Eten & Drinken

Onderzoek wijst uit: vegetariërs zijn gelukkiger dan vleeseters!

Jaro1200 views
vegetariër

De laatste jaren is er veel aandacht voor vegetarisch eten. Het eten van veel vlees is slecht voor het milieu en voor het lichaam en dat wordt steeds vaker aangekaart in de media. Toch zullen niet veel mannen ervoor kiezen om van de ene op de andere dag helemaal geen vlees meer te eten. Een recent onderzoek dat uitwijst dat vleeseters gelukkiger zijn als ze vegetariër worden is wellicht een motivatie om in ieder geval minder vlees te gaan eten. Op deze pagina vertellen we waarom vegetariërs minder stress hebben en gelukkiger zijn dan mensen die vlees eten.

Vegetarisch dieet

Het onderzoek naar de invloed van een vegetarisch dieet op de gemoedstoestand is gepubliceerd door het toonaangevende wetenschappelijke instituut Nutrition Journal. In het onderzoek komt naar voren dat de belangrijkste component voor de gemoedstoestand in eten de vetzuren zijn. In dierlijke producten zit relatief veel van het zogeheten arachidonzuur dat bij de omega 6-vetzuren hoort. In eerdere wetenschappelijke studies is al naar voren gekomen dat een hoog gehalte van dit arachidonzuur kan leiden tot schommelingen in het humeur die door het brein veroorzaakt worden. Deze negatieve effecten van het omega6-vetzuur kunnen worden ingeperkt door bepaalde omega 3-vetzuren zoals docosahexeenzuur en eicosapentaeenzuur.

Omega 3-vetzuren

Zoals veel mensen weten zitten er vis veel van deze goede omega 3-vetzuren. Door veel vis te eten kun je dus de negatieve effecten van het arachidonzuur inperken. Omega 3-vertzuren hebben een positief effect op het humeur en het brein en hebben daarnaast nog een aantal andere significante gezondheidsvoordelen. Volgens de wetenschappers is het binnenkrijgen van ongeveer 1 deel omega 3vetzuur genoeg om het negatieve effect van 4 delen omega 6vetzuren teniet te doen. In dit nieuwe onderzoek wordt echter aangetoond dat mensen die veel vlees en voldoende vis eten toch een slechter humeur hebben dan mensen die helemaal geen vlees of vis eten.

Humeur

In het onderzoek werd het humeur van de proefpersonen in drie verschillende groepen met elkaar vergeleken. Voor het onderzoek at iedereen die deelnam vlees en vis en werd een test afgenomen om het humeur, stress en geluk te meten. Vervolgens werden de eetgewoontes van de drie groepen aangepast. In de eerste groep zaten mensen die iedere dag vlees of vis aten, de tweede groep at geen vlees maar zo’n 4 keer in de week vis en de laatste groep at helemaal geen vlees of vis. Nadat de groepen dit strikte dieet twee weken hadden gevolgd werd het humeur van de groepen opnieuw in kaart gebracht.

vegetariër 2

Lees ook: 6 overheerlijke toppings voor op je zelfgemaakte pizza!

Vegetarisch maakt gelukkig

Uit de resultaten bleek duidelijk dat dat vegetariërs een significant verbeterd humeur hadden ten opzichte van de eerste meting. Voor zowel de vis- als de vleesetende groep bleek er geen verandering in humeur te kunnen worden waargenomen. Op korte termijn bleek een vegetarisch dieet de eerdere vleeseters dus duidelijk gelukkiger te maken. Er werd ook bloed afgenomen van de proefpersonen en daaruit bleek dat de mensen die een vegetarisch dieet hadden gevolgd nauwelijks omega 3 en omega 6-vetzuren in hun bloed hadden. Om de belangrijke omega 3-vetzuren toch aan je vegetarische dieet toe te voegen kun je hennepzaad, bloemkool of chiazaad eten.

Ben jij vegetariër? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response