Eten & Drinken

Extra vergine olijfolie en gewone olijfolie, de verschillen.

Tom van Pinxteren633 views
Extra vergine olijfolie

Iedereen heeft wel eens gekookt met olijfolie extra vergine. Soms kom je van die recepten tegen die iets extra’s nodig hebben. De gewone olijfolie is niet genoeg. In dit artikel wordt besproken wat extra vergine of vierge olijfolie is. Door het verschil te weten met gewone olijfolie, kan je het beter toepassen in de keuken. Ook volgt er wat standaard uitleg over olijfolie.

Olijfolie

Voordat wordt uit gelegd wat vierge olijfolie is, een uitleg over olijfolie in het algemeen. Voor de vloeistof zijn natuurlijk olijven nodig. Deze komen uit de bloemen van een olijfboom. De olie nogal een kostbaar goedje, omdat er een tijd overheen gaat voor een olijfboomgaard iets opbrengt. Het kan namelijk wel 5 jaar of langer duren voordat een olijfboom vrucht draagt. Als het dan eindelijk zo ver is worden de olijven verzameld. Na het oogsten moet er het liefst binnen 24 uur geperst worden. Als de olijven oxideren gaat dit ten koste van de smaak. De vruchten worden met pit en al gemalen en gekneed tussen twee molenstenen. Hierbij komt sap vrij.  

Olijfbomen

Wat is extra vergine olijfolie?

De verschillende soorten olijfolie zijn vooral te onderscheiden door de manier van persing. De vierge olijfolie wordt gemaakt van de eerste koude persing van de olijven. Het sap wat wordt opgevangen wordt gecentrifugeerd waardoor het water en de olie scheiden. Deze olie is extra vergine. Vervolgens worden de al geperste olijven verhit. Met dit proces onttrekt de laatste olie zich uit de olijf. De smaak en voedingswaarde van op deze manier verkregen olijfolie is veel minder. Daarom kan je ook stellen dat vergine olijfolie de luxe variant is van de twee. Ook mag de zuurgraad wettelijk gezien niet hoger zijn dan 0,8%. Kortom, de hitte komt de smaak van olijfolie niet ten goede.

Het gebruik van vierge olijfolie

Zoals duidelijk werd uit de vorige alinea hebben de soorten olijfolie met de temperatuur te maken. Daarom wordt aangeraden om de extra vergine variant niet te verhitten. De smaak gaat namelijk ook bij het koken verloren. Aangezien aan goeie olijfolie een prijskaartje hangt, is het zonde om deze te gebruiken. De gewone is namelijk ook prima in het geval van een warm gerecht. Het is beter om extra vergine olijfolie te gebruiken bij het dresseren van koude gerechten of om op het laatste moment warme gerechten op smaak te brengen.

Olijfolie extra vergine

Gezond

Een voordeel van olijfolie extra vierge is dat het gezond is. Het is 100 procent natuurlijk en bevat heel veel antioxidanten. Ook zit er vitamine E en K in. De olie bevat veel ontstekingsremmende stoffen. Veel ervan eten leidt dus tot een afnamen van het risico op verschillende ontstekingsziektes. Naast dat extra vergine olijfolie lekker is, ben je ook nog gezond bezig als je het gebruikt.

Voortaan als je gaat koken met olijfolie, weet je welke van de soorten olijfolie je nodig hebt. De duurdere extra vergine olijfolie voor koude gerechten of de gewone goedkopere voor de warme gerechten. Tijd om de Italiaanse keuken in te duiken en het toe te passen. Je vindt er tal van heerlijke gerechten die ook nog eens ontzettend gezond zijn. Hier horen natuurlijk ook groentes bij. Eet je dat normaal niet zoveel? In het volgende artikel staan 6 tips hoe je dit kunt doen

Leave a Response