Eten & Drinken

Welke wijntjes drink je wanneer? Alle ‘regels’ op een rijtje!

Jaro2331 views
wijn-etiquette-mannennieuws

Vrouwen drinken wijn en echte mannen drinken bier, toch? Gelukkig is het in werkelijkheid niet zo zwart wit. Want zeg nu eerlijk: een wijntje op zijn tijd is best lekker? De ongeschreven regels voor het drinken van wijn zijn ontelbaar. De ene wijn etiquette is belangrijker dan de ander. Welke wijn drink je wanneer? En wat zijn de belangrijkste wijn etiquettes? 

Welke wijn wanneer drinken?

Er zijn honderden boeken over geschreven: welke wijn drink je wanneer? De liefde voor wijn gaat verder dan het juiste glas en het juiste gerecht. Voor elke aangelegenheid is er een speciaal wijntje. Het verschilt natuurlijk ook per persoon, want iedere man heeft immers een eigen smaak. Toch zijn er een paar ‘basis’ regeltjes op het gebied van wijn etiquette. Deze hebben wij in dit artikel voor jullie opgesomd!

welke-wijn-wanneer-mannennieuws

Lees ook: Daarom drink je liever wijn dan bier!

Welke wijn bij welk gerecht?

Laten we als eerst beginnen met welke wijn je bij welk gerecht drinkt. Wijn is een drank die, met name in landen als Frankrijk, Italië en Spanje, tijdens het avondeten genuttigd wordt. Het is in deze situatie natuurlijk wel fijn als de smaak van de wijn perfect aansluit bij het gerecht. Hieronder een aantal verschillende wijnsoorten en bij welke gerechten je deze het best kunt drinken:

Champagne – zoute gerechten

Champagne wordt niet vaak gedronken bij het eten, maar als je een feestelijk maal hebt voorbereid, dan kan een glaasje mousserende wijn best lekker zijn. Champagne past goed bij:

 • – Sushi
 • – Ansjovis
 • – Vis
 • – Gevogelte
 • – Kaviaar

Zoete witte wijn – Aziatische gerechten

Een witte wijn die met name populair is onder de vrouwen is de zoete witte wijn. Zacht van smaak met een zoete nasmaak. Voorbeelden zijn: Chenin Blanc, Riesling en Torrontes. Zoete witte wijn drink je het best bij kruidige en pittige gerechten uit de volgende keukens:

 • – Indisch eten
 • – Thais eten
 • – Chinees eten

Droge witte wijn – groente

Droge witte wijn is minder zoet dan eerdergenoemde en heeft een meer aanwezige smaak. Deze wijn wordt ook vaak gebruikt in de gerechten zelf. Voorbeelden zijn: Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en Gargenega. Droge witte wijn past het best bij:

 • – Salades
 • – Gegrilde groentes
 • – Hele kipgerechten

Rosé wijn – gekruide maaltijden

Een andere ‘vrouwelijke’ wijnsoort: rosé. Licht én verfrissend. Deze wijn wordt vaak gedronken tijdens een borrel, maar ook bij de maaltijd kun je deze wijn prima drinken. Welke maaltijden passen het best bij rosé?

 • – Marokkaanse gerechten (kruidig)
 • – Varkensgerechten
 • – Indisch gekruide gerechten

Rode wijn – vleesgerechten

De meest populaire wijn om te drinken bij het avondeten is rode wijn. De volle smaak past het best bij gerechten met vlees en champignons. Voorbeelden van rode rijn: Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot en Pinot Noir. Rode wijn drink je het best bij:

 • – Varkensvlees
 • – Champignons of paddenstoelen
 • – Rundvlees
 • – Wild
 • – Lamsvlees

Welk wijnglas bij welke wijn?

Nu weet je ongeveer wat voor wijn je bij welk gerecht kunt drinken, maar welk wijnglas past bij welke wijn? Er zijn in principe drie soorten wijnglazen: glazen voor witte wijn, glazen voor rode wijn en champagneglazen. Hieronder de kenmerken per glas:

Rode wijnglazen

Rode wijn wordt lekkerder als er meer zuurstof bij komt. Daarom is een rood wijnglas vaak groter en breder. Zo kan de smaak van de wijn zich beter ontwikkelen in het glas. Deze glazen worden gemaakt met voet en zonder voet.

wijnglas-mannennieuws

Lees ook: Wijn kiezen als echte kenner doe je zo!

Witte wijnglazen

Witte wijn heeft aan de andere kant weer weinig baat bij een groot glas. Dan zullen de aroma’s namelijk snel vervliegen en smaakt de wijn minder goed. Witte wijn wordt dus vaak geserveerd in een kleiner, smaller glas.

Champagneglazen

Over het ideale champagneglas bestaan nog steeds twijfels. Tegenwoordig wordt Champagne vaak geschonken in een hoog smal glas, maar vroeger was dat wel anders. Toen werd Champagne vaak geschonken in een laag en breed glas. 

Wijn etiquettes

Dit waren de regels omtrent wijnglazen en bij welke maaltijd je welke wijn drinkt, maar hoeveel wijn doe je nu in een glas? En waar zet je dat glas neer? En hoe kun je het best wijn inschenken?

Hoeveelheid wijn in het glas

Dus nu je weet welk glas je voor welke wijn gebruikt is de vraag natuurlijk hoeveel wijn je in dat glas schenkt? Over het algemeen kun je de volgende regel aanhouden: 6 glazen wijn per fles. Dus ongeveer 125 ml per glas.

Waar staat het glas op tafel?

Het wijnglas ‘hoort’ rechtsboven het bord te staan. Wanneer je meerdere wijnen serveert staan de glazen als volgt (te beginnen bij rechtsboven): water, rode wijn, witte wijn. 

Wijn decanteren of niet?

Wijn decanteren is het overschenken van wijn in een glazen karaf. Zo komen de smaken van de wijn beter vrij en scheid je het droesem van de wijn. Ons advies? Doe dit alleen bij rode wijn, maar dit is verder niet noodzakelijk. 

Zo, dit waren de belangrijkste wijn etiquettes. Welke wijn drink jij het liefst? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response