Gadgets

Iron Man, maar dan in het echt: bizar robotpak

David1200 views

Tony Stark bouwt in de film Iron Man een metalen pak waarmee hij extreem sterk is, kan vliegen en kan schieten. Sindsdien dromen miljoenen fans van een real-life Iron Man-pak, maar ja, we zijn helaas nog niet zo ver. Elon Musk wordt wel eens de Iron Man van onze wereld genoemd, maar tot dusver hebben we hem nog niet langs zien vliegen in een Iron Man-pak, dus misschien moeten we die titel nog even in de ijskast zetten.

Maar, iemand anders dan Musk zou misschien wel met die titel mogen gaan prijken. De Brit Richard Browning heeft namelijk een pak gefabriceerd waarmee hij kan vliegen. Het pak heeft wel wat weg van dat van Tony Stark, maar heeft wel een andere naam: Daedalus. Tja, wij denken bij die naam eerder uit een elf uit Lord of the Rings, maar wat zal het. Hij kan vliegen!

Oliemagnaat die altijd de limiet opzoekt

Richard Browning is niet zo maar iemand: hij handelt in olie, rent ultamarathons en doet regelmatig mee aan de triatlon. Bovendien is hij de CEO van het bedrijf Gravity, dat zich tot doel stelt om mensen te laten vliegen, zonder dat ze hiervoor een vliegtuig nodig hebben.

In eerste instantie wilde het bedrijf kijken of er een manier was om met menselijke kracht te kunnen vliegen, zoals vogels en insecten dat bijvoorbeeld doen. De concurrentie was daar echter groot, omdat ook enkele universiteiten met een bak geld dit onderzoek deden.

Dat bracht Browning tot het idee om á la Iron Man een pak te creëren waarmee je kon vliegen, zonder dat je zelf kracht hoefde te zetten. Na veel onderzoek zijn ze nu dus gekomen tot Daedalus. Het pak lijkt eigenlijk bijzonder veel op dat uit Iron Man, al is het niet rood maar zwart. Het pak is zwaar beschermd en draagt op de rug, benen en armen gasturbines die met de hand aangestuurd kunnen worden.

Van testvluchtjes tot volwaardige vluchten

Na enkele tests bleek dat je met het pak daadwerkelijk kunt gaan vliegen. Weliswaar niet metershoog, maar net boven de grond. Browning kwam er wel al snel achter dat je een vlucht zoals Superman of Iron Man zelf wel kunt vergeten, want het is ontzettend lastig om in balans te blijven, zeker wanneer je nog niet zo veel gevoel hebt voor de kracht van de turbines.

Na lang trainen met zekering, kan hij inmiddels helemaal los vliegen, snelheid maken, draaien en meer. Het resultaat is verbluffend, want het is niets minder dan futurisme wanneer je Browning langs ziet razen.

Voor al die controle heeft hij overigens wel hard moeten trainen. Hij heeft inmiddels het lichaam van een topatleet en het is maar de vraag of de gemiddelde persoon met een kantoorbaan het pak kan leren besturen. Maar goed, who cares, dit is voor nu al vet genoeg. Oordeel zelf!

 

Bron hoofdfoto: Youtube/Red Bull

Leave a Response