Eten & Drinken

Meer groente eten: 6 handige tips

Jaro885 views
meer-groente-eten-mannennieuws

De meeste mannen focussen op het gebied van voeding vooral op proteïnen. Deze eiwitten zitten veelal in vlees en zuivel. Er wordt vaak weinig aandacht gegeven aan de hoeveelheid groente die dagelijks gegeten wordt. Meer groente eten is dus voor veel mannen hard nodig. Want hoewel het Voedingscentrum 250 gram groente per dag als dagelijkse aanbevolen hoeveelheid hanteert, hanteren andere landen hoeveelheden van 300, of zelfs 400 gram groente per dag. Maar hoe zorg je nu dat je meer groente gaat eten? Wij hebben een aantal groente eten tips op een rijtje gezet!

Hoeveel gram groente per dag?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoeveel gram groente je per dag zou moeten eten. Want wellicht eet jij wel al genoeg groente. Zoals we eerder schreven hanteert het Voedingscentrum een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente. Dit is natuurlijk beter dan niets, maar je kunt beter zelfs nog meer groente binnenkrijgen. Pas bij grotere hoeveelheden zul je namelijk de vruchten plukken van de vele gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan minder kans op kanker, kleinere kans op hart- en vaatziekten en een lagere bloeddruk. Maar goed, minstens 250 gram per dag dus!

Tips om meer groente te eten

En? Eet jij voldoende groente per dag? Hoogstwaarschijnlijk niet. Maar wees gerust, meer groente binnenkrijgen is makkelijker dan je denkt. Wij hebben hieronder X tips om meer groente te eten op een rijtje gezet!

1 Meten is weten

De eerste tip: houd bij hoeveel groente je eet. Misschien eet je wel al voldoende groente en hoef je dus eigenlijk niets te veranderen. Ook als je te weinig groente eet, dan weet je zo in ieder geval hoeveel groente er ontbreekt. Noteer bijvoorbeeld in een word-bestand hoeveel groente je elke dag eet, of houd het bijvoorbeeld bij in je agenda. Zo weet je waar je staat en hoeveel groente erbij moet.

2 Spreid je groentes over de hele dag

De meeste groente wordt gegeten bij het avondeten. Een paar stukken gekookte bloemkool, een salade bij de maaltijd of bijvoorbeeld groente door een spaghetti. Op deze manier kom je echter bij lange na niet aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Je kunt weliswaar proberen om al je groente bij het avondeten te eten, maar dan zal dit ten koste gaan van andere belangrijke voedingsbronnen. Ons advies? Eet de hele dag door kleine porties groente. Denk aan komkommer op je boterham, een salade bij de lunch of bijvoorbeeld wat tomaatjes om tussendoor aan te knabbelen.

3 Smoothies

Een andere manier om eenvoudig meer groente te eten is het drinken van (groene) smoothies. Online staan vele gezonde recepten met veel groente. Denk bijvoorbeeld aan. Een fruitsmoothie met spinazie, andijvie, boerenkool, of avocado. Vind je de smaak van de groente te aanwezig? Dan kun je altijd grotere hoeveelheden fruit toevoegen. De zoete smaak van het fruit overheerst namelijk. Je kunt net zo lang combineren tot je de perfecte smaaksensatie hebt!

meer-groente-mannennieuws

Lees ook: Met deze voeding in je koelkast maak je indruk op je date!

4 Groentesoep

Een gerecht met veel groente is groentesoep. Soep is een ideaal gerecht om grote hoeveelheden groente binnen te krijgen zonder dat je dit daadwerkelijk door hebt. Het leuke is: je kunt werkelijk waar alle groente toevoegen. Ideaal om restjes groente uit de koelkast op te maken. Ook kun je grote porties soep bereiden en dit invriezen, zodat je altijd je ‘groenteshot’ klaar hebt staan in de vriezer!

5 Voeg extra groente toe aan recepten

Wanneer je recepten volgt om maaltijden te koken, dan zal je opvallen dat er vaak niet heel veel groente door zit. Sommige recepten zitten aardig vol, maar de meeste recepten bevatten niet die belangrijke 250 gram groente per persoon. De meeste mannen breiden het liefst een recept uit door meer vlees toe te voegen, maar je kunt beter zorgen dat je meer groente toevoegt. Neem bijvoorbeeld een random recept en verdubbel de hoeveelheid groente. Als je dit elke avond doet, dan zorgt dit voor een geweldige boost van je groente inname. 

6 Eet vegetarisch of veganistisch

De mythe dat wij als mensen vlees nodig hebben om gezond te leven is allang ontkracht. Het aantal vegetariërs en vegans in Nederland groeit rap. Anno 2019 is wel duidelijk dat je geen dierlijke producten nodig hebt voor een gezond voedingspatroon. Het voordeel van een dergelijk dieet: je eet meer dan genoeg groente. Probeer maar eens het stukje vlees te skippen bij het avondeten. Wedden dat je nog honger hebt? Dit gat kun je vervolgens vullen met groente. Groente waar ook veel proteïne in zit: bonen, sperziebonen en champignons.

 

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response