Films & Series

The Handmaid’s Tale: hitserie over gruwelijk toekomstbeeld komt naar Nederland

David1604 views
Handmaid's Tale

Tussen 1861 en 1865 woedde in Noord-Amerika de Amerikaanse Burgeroorlog, die uiteindelijk leidde tot de afschaffing van de slavernij en permanente vereniging van de Amerikaanse staten. Wat zou er gebeuren als er weer een burgeroorlog uitbreekt binnen deze wereldmacht?

De nieuwe serie The Handmaid’s Tale toont het leven in de Verenigde Staten na een burgeroorlog. Dit keer is het land er niet beter op geworden, integendeel. Een totalitair, streng en religieus regime heeft de macht gepakt en vrouwen vrijwel alle rechten ontnomen. In een wereld waar een groot deel van de vrouwen onvruchtbaar is, worden vruchtbare vrouwen gebruikt als slaven die kinderen moeten baren voor de wrede elite. De bevolking gaat door een hel, maar probeert er koste wat kost het beste van te maken.

The Handmaid’s Tale (IMDb 8,7) is een ingrijpende serie over een dystopisch Amerika, waar het leven van de moedige June Osborn gevolgd wordt. De serie, die maar liefst acht Emmy’s won(!), is vanaf vandaag voor het eerst te zien via streamingdienst Videoland.

Emancipatie volledig teruggedraaid en misbruik als traditie

Gedurende duizenden jaren heeft de samenleving zich steeds verder ontwikkeld tot het niveau waar we nu op zitten. Dat we een beschaafder volk zijn dan pakweg honderd of duizend jaar geleden is een gegeven. Echter, een terugval naar barre tijden ligt op de loer. Dat is precies wat er is gebeurd in The Handmaid’s Tale.

Een beweging die voortkomt uit het Christelijk fanatisme heeft de macht gegrepen en voert een waar schrikbewind. De Verenigde Staten heten niet langer de Verenigde Staten, maar Gilead. Alles staat in het teken van het fundamentalistische geloof van de regering.

Vrouwelijke emancipatie is volledig teruggedraaid. Geen enkele vrouw is geoorloofd om te werken, eigendom te hebben, over geld te beschikken of zelfs maar te lezen. Het volk is onderverdeeld in strenge sociale klassen waaruit ontsnappen onmogelijk is. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt genadeloos gestraft.

Door een combinatie van soa’s en milieuvervuiling zijn inmiddels bijna alle vrouwen onvruchtbaar. Ben je als vrouw wel nog vruchtbaar, dan is dat allesbehalve een zegen. Vruchtbare vrouwen worden namelijk als slaven verkocht aan de elite, waar zij stelselmatig verkracht worden om kinderen te baren voor de rijke bazen en hun vrouwen.

June Osborn: moedige vrouw en slaaf
Eén van die slaven en hoofdrolspeelster is June Osborn (Elizabeth Moss). Ooit leidde ze een redelijk gelukkig leven met haar man en dochter, maar toen ze op zoek naar een beter leven het land wilden ontvluchten, ging het mis. Osborn werd gevangen genomen en prompt verkocht aan de rijke legercommandant Fred Waterford (Joseph Fiennes) en zijn vrouw Serena Joy Waterford (Yvonne Strahovski).

Niet langer wordt ze June Osborn genoemd, omdat ze niet wordt gezien als een mens. Vanaf haar gevangenschap gaat Osborn door het leven als Offred, om aan te geven dat ze eigendom is van Fred Waterford. Een hels leven breekt aan: verkrachtingen, hersenspoeling, manipulatie en mishandeling zijn aan de orde van de dag.

Vol weemoed denkt ze samen met andere slaven terug aan haar tijd als vrije vrouw, maar ook met woede. Een ontsnapping aan het weerzinwekkende regime is nooit ver weg in haar gedachten.

The Handmaid’s Tale — “Late” Episode 103 — Offred visits Janine’s baby with Serena Joy and remembers the early days of the revolution before Gilead. Ofglen faces a difficult challenge. Ofglen (Alexis Bledel), shown. (Photo by: George Kraychyk/Hulu)

The Handmaid’s Tale blaast recensenten weg

De absolute ster van de serie is Elizabeth Moss, die niet alleen de hoofdrol speelt, maar ook de serie produceert. Haar leven, dat gelukkig zo lastig voor te stellen is voor ons, brengt ze op overtuigende wijze over. Haar pijn, verdriet en woede, maar ook menselijkheid, komt in iedere aflevering duidelijk naar voren.

Tijdens de uitreiking van de Emmy’s (belangrijkste televisieprijzen ter wereld), was The Handmaid’s Tale met liefst acht Emmy’s uit dertien nominaties één van de grote winnaars. De serie won onder meer de prestigieuze prijs voor ‘Beste Dramaserie’ en de award voor ‘Beste Vrouwelijke Hoofdrol’. Unieke prestaties, omdat tot dat moment nog nooit een online serie de prijs voor ‘Beste Dramaserie’ wist te winnen.

Met deze hoofdprijzen op zak en een waardering van een 8,7  op het gezaghebbende iMDB, kon het dan ook niet lang duren tot The Handmaid’s Tale ook buiten de Verenigde Staten te bekijken was. Vanaf vandaag is het zover in Nederland! De serie kun je nu exclusief bekijken bij online streamingdienst Videoland. Bekijk hier alvast de trailer!




Leave a Response