Lifestyle

5 ‘mannelijke’ groentes die je in je tuin kunt verbouwen!

Jaro984 views
groente-verbouwen

De wereldeconomie dreigt weer in te kakken en ook de milieusituatie ziet er niet goed uit. Dit zorgt ervoor dat mensen eieren voor hun geld kiezen. Veel jonge mannen besluiten als zzp’er te werken én het kweken van eigen groente wordt ook steeds populairder. Hiermee bespaar je geld en daarnaast is het ook nog eens hartstikke leuk. Maar wat groeit er nu goed in het Nederlandse klimaat? Watermeloen of mango kun je namelijk vergeten… Wij hebben 5 ‘mannelijke’ groentes op een rijtje gezet die je gewoon in je achtertuin kunt verbouwen!

Groentes in de tuin verbouwen

Het is een ware trend: zelf groente verbouwen! Steeds meer mensen beginnen een moestuin. In hun achtertuin, of in een volkstuin. In grote steden worden ook platte daken van gebouwen ingezet om groente te verbouwen. Kortom, zelf groente verbouwen is hartstikke hip. Echte mannen houden echter meer van vlees dan van groente, toch? Maar wist je dat er ook echt mannelijke groentes zijn boordevol eiwit en belangrijke voedingsstoffen die je zelf kunt verbouwen? Welke groentes zijn dat? Wij hebben een lijst samengesteld!

1 Chilipepers

Pittig eten, daar houden de meeste mannen wel van. Het kweken van je eigen Chilipeper is dan ook een must. Deze peper helpt je niet om aan je 250 gram groente per dag te komen, maar de chilipeper zal wel de nodige pit toevoegen aan je maaltijd. Er zijn veel verschillende pepers, het beste kun je kiezen voor de Capsicum Annum. Deze soort is namelijk erg makkelijk te kweken. Hieronder vallen onder andere de Jalapeño, de paprika en de rode peper. De planten zijn eenvoudig in onderhoud en je kunt ze zelfs op het aanrecht in een pot laten groeien.

2 Snijbonen

Snijbonen behoren tot de gezondste groente. Hoewel de snijbonen niet veel eiwitten bevatten, zitten er wel veel vezels in. Bovendien zijn snijbonen eenvoudig te kweken. Je kunt ze zowel in een pot zetten als in de tuin. Wel is het belangrijk dat je goed oplet dat er geen slakken in de plant komen. Deze zullen de plant namelijk binnen no-time verorberen. 

3 Spinazie

De meest mannelijk groente is uiteraard spinazie. Deze groente zit vol met ijzer en als we Popeye mogen geloven krijg je er ook ongelofelijk grote spierballen van. Het zaaien van spinazie is wel iets lastiger dan bij eerdergenoemde groentes. Zo is het essentieel dat de grond gezond is met een zuurtegraad van minimaal 6,5 pH. Ook is het belangrijk dat het gewas niet vol in de zon staat. Zaaien doe je het best vanaf maart. Met een beetje geluk kun je vervolgens in Mei zo’n 3 kilo per vierkante meter oogsten. Als je het goed aanpakt natuurlijk, de eerste oogst zal waarschijnlijk niet zoveel opleveren.

4 Tomaten

Een andere ‘mannelijke’ groente: de tomaat. In eerste instantie is er weinig mannelijks aan deze rode groente, maar het eten van tomaten is goed voor de kwaliteit van je sperma. Echt waar! In tomaten zit namelijk het stofje Lycopeen. Dit stofje zorgt voor de rode kleur van de tomaten en is dus ook bevorderlijk voor de kwaliteit van het sperma. Het stimuleert daarnaast de productie van het sperma. Kortom, een echte mannelijke groente. Tomaten zijn ook relatief makkelijk te kweken. Je zaait de zaadjes in maart en als je de planten goed verzorgd kun je in juli de eerste tomaten plukken. Zorg er wel voor dat de tomaten genoeg zonlicht krijgen!

zelf-groente-verbouwen

Lees ook: Hoe word je een tuinman? Tuinieren voor dummy’s!

5 Basilicum

We sluiten deze lijst af met een kruidige plant. Basilicum valt niet echt onder groente, maar is wel een erg fijne plant om in de tuin te hebben staan. Bovendien is kruiden kweken erg eenvoudig. De meeste kruidenplantjes hebben alleen water nodig (en een beetje liefde natuurlijk). Naast basilicum kun je ook kiezen voor oregano, munt, tijm, rozemarijn, noem maar op. Zo kun je bovenstaande groentes straks met veel smaak en kruiden aan je lief presenteren!

Hoe te beginnen?

Allemaal leuk en aardig, zelf groente kweken, maar hoe begin je hier in godsnaam mee? Allereerst is het belangrijk om je goed te laten informeren. Loop eens langs een paar moestuinen of volkstuintjes en knoop een praatje aan met de eigenaren. Ze willen je er vast meer over vertellen. Groente zaden kun je veelal online krijgen en op de verpakking staat vaak precies hoe je de groente moet zaaien en kweken. En als je er even niet uitkomt: google is je grootste vriend!

Kortom, een moestuin aanleggen kost even wat werk, maar als je de smaak te pakken hebt, dan kun je de lekkerste groente uit je tuin halen! Heb jij een moestuin? Zo ja, wat kweek jij daar zoal? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response