Lifestyle

Bewezen: Gamen is goed voor het geheugen!

Jaro1115 views
gamen goed voor geheugen

Gamen is een echte mannenhobby. Deze hobby wordt echter vaak bekritiseerd. Mensen die geen videogames spelen vinden het namelijk tijdsverspilling en zijn van mening dat je je tijd beter anders kunt besteden. Ben jij een fervent gamer en krijg je vaak kritiek? Dan hebben wij het ideale tegenargument voor je: gamen is namelijk goed voor het geheugen!

Gamen

Allereerst willen we wel even vermelden dat overmatig gamen niet gezond is. Als gamer zit je namelijk (weinig beweging) én een gameverslaving is geen grap, maar een serieus probleem. Toch heeft gamen ook een aantal gezondheidsvoordelen. Zo werkt gamen ontspannend. Tijdens het gamen vergeet je even al je zorgen en waan je je in een fictieve wereld. Daarnaast verbeter je uiteraard je behendigheid. Je hand-oog coördinatie wordt sterk verbeterd tijdens het gamen. Alsof dit nog niet genoeg is blijkt nu ook uit wetenschappelijk onderzoek dat gamen goed is voor het geheugen.

Onderzoek #1

Zo’n vier jaar terug werd hier in Amerika onderzoek naar gedaan. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het spelen van videogames ervoor zorgt dat je mentale gezondheid minder snel achteruitgaat. Hoe werd dit onderzocht? Een groep testpersonen van 65 jaar of ouder werd verplicht om een speciaal racespel te spelen. Vervolgens werd de hersenactiviteit gemeten en wat bleek? De hersenfuncties gingen niet per se vooruit, maar het reactievermogen en ruimtelijk inzicht werd wel flink verbeterd.

Onderzoek #2

Zo’n 3 jaar later werd er in Canada een vergelijkbaar onderzoek gehouden. Hier werd tevens een groep proefpersonen uit de leeftijdscategorie 55-75 jaar oud gebruikt. Groep 1 moest elke dat een half uurtje Super Mario 64 spelen. Groep 2 speelde geen videogames, maar in plaats daarvan speelde zij 30 minuten per dag piano. Je raadt het al… Na een half jaar werden er hersentests uitgevoerd en de eerste groep scoorde veel beter. De proefpersonen werden specifiek getest op de geheugen functies.

gamen goed voor geheugen 2

Conclusie

Wel moeten we even vermelden dat niet elke game daadwerkelijk goed is voor het geheugen. Super Mario 64 dwingt het brein te focussen op allerlei verschillende soorten objecten. Dit zorgt ervoor dat je brein alerter wordt. Het spelen van een potje FIFA heeft waarschijnlijk een stuk minder effect. Maar goed, dat is wel weer een socialere videogame!

Wat is jouw favoriete game? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response