Eten & Drinken

Echte mannen eten vlees: 5 gezonde vleessoorten

Jaro2128 views
gezond-vlees

Vlees is een van de eiwitrijkste voedingsmiddel dat bestaat. Sporters kunnen dus eigenlijk niet zonder. Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten, en vooral na een zware (kracht)training heeft je lichaam echt eiwitten nodig om te herstellen. Daarom houden mannen ook zo van vlees.

Gezond vlees!

Als we het hebben over gezonde soorten vlees, dan kijken we vooral naar het vetgehalte dat aanwezig is. Wanneer vlees mager is, betekent dat dat je relatief veel spier eet, in plaats van vet. Dit soort magere stukken vlees zijn vaak ook rijker aan eiwit. Het is sowieso slim om onbewerkt vlees te eten. Boterhamworst, ham, paté en hamburgers, worst en gemarineerd vlees zijn bewerkt. Er komen ook steeds meer negatieve bijklanken aan het eten van vlees. Om hier een beetje tegengewicht aan te geven hebben we de gezondste vleessoorten op een rijtje gezet. Zo krijg jij je dagelijkse portie vlees op een gezonde manier binnen!

1. Kalkoenfilet

Kalkoenfilet is het gezondste vleeswaren dat je op je brood eet. Met slechts 1,6 gram vet en 97 kcal per 100 gram is het zeer mager. Toch zit er 20,2 gram eiwit in, wat het zeer voedzaam maakt om te eten. Kalkoenfilet kun je zowel goed op brood eten, als door het avondeten. Al is dit laatste vaak wel wat duurder. Je kunt dan beter voor de volgende variant gaan

2. Kipfilet

Kip(dij)filet is wederom zeer mager. Kip is onmisbaar in een dieet voor topsporters omdat bijna net zo eiwitrijk is als kalkoenfilet. Wel zit er iets meer vet in per 100 gram. Het scheelt niet veel, aangezien er slechts 0,2 gram meer in zit. Qua eiwitten is het met 19,3 gram ook ongeveer gelijk. Een close second dus!

kipfilet

Lees ook: Drie heerlijke vleesgerechten voor op de BBQ!

3. Runderbiefstuk

Een runderbiefstukje op zijn tijd is ook zeker niet verkeerd. Er zit een stuk meer eiwit in biefstuk, namelijk 23,8 gram per 100 gram. Ook zit er echter meer vet in met 3,5 gram. Dit resulteert in een totaal aan kcal van 127. Wat minder mager dus dan het gevogelte, maar nog rijker aan eiwitten.

4. Varkenshaas

Vlees van een varken is in de regel een stuk vetter dan vlees van een koe of kip. Toch is ook een varkenshaas een bron van goede voedingstoffen. 22,9 gram eiwitten, en 3,1 gram vet. Wel zijn de vetten uit de varkenshaas een stuk slechter dan die van de biefstuk.

5. Fricandeau

Dan nog een stukje vlees voor op brood; fricandeau. Dit varkensvlees is extreem rijk aan eiwitten; 23,0 gram. En door de bereiding van het vlees zit er slechts 1,3 gram vet in. Let wel dat het dus gaat om bewerkt vlees. Je krijgt dus ook een aantal toegevoegde stoffen in je lijf!

Welk vlees eet jij het liefst? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response