden om hulp en trakteer iedereen naderhand op een gezellige barbecue. Om zeker te zijn dat het verfklusje goed uitpakt, hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rij gezet. Succes!

Kiezen van de juiste verf en grondverf

Het begint allemaal met het uitzoeken van de juiste verf. En dan hebben we het niet alleen over een mooie kleur, maar vooral over de kwaliteit van de verf. Met professionele kwaliteitsverf krijg je nou eenmaal het beste resultaat. Verdiep je daarom goed in het aanbod van hoogstaande verfmerken. De producten van Wijzonol zijn bijvoorbeeld een hele goede keuze. Dit merk heeft een groot assortiment aan muurverf, grondverf, lak en beits. Bekijk het aanbod dus zeker ook even als je buiten iets gaat schilderen! Zorg er altijd voor dat je een geschikte verfsoort kiest voor de desbetreffende ondergrond. Kijk ook naar de gewenste afwerking (hoogglans, zijdeglans of mat) en bepaal of je terpentineverf of verf op waterbasis gaat gebruiken. Wijzonol heeft voor iedere klus wel een geschikte verfsoort.

Ondergrond reinigen en voorbereiden

Het is belangrijk om van tevoren de muren goed reinigen. Als je een wand voor het eerst gaat verven (bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning) dan is grondverf ook essentieel. Deze laag zorgt ervoor dat de verf goed hecht aan de ondergrond. Breng je geen primer aan? Dan zal de verf worden opgezogen door de muur. Het is dan erg lastig om een mooi dekkend resultaat te krijgen. Een goede voorbereiding is dus zeker het halve werk! Tip: gebruik indien mogelijk een grondverf in ongeveer dezelfde kleur als de muurverf voor een snelle dekking.

Afplaktape aanbrengen

Zelfs bij afplaktape is het noodzakelijk om te kiezen voor hoge kwaliteit. Bij goedkope tape kan er vaak nog verf onder komen. Hierdoor is het resultaat niet strak en nauwkeurig. Daarnaast is het verwijderen een stuk lastiger. De tape kan scheuren of stukjes van je wand lostrekken. Bij kwalitatieve tape hoef je hier niet bang voor te zijn. Verwijder de afplaktape altijd als de verf nog nat is. Zo krijg je een hele strakke lijn.

Eerste laag aanbrengen

Zelf een muur verven

Probeer de eerste laag verf direct zo egaal mogelijk aan te brengen op de muur. Breng alleen een tweede of derde laag aan als dat echt nodig is en laat het tussendoor drogen. Verdeel de verf goed over de roller door middel van een afstrijkrooster. Als je te veel verf pakt, zal de verf gaan druipen.

Afwerken, tape verwijderen en opruimen

Sluit de verfklus af met de laatste afwerkingen. Verwijder de tape als de verf nog nat is, werk eventueel de hoekjes nog bij en ruim daarna alle spullen goed op. Je kunt een verfroller of kwast het beste eerst een nachtje laten weken in water voordat je het grondig gaat reinigen. Als je gebruik maakt van verf op terpentinebasis, moet je de kwasten schoonmaken met terpentine in plaats van water. Ben je klaar met opruimen? Dan is het tijd voor die welverdiende barbecue!

Leave a Response