De populairste kledingmerken onder voetbalsupporters
Casual kleding is in het voetbal inmiddels een begrip. Je kan naar een voetbalwedstrijd gaan in het shirt van jouw ploeg met een bijpassende sjaal om je nek. Toch kiezen er grote groepen supporters voor om dure merkkleding te kopen voor hun stadionbezoek. Deze hooligan merken zijn immens populair onder de voetbal fans. Lees in dit artikel om welke merken het gaat.
De geschiedenis van casual kleding in het voetbal
Allereerst een stukje voetbalbalgeschiedenis of eigenlijk supporterscultuur. De oorsprong van de casual kleding in het voetbal ligt in Engeland. Het begon allemaal eind jaren 70. Engelse voetbalclubs begonnen steeds vaker Europese uitstapjes te maken. Grote groepen supporters reisden hun clubs achterna richting het Europese vasteland. Daar hielden de Hooligans flink huis. Tijdens hun plunderingen in de vreemde steden werd er dure Italiaanse en Franse merkkleding gestolen uit de lokale winkels. De supporters hadden al snel door dat ze zich veel makkelijker ongezien konden verplaatsen in de merkkleding. Een voetbalshirt en sjaal verraadt meteen bij wie je hoort. Destijds kwamen bomberjacks en Dr. Martens schoenen ook veel voor onder de supporters. Deze stijl viel zo op dat de politie de groepen makkelijk in de gaten kon houden. Met de introductie van de merkkleding waren de supporters een stuk minder zichtbaar. Zodra de politie lucht kreeg van een confrontatie was het al te laat. Naast de praktische voordelen was de casual kleding van de hooligans gewoon stijlvol. Zo ontstonden de hooligan merken. Lees hier meer over voetbalcultuur in Engeland.
De bekendste kledingmerken in het voetbal
Inmiddels zijn het lang niet alleen maar de hooligans die in merkkleding naar de wedstrijd gaan. Overal in het stadion kiezen mensen voor de casual kledingstijl. Er zijn talloze merken op de tribunes terug te vinden. Toch steken er wel een paar merken bovenuit. Zo zijn de schoenen van Adidas mateloos populair. Met name de schoenen uit de Adidas Originals collectie doen het goed bij voetbal ultra’s. De schoenen zijn sportief en stijlvol. Qua kleding steekt 1 merk boven alle anderen uit: Stone Island. Het merk is bekend van de Patch op de arm. Jassen, polo’s, en truien zie je allemaal voorbijkomen onder de supporters. De kleding is eigenlijk te duur voor veel van de jongeren op de tribune. Toch offeren ze een deel van hun salaris graag op om een polo van Stone Island te kunnen kopen. Het merk staat voor stijl, geld en heeft een stoere uitstraling door de patch. Grootheden in het voetbal verbonden zich al aan het merk. De bekendste is waarschijnlijk Josep Guardiola. Hij verschijnt altijd in Stone Island kleding langs de lijn. Natuurlijk zijn er naast Stone Island nog genoeg andere populaire merken onder supporters: Lacoste, Ellesse, Hackett, Fjallraven, Henri Lloyd, Barbour, Levis, Paul & Shark, Fila, Aquascutum, MA Strum, Ralph Lauren, Burberry, Napapijri, The North Face, Lyle & Scott, C.P Company. Keuze genoeg als echte causual.
De casual kleding is zo verbonden met het voetbal dat sites zich speciaal op voetbalsupporters richten. Websites zoals Casuallads focussen zich op de doelgroep voetbal ultra’s. Supporterscultuur is een serieuze business . Supporters hebben een subcultuur met een volledig eigen stijl.