FashionFeaturedNieuws

De 10 ultieme mannenfilms

Danny Bijl2229 views
Oceans Eleven

Een echte man is natuurlijk stoer genoeg om toe te geven dat hij stiekem enorm van chick flicks houdt. Maar dat maakt chick flicks nog geen mannenfilms. Een echte mannenfilm stuitert van het testosteron, en dat komt dan het liefste tot uiting via één of meerdere van de volgende ingrediënten: keiharde vechtscénes, goedkope humor, een heel stel woorden die je niet van je moeder mocht zeggen, en als het even kan ook nog een beetje vrouwelijk schoon. Klinkt dat je als muziek in de oren? Zet je dan maar schrap voor deze top 10 van ultieme mannenfilms!

10. Terminator

Inkoppertje. Heb je die blik in Schwarzeneggers ogen weleens gezien? Voor Rambo geldt trouwens hetzelfde.

9.Taxi

Mannen en auto’s… en slapstickachtige humor… Als je liever Engels dan Frans hoort, is de The Fast and the Furious-reeks een prima alternatief, maar de buitengewoon flauwe humor van Taxi is onovertroffen.

8. Ocean’s Eleven

Voordat je denkt dat mannen per definitie onbeschaafd zijn: je kunt ook best elkaar te lijf gaan in een keurig driedelig pak. Want dit is toch tegelijkertijd niet echt een ‘heren’-film.

Oceans Eleven

7. Die Hard

Het onsterfelijke optreden van Bruce Willis in Die Hard (welk deel dan ook, eigenlijk) is zeer het kijken waard. De geweldige goed-tegen-slechtdynamiek die tegenspelers zoals Hans Gruber (Alan Rickman) en Simon (Jeremy Irons) weten te realiseren zijn heerlijk om te zien, en de uitstekende actie én humor maken dat af.

6. The Godfather (alle drie)

The Godfather is om te beginnen gewoon een erg goede film. Echte mannen kijken alle drie de delen achter elkaar.

5. The Big Lebowski

Tussen alle actiehelden door is een echte antiheld soms ook nodig. ‘The Dude’ vertolkt die rol met veel genoegen. Daarnaast is de humor van deze film nagenoeg overtroffen – net zoals het aantal scheldwoorden.

4. Pulp Fiction

Van Quentin Tarantino weet je één ding zeker: geweld is een gegeven. Hoewel hij in zijn lange carrière vele hoogtepunten heeft gekend, is zijn tweede film Pulp Fiction toch nog altijd de beste. De epische quotes, zeer grove humor en ronduit barbaarse taferelen maakten het een directe klassieker. Overigens heeft deze film ook onder meer een Oscar en de Gouden Palm van Cannes gewonnen, maar dat maakt Pulp Fiction niet minder mannelijk.

3. Scarface

Het is altijd fijn om je te verbeelden dat je gewoon helemaal los kunt gaan. En dat is precies wat Al Pacino doet in Scarface. Als een ultieme (hoewel psychotische) alfaman maait hij iedereen neer die ook maar iets tegen hem inbrengt, zonder enig geweten. Een terechte klassieker.

2. Crank

Veel testosteronbommiger dan Jason Statham in Crank wordt het eigenlijk niet. Hij speelt een huurmoordenaar die zijn adrenalinepeil de hele film lang moet handhaven. Het aardige van Crank is dat de makers vrijwel geen enkele poging hebben gedaan om dat de pure idiotie van dat absurde plot annex excuus voor een actiefilm te verbloemen, en daarmee heeft deze film een heerlijke combinatie van (erg) flauwe humor en lekker veel geweld.

1. James Bond: Die Another Day

Laten we wel wezen: bijna alle Bondfilms zijn behoorlijk geweldig. Als serie verdient James Bond daarom sowieso de eerste plaats in deze top 10. Waarom dan de keuze voor Die Another Day? Laten we in stijl eindigen en gewoon eerlijk zijn: vanwege Jinx – jawel, Halle Berry.

Kortom: een mannenhand is snel gevuld
Mannenfilms hoeven niet per se Oscarwinnende hoogvliegers te zijn. Het gaat om de funfactor. Als je al met je vrienden en een biertje op de bank zit, wil je gewoon genieten van een leuke, ontspannende film. Dat maakt deze top 10 natuurlijk volkomen subjectief. Wat is volgens jou eigenlijk de ultieme mannenfilm?

Leave a Response