Lifestyle

Simpele tips om duurzamer te leven

Tom van Pinxteren588 views
Duurzaam leven

Duurzaam leven. Het is een thema waar we allemaal mee te maken krijgen. Het is elke dag wel terug te zien, horen of lezen via verschillende kanalen. De vraag is: Hoe kan ik duurzamer leven? Het voelt alsof je er veel voor moet veranderen en dat er veel kosten in gaan zitten. Toch zijn er een aantal simpele tips om duurzaam te leven. In dit artikel lees je over kleine aanpassingen in je die een bijdrage leveren aan het milieu.

Duurzaam spullen kopen

Duurzaamheid in het dagelijks Leven heeft vaak te maken met het kopen van spullen. Goederen lijken op het eerste gezicht van de juiste materialen gemaakt. Echter is 92% procent van de impact van spullen verborgen. Dat wil zeggen dat de schadelijke effecten voor het grootste deel door het productieproces en het transport veroorzaakt worden. Het beste is om zo min mogelijk spullen te kopen. Om toch duurzaam te zijn wanneer je koopt kan je letten op waar de spullen vandaan komen en een TreeClicks Plug-in te gebruiken. Meer dan tienduizend winkels zijn hierbij aangesloten. Bij een aankoop bij één van hun, worden er bomen voor terug gepland. Zo ben je toch duurzaam bezig. 

Minder vlees, meer groente

Eén van de belangrijkste tips voor een duurzamer leven is minder vlees eten. De vleesindustrie is nog veel schadelijker voor het milieu dan de auto-industrie of het verkeer. Wat vaker voor groente kiezen of voor een vleesvervanger is duurzame maatregel. De alternatieven voor vlees zijn door de jaren heen steeds beter geworden. Hele boeken vol met lekkere recepten zijn op de markt. Natuurlijk is het niet nodig dat iedereen vegetarisch wordt. Er een beetje op letten is al een verbetering. Het is een van de belangrijkste tips voor een duurzaam leven.

Duurzaam reizen

Reizen met het vliegtuig zorgt voor veel C02 uitstoot. Wie echt duurzaam wil leven kan beter met de trein op vakantie gaan. De trein duurt er weliswaar langer over, maar het brengt ook een stukje comfort. Vanuit de trein kan je genieten van het uitzicht, de zitplekken zijn over het algemeen ruimer en comfortabeler en je hoeft minder lang van tevoren aanwezig te zijn. Van de tips om duurzaam te leven zou deze je mening over reizen positief kunnen veranderen.

Duurzame merken of tweedehands 

Manieren om duurzaam te leven hebben meestal te maken met duurzaam omgaan met je spullen. Zo is een verstandig om alleen met merken in zee te gaan die op duurzaamheid letten. Ook is de opkomst van tweedehands belangrijk voor het milieu. Meubels en kleren worden steeds vaker opnieuw aangeboden in plaats van weggegooid. Hoe leef je duurzaam? Koop verstandig en schrijf producten niet te snel af. Elektrische apparaten worden via refurbished sites aangeboden voor een tweede leven. Zo wordt uitstekende apparatuur niet zomaar weggegooid. Gebruik maken van tweedehands is een uitstekende manier om duurzaam te leven.

Leef duurzaam in huis

Een huis duurzaam maken kost natuurlijk veel geld. Daarom geen tips hoe je dat kan doen. Het gaat in dit artikel om makkelijke aanpassingen voor duurzamer lever. Hoe kun je makkelijk duurzamer leven? Eigenlijk is het heel simpel. Doe apparaten en lichten uit wanneer ze niet in gebruik zijn. Verder kan je de thermstaat instellen zodat hij alleen aan gaat wanneer je thuis bent. Een extra trui aantrekken is uiteraard ook een goede optie om minder van de kachel te vragen. Zomers geldt natuurlijk het tegenovergestelde met betrekking tot de airconditioning. Ook douchen is iets wat voor veel mensen duurzamer kan. Twee keer per dag is echt onnodig. De douche laten lopen terwijl je jezelf inzeept is zonde van het weglopende water. Douche niet te lang en het milieu is weer een beetje geholpen. Denk verder aan simpele aanpassing zoals je was te drogen ophangen in plaats van in een droger stoppen. Dit zijn allemaal voorbeelden die horen bij een duurzaam leven. In het volgende artikel lees je over tips om je huis op een duurzame manier te verwarmen.

Hoe leef je duurzaam? Het belangrijkste is om na te denken over de dingen die je doet. Moet ik die nieuwe printer over laten komen uit China? Moet ik 7 dagen in de week vlees eten? Is het nodig om de douche al tien minuten te laten lopen terwijl ik er nog niet onder sta? Eigenlijk weet je het antwoord op de vragen wel. Als je echt een duurzaam leven wil leiden moet je er bewust mee bezig zijn. Denk na over de keuzes die je maakt, dan volgen de duurzame beslissingen vanzelf.

Leave a Response