Laag vetpercentage? Dit zijn de nadelen!
Veel mannen doen een moord voor een laagvetpercentage. Dingen als een bierbuikje of lovehandles zijn niet aan de orde wanneer je een laag vetpercentage hebt. Daarnaast zijn mannen die geregeld naar de sportschool gaan hier ook erg blij mee. Wanneer je wilt droogtrainen, dan is er geen plek voor vet. Je wilt het liefst alleen maar spieren hebben. Bovendien zijn die spieren dan ook extra zichtbaar. Toch kan het ook nadelig zijn om een laag vetpercentage te hebben. Ja, echt, het is niet altijd even fijn. Wat zijn deze nadelen dan?
De nadelen van een laag vetpercentage
Veel mannen willen maar al te graag een laag vetpercentage hebben. Hoe krijg je een laag vetpercentage? De meesten moeten hier echter hard voor werken. Een speciaal voedingsschema en een streng trainingsschema. Is dit ook jouw ultieme doel? Misschien moet je er toch nog maar eens goed over nadenken. Een laag vetpercentage heeft dus ook behoorlijk wat nadelen. Hieronder de 5 nadelen van een laag vetpercentage!
1 Moodswings en vreetkicks
Dit doet je misschien meer denken het gebruik van cannabis, maar bovenstaande symptomen behoren ook tot het hebben van een laag vetpercentage. In de fitnesswereld staat dit ook wel bekend als ‘Hangry’, oftewel een combinatie van angry (boos) en hungry (hongerig). Typerend voor mensen met een laag vetpercentage. Dit heeft alles te maken met het strenge voedingspatroon dat bij een laag vetpercentage hoort. Je ontdoet jezelf simpelweg van bepaalde voedingsmiddelen. Daar komt bij dat je toch aan intensieve krachttraining doet. Het gevolg: intense honger en een slecht humeur.
2 Gebrek aan energie
Hoe graag je ook van het vet af wilt, lichaamsvet heeft ook een bepaalde functie. Wanneer je een laag vetpercentage hebt, dan zul je merken dat je een stuk minder energie hebt. Dit is ook een logisch gevolg van de verminderde calorie inname. Wanneer je structureel te weinig energie binnenkrijgt, dan gaat dit gepaard met een constant lusteloos gevoel. Je lichaam wilt in dit geval nu eenmaal geen onnodige energie verbruiken. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal kun je hieronder lijden. Je kunt door het gebrek aan energie zelfs depressief raken en gedemotiveerd.
3 Laag immuunsysteem
Een logisch gevolg hiervan is een verlaagd immuunsysteem. Met een laag vetpercentage zul je het sneller koud hebben en ben je vatbaarder voor virussen. Je zult vaker ziek zijn. Je lichaam heeft een verhoogd cortisol en dit is niet bevorderlijk voor je weerstand. Je kunt dit voorkomen door bepaalde supplementen te slikken, maar wanneer je vetpercentage echt heel laag is, dan is er niet veel tegen te doen. En wanneer je ziek bent, dan gebruikt je lichaam meer stoffen, dus zal het van kwaad naar erger worden. Dit is echt iets om mee op te passen!
4 Het trainen gaat moeizamer
Het creëren van een laag vetpercentage gaat vaak gepaard met intensieve krachttraining. Na verloop van tijd, wanneer je vetpercentage flink verlaagd is, dan zullen de trainingen ook steeds meer gaan tegenvallen. Waar je eerst makkelijk drie kwartier of een uurtje kon trainen, zal dit steeds moeilijker gaan en ben je na 20 minuutjes al bekaf. Op een gegeven moment kun je zelfs spiermassa gaan verbranden, omdat je lichaam simpelweg niets meer heeft om te verbranden (geen calorieën en geen vet). En dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Lees ook: Lichaamsgewicht oefeningen: daarom is dit de ideale training!
5 Je wordt obsessief
Als laatste nadeel van een laag vetpercentage: het wordt vaak een obsessie. Omdat je continu bezig bent met wat je eet kun je te maken krijgen met een tunnelvisie. Je denkt telkens maar weer aan het eerstvolgende eetmoment en kunt nergens anders aan denken. Wanneer je naar bed gaat met een hongerig gevoel zul je dromen over lekkere (en vette) maaltijden. Niet iedereen krijgt hier last van, maar de meeste mannen met een laag vetpercentage ervaren een enorme drang naar voedsel en kunnen zich moeilijk op andere dingen concentreren.
Kortom, een laag vetpercentage is een droom voor vele mannen, maar je moet hier wel mee oppassen. Het is niet altijd even positief en het kan voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen. Zowel lichamelijk als mentaal. Ons advies? Luister naar je lichaam. Het is natuurlijk goed om jezelf te pushen als manier om je doelen te halen, maar draai niet door. Als je er lichamelijk onder gaat lijden, dan is het misschien verstandig om iets minder streng te zijn.