Reizen

De mooiste dorpen van Nederland

Tom van Pinxteren750 views
Mooiste dorpen van Nederland

In 2020 deed de ANWB-onderzoek naar de mooiste dorpen van Nederland. Ons land telt 2500 steden/dorpen en 4000 duizend buurtschappen. Een vakkundige jury mocht bepalen welke plaatsjes de moeite waard zijn om te bezoeken. In dit artikel lees je welke dorpen in de prijzen vielen.

Mooiste dorpen in Nederland

Uit een stemming kwamen 50 dorpen die meestreden om de titel mooiste dorp van Nederland. Hier volgt de lijst: 

DrentheFrederiksoord, Gees, Havelte
FlevolandUrk
FrieslandHogebeintum, Hollum, Oost-Vlieland, Schiermonnikoog, Warstiens
GelderlandAcquoy, Hoog-Soeren, Neerrijnen, Oosterbeek, Vorden, Spijk
GroningenGarnwerd, Middelstum, Niehove, Winsum, Zoutkamp
LimburgElsloo, Griendtsveen, Kessel, Noorbeek, Oud-Valkenburg, Steyl, Vijlen
Noord-BrabantBergen, Broek in Waterland, De Rijp, Laren, Middenbeemster, Zaandijk
OverijsselGiethoorn, Oud-Avereest
UtrechtLage Vuursche, Linschoten, Loenen aan de Vecht, Renswoude
Zuid-HollandAbbenbroek, Maasland, Noordeloos, ’t Woudt
ZeelandDreischor, Nisse, Noordgouwe, Wemeldinge

Van deze lijst sprongen er vijf dorpen uit, Hollum, Winsum, Elsloo, Oisterwijk en Urk. Het is voor een jury natuurlijk niet te doen om 50 dorpen te bezoeken. Daarom gingen ze aan de slag met de top 5 mooiste dorpen van Nederland. Ze werden beoordeeld op authenticiteit, samenhang, levendigheid, streekeigen, gebouwen en verhouding groen/ bebouwing. Wie werd het mooiste dorp van Nederland?

Het allermooiste dorp van Nederland

Na lang wikken en wegen wist de jury tot een besluit te komen. Van de mooiste dorpen van Nederland is Winsum de allermooiste. Het dorp heeft prachtige straatjes om doorheen te dwalen. Het Winsumerdiep loopt er dwars doorheen. Ondanks dat Winsum een dorp is heeft het de voorzieningen van een kleine stad. Dit alles maakt Winsum volgens de jury van de ANWB de mooiste van de dorpen in Nederland. 

Winsum mooiste dorpen

Over Winsum

In de vroege middeleeuwen was Winsum een handelsnederzetting. Het dorp kreeg het recht om een markt te stichten, tol te heffen en munten te slaan. Echter groeide Winsum nooit uit tot een echte stad. De oorzaak hiervan was de dominante positie van de stad Groningen. Toch staan er genoeg oude gebouwen die zorgen voor een mooi plaatje. In Winsum vind je een gemoedelijk centrum met een winkelaanbod van een stad. Er staan bruggen, molens, kerken en dorpshuizen. Al met al heerst er een heerlijke dorpse sfeer.

Als jouw dorp niet is genoemd bij de mooiste dorpjes van Nederland, wil dat niet zeggen dat het niet mooi is. Ons land telt zoveel mooie plaatsen dat het bijna onmogelijk is om te kiezen. De ANWB koos voor Winsum. Een andere wedstrijd met een andere jury zal weer een andere keuze maken. Dat alle genoemde dorpjes de moeite waard zijn om te bezoeken staat vast. Een roadtrip door Nederland is ook een leuk idee. Het volgende artikel geeft je wat inspiratie voor zo een rondreis.

Leave a Response