ReizenSport

De zwaarste beklimmingen van Frankrijk op de fiets

Tom van Pinxteren1154 views
Zware cols in Frankrijk

In Frankrijk vind je een aantal geweldige beklimmingen voor de fiets. In juli wordt (normaal gesproken) de Tour de France gereden. Elk jaar is het de vraag welke bergen onderdeel van de route zijn. In dit artikel staan een aantal van de zwaarste beklimmingen van Frankrijk. Fietsliefhebbers moeten deze kolossen op hun cv hebben staan.

Col du Galibier 

In de Franse Alpen vind je de Col du Galibier. Met de top van deze berg op 2646 meter is het een van de zwaarste beklimmingen in Frankrijk. De moeilijkste route is vanaf Saint-Michel-de-Maurienne. Die is 34,5 kilometer met een stijgingspercentage van 6,6 procent. Het venijn zit hem in de staart van de klim. De laatste kilometers gaan met 8,5 procent omhoog. Deze alpenreus is al meerdere malen beklommen in de tour de france. In 2011 liet Andy Schleck iedereen achter zicht bij de finish op de top van de Galibier. Wie gaat fietsen in de bergen van Frankrijk, mag deze col absoluut niet overslaan.

Een van de zwaardere beklimmingen de Galibier

Col de L’Iseran

De volgende col bevindt zich ook in de Alpen. Hij is met zijn 2770 meter zelfs nog iets groter dan de Galibier. De Col de L’Iseran is de op een na hoogste beklimming die ooit in de Ronde van Frankrijk heeft gezeten. In 2019 de Colombiaanse wieler ster Egan Bernal als eerste op de top. Fietsen in Frankrijk is andere mooi door deze berg. Maar liefst 46,9 kilometer lang kan je genieten van een stijgingspercentage van gemiddeld 4,2 procent. Heel stijl is het niet, maar de lengte van de klim en sommige stukken van 8 procent maken het een zware beproeving. De Col de L’Iseran hoort bij fietsen in Frankrijk!

De col de L'Iseran een moeilijke klim

Mont Ventoux 

De Mont Ventoux is legendarisch en gevreesd onder fietsliefhebbers. De Reus van de Provence is 1912 meter hoog. Hij is beroemd om het kale maanlandschap op de top. Ook is de beklimming uitermate zwaar. Geen meter van de 21,5 kilometer uit Bedoin is vlak. Het stijgingspercentage is 7,5 procent. De Mont Ventoux is de een van de mooiste beklimmingen van Frankrijk. Toch komt de berg voor in een triest verhaal. Tom Simpson liet er in 1967 het leven in de Tour de France. In Frankrijk leggen renners hun bidon neer bij het Simpson monument wanneer ze langsfietsen. De snelste wielrenner op de Mont Ventoux is Iban Mayo. Slechts 55 minuten en 51 seconden deed hij over de klim in 2004. De kale berg komt voor in de mooiste fietsroutes van Frankrijk.

De Mont Ventoux een loodzware beklimming

La Marmotte

Het is geen enkele berg maar wel een van de zwaarste fietsroutes van Frankrijk. La Marmotte is een jaarlijks evenement waarbij een aantal Alpencols worden beklommen. De deelnemers fietsen over de in Frankrijk gelegen Glandon, Telgraphe, Galibier en Alpe d’Huez.  Het is een tocht van 174 kilometer en 5000 hoogtemeters. Als beginner is deze route niet aan te raden. Voor de ervaringsdeskundige op het gebied van bergenfietsen in Frankrijk is het een aanrader.

In Frankrijk vind je oneindig fietsroutes en beklimmingen. In dit artikel staan een aantal van de zwaarste. Ga deze cols vooral niet ongetraind op met je bakfiets. De beklimmingen zijn voor ervaren wielersporters. Gelukkig zijn er in Frankrijk ook genoeg makkelijkere bergen om op te fietsen. Je kan natuurlijk ook voor een makkelijke optie kiezen. Lees in het volgende artikel alles over E-Bikes.

Leave a Response