Sport

Lichaamsgewicht oefeningen; daarom is dit de ideale training!

Jaro1029 views
lichaamsgewicht-oefeningen

Tegenwoordig staan de sportscholen vol met allerlei fitnessapparaten om oefeningen mee te doen. Vroeger was dit wel anders… Toen werd er voornamelijk getraind met het eigen lichaamsgewicht. Nu kun je zelf kiezen of je naar de sportschool gaat of thuis traint met je eigen lichaam lichaamsgewicht. Beide manieren hebben zo hun voor- en nadelen. Trainen met eigen lichaamsgewicht wordt echter vaak onderschat… Veel mannen verkiezen de eenvoud van de sportschool, terwijl lichaamsgewicht training erg effectief is. Maar wat maakt krachttraining met eigen lichaamsgewicht nu zo effectief?

Trainen met eigen lichaamsgewicht

Door te trainen met eigen lichaamsgewicht als weestand kun je op een effectieve manier je krachtuithoudingsvermogen verbeteren. Bovendien is het handig dat je deze oefeningen overal kunt uitvoeren. Op vakantie, wanneer je thuis even een uurtje de tijd hebt of zelfs op de werkvloer. Wat maakt lichaamsgewicht training nu zo effectief? En wat zijn de beste lichaamsgewicht oefeningen?

De voordelen van lichaamsgewicht oefeningen

Allereest is het belangrijk om te weten wat de voordelen zijn van bodyweight oefeningen. Want hoe kan deze manier van trainen nu effectiever zijn dan trainen in de sportschool? Wij hebben de voordelen van bodyweight oefeningen op een rijtje gezet:

1 Functioneel

Allereerst is trainen met je eigen lichaamsgewicht de ideale manier om de functionele bewegingen te verbeteren. Wat houdt dit precies in? In een dagelijkse situatie kom je natuurlijk niet in aanraking met gewichten en/of fitnessapparatuur. Wel met je eigen lichaam. De oefeningen die je doet wanneer je traint met je lichaamsgewicht zijn vergelijkbaar met de handelingen die je in het dagelijks leven uitvoert. In principe kun je dus ook de hele dag door ‘trainen’. 

2 Praktisch én gratis

Een ander bijkomend voordeel is dat trainen met je eigen lichaamsgewicht een stuk praktischer is dan trainen in de sportschool. Zo kost trainen met je eigen lichaamsgewicht geen geld en kun je dit (bijna) overal doen. Thuis natuurlijk, maar ook in het park, op vakantie of wanneer je aan het wachten bent op bijvoorbeeld de trein of het vliegtuig.

3 Minder kans op overbelasting

Een derde voordeel is dat je met deze manier van trainen minder kans hebt op overbelasting. Wanneer je traint met gewichten en fitnessapparatuur dan is het zaak om deze op het juiste gewicht af te stellen. Dit moet je echte voor jezelf aanvoelen en vaak gaan mannen hierbij in de fout. Het willen tillen van te veel gewicht kan zorgen voor overbelasting en in het slechtste geval zelfs blessures. Daar heb je bij bodyweight oefeningen veel minder last van. 

Oefeningen eigen lichaamsgewicht

Nu je de voordelen van deze manier van trainen weet, is het natuurlijk fijn om te weten wat de mogelijkheden zijn. Want de mogelijkheden op gebied van bodyweight oefeningen zijn eindeloos. Wat zijn de beste oefeningen met eigen lichaamsgewicht? Wij hebben er 3 op een rijtje gezet!

push-up

Lees ook: Droogtrainen doe je zo: 7 tips!

1 De Squat

Een van de meest ideale lichaamsgewicht oefeningen voor thuis is de squat. Bij een squat buig je de knieën en train je onder andere je quadriceps, je bilspieren, je buikspieren en je hamstrings. Daarnaast stabiliseer je met deze oefening ook je onderrug. Hoe werkt het? Ga met je voeten ongeveer een halve meter uit elkaar staan en zorg dat je tenen naar buiten toe wijzen. Ga nu door je knieën en heupen en ‘squat’ zo diep mogelijk. Kom nu weer omhoog en herhaal de oefening.

2 De Pull-up

Voor deze oefening heb je naast je lichaamsgewicht ook nog wat anders nodig, namelijk een stang waaraan je je op kunt trekken. Dit is veruit de bekendste bodyweight oefening. Je traint hiermee voornamelijk de brede rugspier, de biceps, de schouders en in mindere mate ook de borstspieren. Hoe gaat het in zijn werk? Allereerst moet je dus een stang zien te vinden. Je kunt eventueel ook een stang aanschaffen die je in het deurportier kunt bevestigen. Vervolgens pak je deze stang vast met een bovenhandse grip en trek je jezelf op tot je kin boven de stang is. 

3 De Push-up

De allerbekendste bodyweight oefening is natuurlijk de push-up, oftewel opdrukken. Hoe je deze oefening doet spreekt voor zich, maar welke spieren train je er precies mee? Eigenlijk train je met deze lichaamsgewicht oefening alle spieren van je bovenlichaam: je rug, borst, schouders, armen, quadriceps en je buikspieren. 

Conclusie

Kortom, trainen met je eigen lichaamsgewicht kan erg effectief zijn. Het is een stuk eenvoudiger aangezien je vaak geen attributen nodig hebt en je de oefeningen bijna overal kunt doen. Wanneer je echt progressie wilt boeken, dan is het wel aan te raden om een trainingsschema te maken met eigen lichaamsgewicht oefeningen. Wanneer je gaat trainen met eigen lichaamsgewicht volgens een schema, dan zul je ook resultaten gaan zien na verloop van tijd. 

En? Train jij vaak met je eigen lichaamsgewicht? Of toch liever met gewichten of in de sportschool? En waarom? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response